Inbound Marketing | Marketing Plan

5 frågor att ställa när du identifierar din buyer persona

Av Fia Jonsson | 28.02.19

Lästid: 9 minuter
‹ Tillbaka till listningen

En persona är en påhittad figur som bäst representerar dina existerande och potentiella kunder. Genom att identifiera dem, några väl valda grupper eller personer, är det enklare att rikta in siktet för er marknadskommunikation. Du vill ju kunna pin-pointa dina budskap istället för att sprida ett dussintal lite hux flux. Hellre några få som träffar rätt, än många som missar målet. Så vinner du matchen.

 

När det är dags att påbörja er research och bygga upp dina personas är det viktigt att du utgår från riktig data och fakta. Inte gissningar. Den bild du målar upp av din idealkund måste ha en verklighetsförankring, annars kommer du att skjuta riktigt snett. För dig som har en relation till fotboll: ni vet det där skottet som istället för att träffa mål blir så snett att bollen rullar ut över sidlinjen och resulterar i ett inkast? Precis så.

Så, hitta för Guds skull inte på, utan våga göra en djupdykning bland dina målgrupper och faktiska kunder för att se om du kan hitta några gemensamma drag.

Gå igenom din databas för att leta reda på sparad information om dina kunder, eller gör djupintervjuer med både nya och före detta kunder. Använd digitala enkäter, eller sitt i workshops med dina kollegor. Oavsett vilket tillvägagångssätt du använder så bör du ställa åtminstone dessa fem frågor.

1. Vad vill din persona uppnå?

Vad har dina personas för mål? Vad ska slutresultatet av ett eventuellt köp vara? Vill de att din produkt/tjänst ska lösa ett problem, tillgodose ett behov, eller kanske bara göra vardagen lite roligare?

Det beror såklart på vad du och ditt företag erbjuder. Men ta en funderare kring varför dina kunder har köpt dina produkter. Fråga dem gärna rakt ut, så kan du få hjälp med att ta reda på vad de ville uppnå genom att köpa av dig.

Vad de vill uppnå beror såklart också på huruvida ditt företag sysslar med B2B eller B2C. Då handlar det ju om vilka mål de vill uppnå på jobbet i jämförelse med i sitt vardagliga liv.

2. Vilka problem och utmaningar har de?

Vad för typ av hinder står dina personas inför? Vad vill de ha hjälp med? Vill de effektivisera sina arbetsuppgifter, eller lösa något som alltid strular i vardagen? Det är här du verkligen får reda på vad dina produkter eller tjänster hjälper till med och hur de underlättar livet för sina köpare.

Här kan det finnas både uppenbara svar, om din produkt är en tydlig problemlösare, och mindre uppenbara sådana. Fråga både dina existerande kunder, men också dina säljare! De sitter ofta närmast dina kunder och är de som faktiskt kommunicerar med dem on-to-one. De vet garanterat vad era kunder har för problem och vad de vill ha hjälp med.

I det här steget finns det mycket information att fånga upp internt hos er. Säljare och support som har daglig kontakt med kunder, men även receptionisten, utvecklare och rekryterare har information som kan vara relevant i uppbyggnaden av din buyer persona.

3. Vilka frågor har de under sin köpresa?

En kund går sällan från att vara helt ovetande om ett problem, till att pang bom köpa en produkt. Tvärtom tar de sig genom en köpresa, som sedan kan vara olika lång beroende på hur köpprocessen ser ut och vad för typ av produkt eller tjänst det handlar om.

Så vilka frågor har de när de tar sig igenom den här köpresan? Från det att de står inför ett problem eller har ett behov de vill tillgodose, via research och jämförelser av konkurrenter och likvärdiga produkter, till ett faktiskt köp?

Undrar de över vilka fördelar en produkt eller tjänst kan ha? Vilket typ av utbud som finns? Prisskillnader? Återförsäljare? Hur man löser ett visst problem? Söker de efter specifika funktioner?

Det här är viktigt inte bara för att du ska kunna ge dem information eller content som besvarar deras frågor, utan också för att säkerställa att ni uttrycker er på samma sätt. Det kan därför vara en bra idé att koppla (rätt) sökord och termer gentemot din buyer persona, så att ditt content dyker upp i deras sökresultat.

4. Hur ser det demografiska ut?

Det här är typiskt hårda fakta med raka svar. I vilket åldersspann finns personan? Var bor denne? Utbildning? Man, kvinna, ingendera, etc? Inkomst? Familj?

Informationen är relativt “enkel” att samla in, men lägger ändå en bra grund för din persona. Redan med lite demografisk information blir genast lättare att föreställa sig en fiktiv person. Det ger dig något att ta på, så att säga.

Ju mer information du kan få fram och använda, desto lättare blir det sedan att sätta sig ner och producera content. Det blir nästan som att personen du skriver till sitter på stolen framför dig och berättar för dig vad du bör skriva.

5. Var i den digitala världen finns de, och vad föredrar de?

För att kunna föra en riktig dialog med dina buyer personas, och därmed dina potentiella kunder, behöver du veta vilka kanaler de figurerar i, varifrån de hämtar information, och kanske också vilka format de föredrar. Vilka vattenhål har din persona?

Undersök om det är Facebook dina personas använder, eller kanske LinkedIn? Eller Instagram? Pinterest?! Försök också att ta reda på vilken typ av content som engagerar dem mest: föredrar de infographics och videos, snarare än långa artiklar och trista bilder? Är det webinars som lockar mest intresse, eller gillar dina personas att hänga runt på riktiga event?

Precis på samma sätt som att personen sitter på stolen framför dig, kan den personen nu också berätta för dig precis vilket typ av content du bör fokusera på. Vikten av att inte basera din persona på kvalificerade gissningar blir allt tydligare. Fact is king.

Buyer personas är bara en liten del av det stora hela

Nu när du har börjat bygga en skapligt “färdig” buyer persona, eller flera, är det dags att faktiskt använda dem i din marknadsföring. Men för att allt jobb du lagt ned inte ska vara bortkastat behöver du följa en tydlig plan. Annars pushar du ut innehåll för dina personas som inte fyller någon egentlig funktion annat än att bara existera. Du vill ju kunna koppla content till dina personas, och mål till dessa insatser. Vad ska dina buyer personas göra med ditt innehåll? Hur leder du dem vidare från content a till content b, alltså vidare på köpresan?

 

För det behövs en marknadsföringsplan. Problemet är att man inte alltid vet var man ska börja, eller hur man spikar en sådan plan. Därför har vi satt ihop en rejäl guide, med matriser och mallar, som kan hjälpa dig att hjälpa dig själv. Du behöver inte göra inbound marketing svårare än vad det faktiskt är.

 

En guide som hjälper dig att skapa en årsplan för din Inbound Marketing. 

New call-to-action

 

Vill du också vara en del av Månresan?
Kom förbi kontoret på en kopp kaffe eller ansök här ››

Av Fia Jonsson

Project Manager & Inbound Marketing Consultant
She's our elite footballer taking your inbound strategy to a whole new level.
Projektledare & Inbound Marketing Consultant
Hon är fotbollsproffset som tar din inbound-strategi till helt nya höjder.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!