Inbound Marketing | Rekommenderad | How to

5 frågor du bör ställa när du researchar dina buyer personas

Av Carl Alin | 10.10.17

Lästid: 7 minuter
‹ Tillbaka till listningen

En buyer persona är en påhittad figur som bäst representerar dina (potentiella) kunder. De gör det lättare för dig att hitta några väl valda grupper eller personer att rikta dig mot, så att du kan pinpointa dina budskap istället för att sprida ett dussintal all over the place. Hellre några få som träffar rätt, än många som missar målet.


När du ska börja researcha och bygga dina buyer personas – utgå från riktig data och fakta. Den bild du målar upp av din idealkund måste ha en verklighetsförankring, annars kommer du att skjuta åt helskotta snett. Så hitta för Guds skull inte på, utan våga göra en djupdykning bland dina målgrupper och faktiska kunder för att se om du kan hitta några gemensamma drag.

Gå till exempel igenom din databas för att leta reda på sparad information, eller gör djupintervjuer med både nya och före detta kunder. Använd digitala enkäter, eller sitt i workshops med dina kollegor. Men oavsett vilket tillvägagångssätt du använder så bör du ställa åtminstone dessa fem frågor.

Redan klar med dina personas? Ladda ner vår e-bok som hjälper dig att spika en markndsföringsplan med fokus på Inbound!

 

1. Vad vill de uppnå?


Vad har dina personas för mål? Vad ska slutresultatet av ett eventuellt köp vara? Vill de att din produkt/tjänst ska lösa ett problem, tillgodose ett behov, eller kanske bara göra vardagen lite roligare?

Det beror såklart på vad du och ditt företag erbjuder. Men ta en funderare kring varför dina kunder har köpt dina produkter. Fråga dem gärna rakt ut, så kan du direkt ta reda på vad de ville uppnå genom att köpa från dig.

Vad de vill uppnå beror dock också på huruvida ditt företag sysslar med B2B eller B2C. Då handlar det ju om vilka mål de vill uppnå på jobbet vs i sitt vardagliga liv.

igomoon frågor att ställa din buyer persona

2. Vilka problem och utmaningar har de?


Vad för typ av hinder står de inför? Vad vill de ha hjälp med? Vill de effektivisera sina arbetsuppgifter, eller lösa något som alltid strular i vardagen? Det är här du verkligen får reda på vad dina produkter eller tjänster hjälper till med och hur de underlättar livet för sina köpare.

Här kan det finnas både uppenbara svar, om din produkt är en tydlig problemlösare, och mindre uppenbara sådana. Fråga både dina faktiska kunder, men också dina säljare! De sitter ofta närmast dina kunder och är de som faktiskt kommunicerar med dem one-to-one. De vet garanterat vad dina kunder har för problem och vad de vill ha hjälp med. Hör också med supporten, om du har någon.

3. Vilka frågor ställer de under sin köpresa?


En kund går oftast inte från att vara ovetande om ett problem, till att pang bom köpa en produkt. Tvärtom tar de sig genom en köpresa, som sedan kan vara olika lång beroende på hur köpprocessen ser ut och vad för typ av produkt eller tjänst det handlar om.

Så vilka frågor har de när de tar sig genom den här köpresan? Från det att de står inför ett problem/har ett behov de vill tillgodose, via research och jämförelser av konkurrenter eller likvärdiga produkter, till ett faktiskt köp?

Undrar de över vilka fördelar en produkt eller tjänst kan ha? Vilken typ av utbud som finns? Prisskillnader? Återförsäljare? Hur man löser ett visst problem? Söker de efter specifika funktioner?

Det här är viktigt inte bara för att du ska kunna ge dem information eller content som besvarar deras frågor, utan också för att säkerställa att ni uttrycker er på samma sätt. Det kan därför vara en bra idé att koppla (rätt) keywords gentemot din buyer persona, så att ditt content dyker upp i deras sökresultat.

igomoon Nintendo 64 buyer persona

4. Hur ser demografin ut?


Det här är typiskt hårda fakta med raka svar. I vilket åldersspann finns personan? Var bor denne? Utbildning? Man, kvinna, ingendera, etc? Inkomst? Familj?

Informationen är relativt “enkel” att samla in, men lägger ändå en bra grund för ditt persona. Med lite demografisk information blir det genast lättare att föreställa sig en fiktiv person. Det ger dig något att ta på, så att säga.

5. Var florerar de i den digitala världen, och vad föredrar de?


För att kunna föra en riktig dialog med dina personas, och därmed dina potentiella kunder, behöver du veta vilka kanaler de figurerar i, var de inhämtar information någonstans, och kanske också vilka format de föredrar.

Undersök om det är Facebook dina personas använder, eller kanske LinkedIn? Eller Instagram? Pinterest?! Försök också att ta reda på vilken typ av content som engagerar dem mest: föredrar de infographics och videos, snarare än långa artiklar och trista bilder? Är det webinars som lockar mest intresse, eller gillar dina personas att hänga runt på riktiga event?

Buyer personas är bara en liten del


Nu när du har börjat bygga en skaplig persona, eller flera, är det dags att faktiskt använda dem i din marknadsföring. Men för att allt jobb du lagt ned inte ska vara bortkastat behöver du följa en tydlig plan. Annars pushar du ut innehåll som inte fyller någon egentlig funktion annat än att bara existera. Du vill ju kunna koppla content till dina personas, och mål till dessa insatser. Vad ska dina buyer personas göra med ditt innehåll? Och hur leder du dem vidare från content A till content B, det vill säga vidare på köpresan?

Du behöver en e-bok som hjälper dig att spika en årsplan för din Inbound Marketing


För det behövs en marknadsföringsplan. Problemet är att man inte alltid vet var man ska börja, eller hur man spikar en sådan. Därför har vi satt ihop en rejäl e-bok, med matriser och mallar, som kan hjälpa dig att hjälpa dig själv.

 

Ladda ner inbound marketing plan 2018

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!