Inbound Marketing | Rekommenderad

Därför är konkurrentanalysen viktig (och så här gör du)

Av Carl Alin | 18.10.17

Lästid: 6 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Att analysera sina konkurrenter kan vara avgörande för att man ska kunna hitta smarta sätt att differentiera sig på. Annars är det en stor risk att man sprider exakt samma budskap som alla andra. Och hur ska ens potentiella kunder då kunna hitta en i ankdammen som är ens bransch?

I ett tidigare inlägg skrev jag om varför en marknadsföringsplan är avgörande för dina resultat. I det här inlägget är min ambition att visa på varför konkurrensanalysen, som ofta inte prioriteras tillräckligt, är så viktig för att du som marknadsförare ska kunna nå dina uppsatta mål.

 

Redan klar med konkurrentanalysen och redo att spika planer och kampanjer? Ladda ner vår e-bok och få alla verktyg du behöver!

 

Därför är det viktigt


Men det behöver inte bara handla om att differentiera sig. Man kan analysera sina konkurrenter för att få inspiration också! Kanske kan du hitta sätt att förbättra både dina produkter/tjänster och din marknadsföring? Eller så kan du titta närmare på deras kampanjer för att kunna komma med svar på tal, så att säga.

En konkurrentanalys är också ett utmärkt tillfälle att utforska dina konkurrenters styrkor respektive svagheter. Sådana insikter gör det lättare för dig att skapa strategier och kreativa aktiviteter som slår dem på fingrarna. Dessutom blir det lättare att upptäcka aktuella trender och heta branschämnen.

Men främst handlar det om att du måste ha koll på din marknad och bransch för att kunna erbjuda något mer “unikt”.

Därför bör du analysera dina konkurrenter både rejält och grundligt. Börja med att titta på de som anses vara branschledande. Gå sedan vidare till dina absolut största konkurrenter. Undersök både vad de gör, och vad de inte gör. Närmare bestämt: titta både på deras strategi och deras taktik.


konkurrentanalys-strategi-igomoon.jpg

Den strategiska konkurrentanalysen


Strategi är konsten att vinna ett krig. En strategi handlar om det långa loppet, och förmågan att se helheten. Därför kommer de stora och övergripande frågorna här. För att kunna utröna dina konkurrenters strategier vill du bland annat titta på följande:

 • Vem eller vilka riktar de sig till?
 • Använder de samma buyer personas som du?
 • Om inte, hur skiljer de sig från dina?
 • Vilket är deras nyckelbudskap?
 • Vilka behov, smärtpunkter eller strävanden betonar de?
 • Prioriterar de ett enskilt budskap?
 • Använder de sig av ett sekundärt buyer persona?

Den taktiska konkurrentanalysen

Taktik är konsten att vinna ett slag. Taktik handlar om nuet och kortsiktiga insatser, snarare än den stora helheten. Och taktik går att mäta. Därför kikar man här mer på frågor som rör frekventa aktiviteter och budskap: blogginlägg, närvaro och engagemang i sociala kanaler, samt olika typer av content. För att kunna utröna dina konkurrenters taktiker vill du bland annat titta på följande:

 • Hur mycket, och vilken typ av, content producerar de?
 • Har de nyligen lanserat något nytt gällande sina typiska erbjudanden?
 • Vilka ämnen pratar de om?
 • På vilka plattformar är de aktiva?
 • Hur är kvaliteten på deras content?
 • Hur mycket av allt content är deras eget?


konkurrentanalys-taktik-igomoon.jpg

Så hittar du svaren på dina frågor


Vissa av de här frågorna kan du bara besvara genom att scanna dina konkurrenters webbplatser och verkligen djupdyka i deras content. Men det finns en hel del bra verktyg där ute som kan hjälpa dig att inhämta den data du letar efter.

Med HubSpot, som vi på iGoMoon använder, kan du till exempel använda deras competitors tool och lägga till 10 konkurrenter för att se de viktigaste KPI:erna. Eller så kan du använda verktyg som Moz, Wordtracker, SEMrush och BuzzSumo för att identifiera dina konkurrenters keywords, bloggämnen och content.

Du kan också använda diverse olika verktyg som hjälper dig att övervaka sociala medier så att du kan få faktiska siffror på dina konkurrenters fanbase och sociala engagemang. Där kan vi bland annat rekommendera Mention, Talkwalker, Followerwonk och Tailwind.

Vad ska du göra nu då?


Nu ska du använda de insikter som konkurrentanalysen gett och fortsätta bygga på din marknadsföringsplan. Har du ingen marknadsföringsplan? Eller har du ett löst ramverk, men önskar att du hade en tydlig mall som du enkelt kunde fylla i? Då har vi något för dig.

För den mall du letar efter är bara ett klick bort. Vår djuplodande e-bok kommer att förse dig med allt du behöver veta för att kunna spika en stabil grund för dina marknadsföringsinsatser och för att förbättra din tillväxt.
Ladda ner inbound marketing plan 2018

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!