Inbound Marketing | Rekommenderad | Marketing Plan

Därför är en marknadsföringsplan avgörande för dina resultat

Av Carl Alin | 03.10.17

Lästid: 7 minuter
‹ Tillbaka till listningen

De flesta av oss har varit där någon gång, i den där situationen när vi liksom inte vet vad vi ska göra med vår marknadsföring. Frustrationen över att inga av ens ansträngningar belönar sig är påtaglig och man kan för sitt liv inte förstå vad man gör för fel. Så vad är problemet?

 

För några år sedan satt jag och ett företag i samma sits. Vi följde vad vi trodde var bäst practices och gjorde så gott vi kunde utifrån de förutsättningar som fanns. En schysst och modern (nåja) webbplats – check. En kontinuerligt uppdaterad blogg – check. Lite nedladdningsbara guider med vettiga formulär – check. Nyhetsbrev som gick ut varannan vecka – check på den med.

Vi postade vårt innehåll i de sociala kanaler där vi kände att våra målgrupper fanns, vilka vid tillfället var Facebook och LinkedIn. Twitter pushade vi ut grejer på ibland, och vi använde Instagram för att bygga vårt varumärke och förmedla att vi var ett “härligt gäng”.

 

Analyser och (brist på) resultat förtydligade ingenting


Både veckovis, och ibland till och med dagligen, kollade vi Google Analytics för att se hur våra insatser presterade: kom det in fler besökare på sajten? Klickade de sig vidare till nästa sida? Vilka kanaler eller plattformar kom de ifrån? Och hur såg det ut i förhållande till månaden, eller månaderna, innan?

Men trots detta såg vi aldrig någon trend som tydligt pekade uppåt vad gällde våra resultat. Visst fick vi ibland några fler följare på Facebook, eller några närmast sörjande som skrev upp sig på vårt nyhetsbrev. Men det var allt.

Vi gick aldrig från 50 besökare dagligen till 500, som man alltid läser att alla andra gör. Vi fick inte in 10 kvalitetsleads i månaden, som alla andra verkade få med sina marknadsföringsinsatser (som vi kände var likvärdiga våra). Så vad var problemet?

Trots analyser såg vi inte några resultat.

 

När man gör något bara för att


När man är inne och jobbar i ett projekt eller liknande kan man lätt bli lite hemmablind, och så var det nog för oss. Vi körde på med vår bristfälliga planering och fick ut våra x antal blogginlägg i veckan, och när vi publicerade så lyckades vi locka till oss några fler läsare till sajten. När vi hållit på så tillräckligt länge började vi nog tro att det var så det skulle vara. “Det är ju så svårt att nå organisk räckvidd”, eller “Det här ämnet är för avancerat för våra läsare, de kommer ändå inte att fatta beslut baserat på några blogginlägg” var saker vi nog gärna intalade oss.


Och det är visserligen sant att det är svårt med organisk räckvidd. Företag och influencers tävlar ständigt om uppmärksamhet, och att komma in som ny aktör kan vara skitjobbigt. Och lite nervöst. Men det är ju liksom ingen ursäkt för att ge upp, eller fortsätta i gamla rutiner. If you don’t like how the table is set, turn over the table. Men det gjorde vi inte.

 

Planering, tydliga mål och arbetsprocesser saknades


Vi jobbade ostrukturerat, helt utan tydligt kampanjtänk, och publicerade blogginlägg med en CTA, och sedan var det inte mer med det. Vi skapade till exempel inte flera inlägg med samma CTA som pekade mot samma nedladdningsbara content, utan antog bara att det vi erbjöd inte var intressant.

Till slut skrev vi om samma saker hela tiden, med vissa variationer, och målen levde för dagen eftersom det mest handlade om att få någon att läsa våra saker över huvud taget.

Vårt egentliga syfte var kanske att synas, men vi var inte helt ense om varför. Skulle vi synas för att få följare? För att dra trafik till sajten? För att konvertera leads? Det blev allt och ingenting, eftersom vi inte hade någon tydlig plan att jobba efter.

Utan en marknadsföringsplan saknades tydliga arbetsprocesser.

 

Vi hade behövt en enkel mall att jobba efter


Och det var där skon verkligen klämde. Vi hade inte spikat någon utförlig marknadsföringsplan, som innehöll marknadsföringsmål baserade på våra affärsmål. Därmed fanns inga fasta arbetsprocesser, och inte heller några mål för oss att sikta mot. Det fanns ingen matris som tydligt fastslog vilka kampanjer vi skulle rulla ut, vilket content som skulle höra till, eller vad syftet med dem var.


Vad vi verkligen hade behövt var en strukturerad mall att jobba efter. En lathund som vi kunde skriva ut och fylla i. “Här går affärsmålen in”, “här går marknadsföringsmålen in”, “här listar vi KPI:er”.


Eller “Så här skapar vi en första kampanj, och den ska fokusera på det här innehållet, med den här nedladdningsbara guiden. Alla som fyller i ett formulär och laddar ned den hamnar i en lista som placeras i kampanj nummer två, som promotar något annat som kan vara relevant för dem.”


En sådan mall hade hjälpt oss att ta kontroll över vår ostrukturerade marknadsföring. Vi hade kunnat sitta ned tillsammans och gå igenom matris för matris i lathunden, så att vi tydligt kunde se vad vi siktade mot och varför. Vi hade kunnat enas kring syftet med vår marknadsföring, och alla skulle ha kunnat jobba mot samma mål, i samma riktning.


Men så blev det inte just då, för vi saknade en sådan mall. Och fortfarande finns det massor med marknadsförare där ute som känner som vi gjorde, och befinner sig i samma sits som vi var i. Som saknar en tydlig mall att jobba efter, och som behöver hjälp att hitta en som kan fungera för dem.

 

Vi hade behövt den här mallen


Av den enkla anledningen har vi skapat just den mall alla letar efter. Exakt en sådan som jag och ovan nämnda företag hade behövt. En mall för att kunna skapa en årsplan för er Inbound Marketing.

Ladda ner inbound marketing plan 2018

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!