Praktik/Internship

5 tips för att dämpa praktikångesten

Av Linda Axelsson | 30.10.16

Lästid: 8 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Har du praktikångest?

Praktikintervjun gick galant -du charmade tofflorna av intervjuvaren och fick praktikplatsen. Drömpraktiken har börjat och äntligen får du sätta dina kunskaper i praktiken och visa vad du går för. Allt är frid och fröjd! Eller?

Som nybliven praktikant är det vanligt att känna rädsla (läs:skräck) för att misslyckas och inte duga, en oro över att inte prestera eller leva upp till (sina egna) förväntningar. Det är ofta förknippat med ångest och kan bero på prestationsångest. Man vet att man är rätt duktig på det man gör, men man kan ändå inte skaka av sig känslan av att man inte är tillräckligt bra.

Känner du igen dig? Det är vanligare med prestationsångest än man kan tro. Man talar sällan öppet om det men vi har alla varit där i någon grad, inklusive jag.

Är du handledare och vill stötta dina kära praktikanter? Läs de här tipsen och bli en bra handledare till praktikanter

 

Boven är du själv

Kollegorna är underbart genomsnälla, ledningen är stöttande och förstående, arbetsuppgifterna är roliga och utvecklande.

Ändå så finns den där -känslan av oro och rädsla att misslyckas. 

Höga ambitioner förespråkas och värderas högt av rekryterare och arbetsgivare. Det är bra att ha driv och man ska absolut ha höga ambitioner -men de får inte vara orealistiskt höga.

Ibland kommer man till en punkt där man ställer så pass höga krav på sig själv att man istället blir helt förlamad, man vet plötsligt inte vad man ska göra för att man är så rädd att göra fel.

 

I det här inlägget ger vi dig 10 anledningar att praktisera på iGoMoon 

 

Det är okej att inte kunna allt

Som praktikant har man mycket att lära och ibland kan det kännas överväldigande. Man vill lära sig allt och helst igår.

Det är en känslomässig berg-och-dalbana där man ena stunden känner att man är bäst i världen för att man klarat av någonting, till att helt plötsligt känna sig totalt oduglig och flera mil efter de andra på företaget.

Men vet ni? Det är helt okej att inte kunna allt som praktikant! Man är där för att lära sig och ingen förväntar sig att man ska kunna allt, det man inte lärt sig kan man inte heller veta. Den största boven är oftast ens egna, orealistiska förväntningar av en själv.

 

Fem konkreta tips för att dämpa prestationsångesten

 

1. Förstå förväntningarna

Fråga din chef vad som förväntas av dig och vilka dina egentliga arbetsuppgifter är. Ofta tror vi att förväntningarna på oss är högre än vad de är och att vi förväntas göra mer jobb än vad vi faktiskt behöver. 

Prestationsångest bottnar sällan i kravställning från ledningen utan från sina egna förväntningar av sig själv. Risken finns att du bränner ut dig om du hela tiden försöker överträffa dig själv och leva upp till dina höga (egensatta) krav.

Har man ambitioner långt över sin förmåga går det åt pipsvängen oavsett hur begåvad man än är. 

 

2.  Good enough är good enough

Testa att göra någonting som inte är helt perfekt. Är du alltid en timme tidig till jobbet så testa att 'bara' vara 50 minuter tidig någon dag. Är man van vid att alltid göra allting helt perfekt är det bara nyttigt att ta små, små steg bort från perfektion.

Det är hälsosamt att inte alltid vara helt perfekt, ibland räcker det att vara good enough.

  

3. Konfrontera din rädsla

Ofta är det en illusion av att konsekvenserna kommer bli så mycket värre än vad de faktiskt blir, som gör att man är rädd för att misslyckas.

När du känner att ångesten och oron kommer krypande, konfrontera dig själv! Vad är det värsta som kan hända om du 'misslyckas'? Du kommer i nio fall av tio upptäcka att 'worst case scenario' inte är så farligt egentligen.

När man märker att rädslan över att misslyckas tar mer energi än fokuset på att faktiskt lyckas, är det dags att se över sina livsregler. 

 

 

Släng upp tassarna på bordet och se vad som händer. Ofta är det illusionen av konsekvenserna som håller dig tillbaka.

ja.jpg

 

4. Fundera ett varv extra

Fundera på om det är värt att spendera X-antal timmar på att förbättra ett protokoll eller lägga hela kvällen på att läsa på och förbereda inför mötet morgonen därpå. Förväntas det verkligen att du gör det och är det värt besväret?

Kartlägg vad du måste prestera för att duga, är dina förväntningar och krav på dig själv orimligt höga? Försök att göra en objektiv bedömning och var självkritisk, tycker du det är svårt ta hjälp av en god vän.

 

5. Beröm dig själv

Ge dig själv en klapp på axeln och beröm dig själv för dina framgångar, oavsett stora eller små. Jämför inte dina prestationer med andras och beröm dig själv för din insats- oavsett utgång. Sätt upp delmål för dig själv och köp en flaska bubbel när du uppnår dem -för det är du värd! 

 

Den här snyggingen tar varje chans han får till att fånga en godbit. Ser han en insekt sticker han ut tungan i ett försök att fånga den. Misslyckas han inväntar han helt enkelt nästa insekt och försöker igen.

cameleont.jpg

 

Kan du tänka dig en kameleont med prestationsångest, som inte vågar fånga insekter för att han är rädd att han ska missa?

Det blir aldrig så självkart som när man sätter saker i perspektiv, men det krävs mer än en inspirerande bild och fem tips i farten för att bli kvitt sin prestationsångest. Det är någonting man måste arbeta med varje dag.

 

Kom ihåg;

Du förväntas inte kunna allt, det är helt okej att misslyckas och ofta är rädslan för att misslyckas uppbyggd av illusioner som egentligen inte existerar.

Ställ inte för stora krav på dig själv och försök att göra någonting halvdant ibland, varje litet steg bort från perfektion är ett steg i rätt riktning. 

Konfrontera dig själv, bearbeta dina egna fördomar, sluta jämför dig med andra och beröm dig själv. Läskigt va? Jag håller med!

 

 

Nyfiken på hur det är att praktisera på månen?  Läs tio anledningar att vara praktikant på iGoMoon.

Vill du skippa förrätten och gå direkt på hallonsorbén? Klicka nedan för att söka praktikplats direkt.

Intresserad? Sök praktikplats nu!

 

Av Linda Axelsson

Project Coordinator

Purr, purr purr. She’s the crazy cat lady who loves structure and always strives for purrfection.
Projektkoordinator

Purr, purr, purr. Hon är den galna kattjejen som älskar struktur och drivs av purrfektion.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!