Inbound Marketing

6 inbound marketing trender 2020

Av Saskia Sundell | 06.04.20

Lästid: 13 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Vilka är inbound marketing trenderna år 2020? Vilka nya kundbeteenden bör man vara medveten om? Och var bör man lägga extra krut i sin marknadsplan? Vi har satt ihop de, enligt oss, sex mest spännande marknadsföringstrenderna som du bör vara medveten om och kan dra nytta av under 2020.

Inbound marketing är ett effektivt sätt att attrahera nya kunder och att öka försäljningen och tillväxten, men det är så mycket mer än content och email marketing. Det handlar även om SEO, data och att dra nytta av nya teknologier och trender för att fortsätta att attrahera och engagera målgruppen, från det att de upptäcker ditt varumärke och hela vägen tills de är redo för köp. I inbound marketing tänker du om hela din marknadsföringsstrategi och tar en mjukare utgångspunkt i kontakten med målgruppen genom att attrahera den med märkbart relevant och anpassat innehåll.

SEO, att växa organiskt och att konvertera leads till kunder var topprioriteringar för marknadsförarnas inbound marketing strategier under 2019 enligt en undersökning genomförd av HubSpot. Samtidigt menade 61% av de tillfrågade att just generering av trafik och leads är den största utmaningen. Det är en fortsatt utmaning under 2020. Nya lösningar och utvecklade tekniska möjligheter ger oss såväl nya kundbeteenden att anpassa oss till som nya verktyg att använda till vår fördel för att skapa ännu vassare marknadsföringsplaner. Vi berättar här om några av de, enligt oss, mest spännande trenderna inom inbound marketing under 2020.

 

1. Funnel-to-Flywheel

Att man inom inbound marketing i allt större utsträckning ser på kundresan som ett “flywheel” istället för som en “funnel” är inget nytt. Det var under år 2018 som HubSpot föreslog en övergång från en conversion funnel till ett conversion flywheel. Funneln genererar kunder men dör ut när ett lead konverteras till kund och tar inte i beaktning det nätverk av ambassadörer som finns i din kundkrets och som bidrar till nya kunder och ökad tillväxt. Ett flywheel å andra sidan representerar en cirkulär process där dina kunder är i fokus, tas genom kundresan i tre steg och i slutändan ger dig nya kunder. Desto mer du föder ett flywheel desto snabbare snurrar det och du får momentum i din marknadsföring.

 

Attract: Skapa content och riktade kampanjer som genererar värdefulla relationer med målgruppen.

Convert: Bygg långvariga relationer med målgruppen genom att erbjuda värdefulla insikter och lösningar som går hand i hand med deras målsättningar och utmaningar.

Delight: Skapa enastående upplevelser för målgruppen som tillför äkta värde och som uppmuntrar kunderna att bli ambassadörer för ditt varumärke.


Under 2020, när en starkare samverkan mellan marknadsföring och sälj blir a

llt viktigare för att skapa effektiva kundresor och ökad tillväxt, förväntar vi oss att se flywheel-metoden implementerad hos allt fler verksamheter. Har du inte inte redan strukit funneln ur din marknadsföringsstrategi och ersatt den med ett flywheel? Då är det på tiden att göra det nu, för glöm inte - dina kunder är dina allra bästa ambassadörer.

flywheel-inbound-method-lifecycles-1

2. Machine learning

Affärsplaner och marknadsföringsstrategier ordentligt backade av data, och att verkligen förstå sin målgrupp är det absolut viktigaste för företag idag. Men att skapa sig denna djupa förståelse och att sedan optimera marknadsföringen utifrån den innebär ett konstant testande och mätande. Machine learning kan ge organisationer otrolig inblick i de nuvarande resultaten och konkurrenskraften och att använda denna insikt i marknadsföringen kan förbättra prestandan ordentligt.

HubSpot lanserade i Marketing Hub Enterprise 2020 adaptive testing som har möjlighet att ta A/B testing till en helt ny nivå. Genom machine learning krävs ingen mer manuell uppsättning av test och mätning. Istället automatiseras processen och det slutliga beslutet är väl förankrat i data. Trafiken i ditt A/B test optimeras per automatik och över tid riktas en större del av trafiken till den bättre presterande versionen. När tillräckligt med data samlats in så utser AI slutligen en vinnare åt dig.

Ytterligare något som är spännande och som vi tror kommer få mer utrymme under 2020 är predictive lead scoring. Här används machine learning för att övervinna utmaningen med att tolka och generalisera beteenden bland leads som har vilt spridda avsikter i kontakten med din verksamhet. Tusentals datapunkter analyseras för att identifiera dina mest värdefulla leads och precis som genom all användning av machine learning blir din lead scoring strategi smartare över tid.

blog_image_marketing_plan_campaigns

3. AI & marketing automation

Precis som machine learning skapar nya möjligheter för att skapa högkonverterande marknadsföringslösningar och upplevelser så förutspår vi att AI och marketing automation kommer användas mer under 2020. Kraven på anpassning och personifiering blir högre för att nå ut till målgruppen och för att generera leads och intäkter. För det måste vi som marknadsförare skapa upplevelser som överraskar och dra till sig målgruppens uppmärksamhet.

Har man en stort antal kontakter i sitt CRM-system kan det här arbetet dock kännas övermäktigt vilket är fullt förståeligt. Hur skapar man personifierade upplevelser och anpassat content till tusentals kontakter där alla har olika avsikt i kontakten med ditt företag och befinner sig i olika stadier i köpresan? Lösningen - teknologi.

En marketing automation plattform i kombination med en välskräddad email marketing strategi kan ta dig långt. Det ger dig möjlighet att glädja din målgrupp genom att dela relevant innehåll baserat på specifika händelser. Även AI kommer under 2020 fortsätta att ta marknadsföringsvärlden med storm. Allt eftersom AI fortsätter att utvecklas så blir det ett allt mer effektivt sätt att skapa exceptionella kundupplevelser. Implementera en chatbot på din hemsida för att erbjuda kontakt i realtid oavsett var kunden befinner sig eller för att ta din kundservice till en ny nivå.

Fördelarna med AI och marketing automation är många men det finns såklart också utmaningar i det, framför allt i form av tvivel bland kunderna - man vill inte känna att man pratar med en maskin. Det är vårt ansvar som marknadsförare att övervinna denna friktion genom att skapa strategier med fokus på relevans och upplevelser och att använda teknologin för att samla insikt och sätta planen i verket.

4. Video

Video är ett mycket effektivt sätt att engagera din målgrupp och för att generera kunder. I tider när att generera trafik och leads är en stor utmaning för marknadsförare så är video en fortsatt stor inbound marketing trend under 2020. Skapa och dela rörligt innehåll i dina marknadsföringskanaler eller varför inte skicka ett videomeddelande till ett prospekt istället för att hålla dig till e-mail eller telefon? Det är mycket mer personligt och kommer garanterat glädja mottagaren. Kolla exempelvis in Vidyard som har en lösning för att spela in och skicka videos. Den är både smidigt och roligt och går att integrera med en mängd olika marknadsföringsplattformar.

Siffrorna här nedan talar lite för sig själva om varför det är på tiden att du tänker på hur du kan implementera video content i din marknadsföringsplan under 2020:

pexels-photo-1375261-2

5. SEO & voice search

Enligt en studie utförd av Google så förlitar sig användare i allt högre utsträckning på sökresultaten i sökmotorerna än på tips och råd från vänner och familj. Men i tider när resultatsidorna är fulla med branded content så är det viktigare än någonsin att förstå sin målgrupp och vad de söker efter och att hela tiden anpassa sig till de ändrade sökbeteendena.

Vad som också är på väg att ta mer plats i sökmotorerna är voice search. Under 2020 förväntas 50% av alla sökningar ske via röstsökning och 65% i åldersgruppen 25-49 talar med sina röststyrda enheter minst en gång om dagen. På grund av den ökade användningen så börjar företag i allt större utsträckning ge högre betydelse till röstsökning. Det betyder att SEO och att anpassa ditt content till de förändrade sökbeteendena är viktigare än någonsin under 2020.

Förstå språket: till skillnad från skrivna sökningar som oftast består av ett par ord och ej sammanhängande meningar så används längre meningar tillsammans med specifika sökord vid röstsök. För att optimera ditt content för röstsök bör du därför använda längre sökord och kompletta meningar baserat på din sökordsanalys.

Formulera dig talspråkligt: tänk på hur du formulerar innehållet på din webbplats. Hur kan du optimera innehållet för såväl manuella sökningar som för röstsök? Använd en engagerande, mer personlig och talspråklig tonalitet i ditt innehåll utan att påverka kvalitén.

Besvara frågor: tänk på vilka frågor användarna har och optimera innehållet därefter. Du bör skaffa dig ordentlig insikt i vad dina kunder ställer sig för frågor kring särskilda ämnen eller branschen du är verksam inom och även vad de ställer för frågor gällande dina produkter eller tjänster. Skapa sedan utförliga svar baserat på denna insikt och inkludera själva frågorna i ditt innehåll.

6. All-in-one marketing solutions

Under 2020 handlar det om att förstå sina målgrupper med ambition att höja engagemanget och öka intäkterna. För att göra det måste du leverera värdefulla, relevanta och anpassade marknadsföringskampanjer och innehåll till varje person i ditt CRM-system, såväl kunder som leads. Det ställer krav på effektiva processer och innebär ofta att en hög grad av teknologi och automatisering stöttar upp marknadsteamet. I sin tur innebär det ofta att ett stort antal marknadsföringsplattformar och molntjänsten används, vilket egentligen inte är särskilt effektivt.

Nu ser man att efterfrågan på smidiga all-in-one marknadsföringsplattformar ökar. Inte bara effektiviserar de arbetet, det blir även smidigt att hantera kundrelationerna, hålla koll på var i köpresan leadsen befinner sig, analysera framstegen, och att skapa kanalövergripande kampanjer. Leverantörer som tidigare bara erbjudit särskilda funktioner så som email marketing eller CMS börjar nu utöka sitt tjänsteutbud som svar på den ökade efterfrågan.

HubSpot är ett praktexempel på en all-in-one marknadsföringsplattform och kanske den vassaste på marknaden. Det är även plattformen vi på iGoMoon föredrar och är specialiserade inom. Kolla in HubSpot där du kan börja implementera allt som vi tidigare nämnt här och mer för att få din marknadsföring att ta fart, eller kontakta oss så hjälper vi dig mer än gärna.

Av Saskia Sundell

Inbound marketing consultant

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!