Blogging

3 vanliga orsaker till att företagsbloggen inte får läsare

Av Linda Axelsson | 24.02.17

Lästid: 7 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Det sker inte över en natt


En företagsblogg är, om den används rätt, ett fantastiskt marknadsföringsverktyg för ditt varumärke och en enorm kunskaps- och inspirationsskälla för dina läsare och kunder. 


Att få hundratals besökare över en natt är alla bloggares våta dröm. Dessvärre fungerar det inte riktigt så i praktiken. Att bygga upp en solid läsarbas kräver hårt och enträget arbete - vilket tar tid. 
Har du provat alla knivar i lådan men fortfarande inte nöjd med spridningen och läsarantalet?

 

Inboundmarketing-4stages_1-attract.png 

 

Kommer du inte upp i önskat läsarantal efter någon månad kan det vara en god idé att se tillbaka på om du uppfyllt bloggarens tre gyllene grundregler. 


Tre gyllene grundregler: 

1. Kvalitativt innehåll

 

Ditt innehåll ska anpassas efter din målgrupp och dess kunskapsnivå, det ska skrivas med syfte att attrahera just dina läsare och dina kunder.

 

Ett vanligt fel är att använda alldeles för många svåra ord och mycket "fikonspråk". Att skryta med språk- och fackkunskaper finns det bättre lämpade ställen för. Skriv istället om någonting du är intresserad av och som är relevant för din målgrupp. Engagemanget skiner igenom när du skriver om någonting du brinner för. 

 

En engagerad författare skapar engagerade läsare. 

 


Så, hur skriver jag kvalitativt innehåll?

 

 • Skriv om ämnen som engagerar dig
  Ditt eget engagemang skiner igenom och ger dig engagerade läsare.

 • Anpassa kunskapsnivån efter din målgrupp
  Sätt inte dig själv på en piedestal och skriv en avhandling kring ämnet. Anpassa kunskapsnivån och ordvalen efter din målgrupp. 

 • Undvik svåra ord och överdrivet fackspråk
  Vi vet att det är kul med facktermer, men är det för många svåra branschtermer och ord tappar man många läsare som är mindre insatta i ämnet - men som ändå hade tyckt att det var intressant läsning.

 

2. Regelbunden uppdatering

Att publicera nya inlägg regelbundet är en av nycklarna till framgång. Det är ännu viktigare att hålla en regebunden publicering på en företagsblogg då det signalerar att man är uppdaterad, produktiv, pålitlig och seriös i sitt bloggande. Ett blogginlägg per vecka brukar vara ett realistiskt mål att börja med. Det är inte alltid ideérna kommer med i flingpaketet på morgonen och det är inte alltid vardagen tillåter oändligt med bloggtimmar.

 

Därför brukar ett blogginlägg per vecka vara lagom även om man just för stunden känner att man kan skriva fler. Skriv istället ett extra inlägg just den veckan du känner att du har tid över, det är inte säkert att tiden räcker till veckan därpå.

 

På så vis kan du hålla en regelbunden uppdatering trots att du kanske inte hinner skriva någonting alls vissa veckor. 

 

Viarbetarpadet.jpg 

 

Så, hur gör jag för att uppdatera regelbundet?

 • Skriv inläggen i förväg 
  Du har kanske möjlighet att skriva två inlägg en vecka men ingen tid att skriva nästkommande vecka. På så vis kan du hålla en jämn publiceringstakt.

 • Skriv ned alla ideér 
  Tankar och ideér kommer oftare på tåget, bussen eller promenaden än när du sitter med dokumentet uppe. Skriv ned och förhindra idétorka. 

 • Läs andra bloggar
  Bli inspirerad av andras innehåll, ämnen och upplägg och utveckla samtidigt dina egna skrivkunskaper.

 

 

3. Marknadsföring

Inlägget är skrivet och publicerat. Dags att luta sig tillbaka, ta upp Analytics, poppa lite popcorn och se hur besökarantalet ökar snabbare än mjölkpaketet tar slut i en fembarnsfamilj.


Nej, inte riktigt. Men det är vad många tycks tro vilket inte riktigt är sanningen. Faktiskt väldigt långt ifrån sanningen.

 

Utöver SEO-anpassat inlägg med relaterade sökord, fin struktur med h1 taggar och tydliga rubriker, behövs en ytterligare push: Sociala medier. 

 

(Psst..! Vill du läsa mer om hur du sökmotoroptimerar dina inlägg? Läs våra 9 tips för att charmar Googles algortimer.)


Det finns inget bättre eller mer effektivt sätt att marknadsföra inlägg på än genom sina egna och/eller företagets sociala medier. Man skapar också en spridning då andra delar inlägget vidare och lockar på så vis in nya besökare på bloggen.

 

Så, hur marknadsför jag bloggen?

 

 • Sökmotoroptimera inlägget
  Använd sökord, h-taggar, tydliga rubriker och bra struktur. Det är som godis för Googles Algoritmer vilket gör att du rankar högre på Google och fler hittar till din blogg. 

 • Dela inlägget på sociala kanaler
  Det är gratis, enkelt och effektfullt att dela inläggen på Facebook, LinkedIn, Twitter och andra kanaler där din målgrupp finns. 

 • Skriv kvalitativa och intressanta inlägg
  Det gör att fler läser och rekommenderar din blogg till andra.

 • Länka till bloggen
  Länka till din blogg i din signatur på olika forum, din e-mail och på alla andra ställen där möjligheten presenteras. 


wordpress-blog.jpg

 

May the grundregler be with you

De tre grundpelarna kan du alltid luta dig mot för att öka läsarantalet och locka fler, intresserade läsare till din blogg.Trender och kortvariga flugor kommer och går i bloggvärlden. En ny trend kan växa fram över en natt och vissa försvinner lika snabbt igen. Man behöver inte alltid vara på toppen av trendberget och blint följa strömmen. Sålänge man har de tre grundpelarna i åtanke kommer man långt. 

 


Är du ändå lite nyfiken på bloggtrender 2017? Läs om kommande trender här

 

Har du inte kommit igång med bloggandet än?
Läs gärna vår guide för många fina tips och trix på hur du kommer igång med företagsbloggen.

 

9 steg till att starta en trafikdrivande företagsblogg

Av Linda Axelsson

Project Coordinator

Purr, purr purr. She’s the crazy cat lady who loves structure and always strives for purrfection.
Projektkoordinator

Purr, purr, purr. Hon är den galna kattjejen som älskar struktur och drivs av purrfektion.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!