Praktik/Internship

5 anledningar att praktisera på ett mindre företag

Av Linda Axelsson | 18.11.16

Lästid: 6 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Går du i praktiktankar och väger mellan ett stort eller litet företag? 


Jag slår ett slag för de mindre företagen som i mina ögon har mycket, mycket mer att erbjuda.

Stora bolag i all ära -Det är tryggt, ofta är de slagkraftiga på marknaden och det finns enorma resurser

Men är det inte genom strama budgetar vi blir som mest innovativa? Växer inte kreativiteten som bäst när vi med små medel försöker åstadkomma underverk?

Det tror jag och det är därför jag gör min praktik på ett litet företag -Och rekomenderar andra att göra detsamma.

5 fördelar med att praktisera på ett litet företag: 

 

1. Bli en del i ett tight team

Teamet är tight och kamratskapen stor. Lagandan är stark och man arbetar som ett team för att gemensamt nå både sina egna och företagets mål. Oavsett om det är en presentation för kund eller ett säljmöte stöttar man och lyfter varandra. 

 

Kollegorna är drivna och ingen är rädd för att ta i när det behövs. Det genomgående konceptet på de flesta små företag är att alla är engagerade och brinner för det de gör.

 

Alla vinster och framgångar, stora som små, firas tillsammans. 

 

Läs det här inlägget om 10 anledningar varför du ska praktisera på en webbyrå 

 

2. Inflytande och delaktighet 

Man har mycket mer inflytande än vad man har på ett större företag. Ett litet företag är mer öppen för nya ideér och förslag då inte alla rutiner och processer är helt fulländade och kompletta. Man uppmanas till nytänk och all feedback är bra feedback. 

 

Man känner att det man gör verkligen spelar roll och uppskattas. Man har större inflytande och man får vara mer delaktig i allt från beslut av kaffesort till uppdatering av interna processer. På ett litet företag försöker man hela tiden effektivisera arbetet och lära sig av processen, attsom praktikant få vara med i den utvecklingen är väldigt lärorikt.

 

Det är häftigt att som praktikant få vara med och lägga grunden för (och möjlighet att påverka) ett företag i framfart. 

 

 

3. Teorin blir snabbt praktik

Dina förslag och idéer behöver inte gå igenom fem chefer, tre underchefer och 10 varv internt för att få ett godkännande. På ett mindre företag kan man ofta ta sin idé direkt till VD’n, dra honom lite i örat och få ett beslut där och då (Det är lite så vi jobbar här på månen).


Det är en magisk känsla att som praktikant få genomslag på sina ideér och se att de faktiskt används och hjälper företaget framåt.

 

   

4. Varierande arbetsuppgifter

Man rycker in och hjälper till där det behövs oavsett om det ingår i arbetsrollen eller inte, alla hjälps åt och bidrar efter kunskap och förmåga. Man får snabbt ansvar som praktikant och man blir snabbt en resurs.

Eftersom att resurserna ofta är begränsade får du ta steg du kanske inte vågat ta om det fanns andra alternativ, du kanske exempelvis får ta det där telefonsamtalet till den missnöjda kunden eller åka till ett möte ensam (om du har kompetensen såklart).


Går en lampa sönder bildar vi snabbt en mänsklig pyramid och byter ut glödlampan
själva istället för att vänta tre dagar på att en vaktmästare ska komma och byta ut
den. En gör-det-själv anda som breddar kunskaperna och stärker gemenskapen.

 

 

5. Upptäcka och experimentera

Du får lov att upptäcka, experimentera och prova nya (halvgalna) ideér. Du blir dessutom uppmuntrad till det! Ett större bolag som ska annordna ett event hyr vanligtvis in ett eventföretag, mindre företag utmanar sin kreativitet och ordnar en kalasfest själva. 

 

En liten budget är inte ett problem utan en utmaning -Det kräver bara lite större kreativitet. 

 

Nytänk uppmanas och uppskattas, dina åsikter räknas och det du säger har stort inflytande för organisationens framtida utveckling.

 

 

 uneby3 kopia.jpg

 

Som praktikant på ett mindre företag blir man inte bara en smula på ett kakfat. Man blir snabbt ett ballerinakex i gänget och en tillgång för företaget. Det krävs hårt arbete för att bootstrappa sig framåt men arbetsinsatsen noteras och uppskattas än mer, det gör att man hela tiden vill prestera bättre och lyfta företaget och kollegorna framåt, man blir ett team.

 

Är du sugen på att söka praktik på ett litet företag? Härligt! Som praktikant hjälper du Startups och mindre företag samtidigt som du får ut otroligt mycket av din praktikperiod.

 

Det en win-win situation som du kan läsa mer om här!.

 

Har du erfarenheter från att praktisera på ett litet företag? Vad tycker du? Kommentera gärna!

 

Intresserad? Sök praktikplats nu!

Av Linda Axelsson

Project Coordinator

Purr, purr purr. She’s the crazy cat lady who loves structure and always strives for purrfection.
Projektkoordinator

Purr, purr, purr. Hon är den galna kattjejen som älskar struktur och drivs av purrfektion.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!