Growth Driven Design | Rekommenderad | Lansera ny hemsida | Digital & Web Design

14 fakta du måste veta om webbdesign för att förbättra din webbplats

Av Carl Alin | 21.04.17

Lästid: 9 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Nu för tiden är det enklare att bygga en fullt fungerande webbplats än någonsin tidigare. Att optimera designen för att förbättra webbplatsen är däremot något som marknadsförare ofta har problem med.

 

I det här inlägget ska jag därför förklara varför gedigen design och mätbara mål driver utvecklingen av ditt företags nya webbplats. Det är viktigt att förstå att beslut bör fattas på befintlig statistik, inte en magkänsla, för att skapa och förbättra en webbplats som ger de resultat du är ute efter.

 

Om du inte redan har full koll på mätbara mål, eller SMART-mål som de även kallas, rekommenderar jag dig att läsa det här inlägget.

 

 

Men först: UX och UI, vad är det egentligen?

UX, eller User Experience, handlar om att förbättra användarens upplevelse av en produkt eller tjänst. I UX-design är fokus inte på det estetiska, utan på användbarheten, tillgängligheten och tillfredställelsen i användandet.

UI, eller User Interface, är det estetiska som besökaren möts av - kläderna på personen, sminket på huden, ytan på kakan. UI-design är mer fokuserat på det vi traditionellt tänker på när vi tänker på "design": Vilka färger ska vi använda? Ska knappen vara rund eller fyrkantig?

 

Använd statistik som underlag i beslut om webbdesign

Google Analytics är ett utmärkt verktyg för att dra slutsatser kring din webbplats och din användares beteende. För att kunna förbättra din webbplats och utveckla din marknadsföring krävs det att du kontinuerligt ser över din statistik och låter den styra de beslut som fattas. Om du aldrig har gjort den övningen tidigare är detta väldigt viktigt för att din webbplats ska nå framgång. Innan du börjar processen med att göra om webbplatsen, använd befintlig data för att bedöma vilka sidor samt vilket innehåll som dina besökare läser respektive inte läser.

 

Att hoppa över statistikmomentet kan innebära två problem:

  • Ni ändrar på saker som fungerar riktigt bra på er webbplats
  • Ni behåller lågpresterande element på webbplatsen

 

Google analytics igomoon.png

 

Google analytics statistics igomoon

Källa: Google Analytics

Låt oss titta på några av de rådande trender för att ytterligare skapa förståelse för hur och var ditt fokusområde bör vara inom webbdesign. 

 

Checklista: 8 saker att tänka på för att välja rätt webbyrå

Vi har siffror på det

Följande statistik är hämtat från State of Content 2016, en studie gjord av Adobe där drygt 12.000 människor från sex länder fick svara på frågor om digitala vanor och engagemang. Jag presenterar här de viktigaste slutsatserna som du måste veta om webbdesign och UX.

 

1. Designa din webbplats för flera skärmar

1) 83 % använder 2.23 enheter i snitt, samtidigt.

 

2) 59 % interagerar hellre med innehåll som är estetiskt tilltalande istället för något enkelt, oavsett om tiden är knapp.

 

3) 65 % hävdar att en attraktiv design är det viktigaste för användarupplevelsen. Samtidigt menar 54 % att fotografi är det viktigaste för att något ska klassas som en attraktiv design.

 

Människor använder flertalet skärmar i sitt dagliga liv mer än någonsin tidigare. Optimera därför ditt innehåll därefter.

Läs det här inlägget för att förstå varför och hur webbdesign appliceras i olika enheter.

 

2. Förhåll dig till kort och träffsäkert innehåll för att undvika avhopp

4) 89 % menar på att de skulle byta enhet eller överhuvudtaget sluta titta på något innehåll som inte möter deras förväntningar.

 

5) 67 % skulle sluta titta på något om det upplevdes vara för långt.

 

6) Nästan åtta av tio skulle även sluta att kolla på något om det inte gav en bra upplevelse i gränssnittet på deras enheter.

 

Människors ökade förväntningar leder till lägre tålamod för alternativa erbjudanden i en digital miljö. Skapa därför innehåll som är enkelt, greppbart och visuellt attraktivt för målgruppen. Gör du inte det riskerar du att dina besökare bouncar. Läs mer om Bounce Rate här

 

3. Humor och underhållning kan hjälpa ditt företag

7) 70 % tycker att humor gör företag mer relevanta, dock så tycker endast 14 % att företag lyckas skapa underhållande innehåll.

 

8) "Att få folk att skratta" identifieras som den främsta anledningen för att människor ska dela företags innehåll på en webbplats.

Här är ett exempel (utan att politiskt progagera) på hur Vita Huset använde sig av ett fotogalleri i Flickr för att ge läsare en bakom-kulisserna-inblick av Barack & Michelle Obamas liv på deras arbetsplats under jan-mars, 2014.

Med mer än 150 bilder, fick läsare en glimt av bilder de annars inte skådar under en presskonferens.

 

Obama_vita_huset_highfive.png

Barack Obama med NBA-stjärnorna Lebron James & Dwyane Wade.

 

Michelle_tummen_upp.png

Michelle ger tummarna upp till en militärveteran.

 

Genom det här innehållet kunde Vita Huset skapa transparens och engagemang för att ge presidentparet ett mänskligt intryck.

Genialiskt om du frågar mig.

 

4. Varför förtroende fortsätter att vara viktigt för din webbplats

9) Människor är skeptiska till det mesta innehåll de ser på webben: 50 % ställer sig frågande till om företag tar bort negativa kommentarer eller recensioner på sin webbplats.

49 % undrar om en författare får betalt för att skriva en positiv recension om en produkt/tjänst och 48 % är i allmänhet frågande huruvida artiklar är partiska eller inte.

 

10) Människors förtroende för innehåll ökar då deras relation till avsändaren blir bättre. Endast 23 % av människor har förtroende för innehåll vars avsändare de inte köper produkter/tjänster ifrån. Dock nästan fördubblas den siffran (43 %) så fort en konsument har en relation med företaget eller köper produkter/tjänster av företaget.

 

11) Människor har större sannolikhet att dela innehåll från en källa som de har en nära relation med, så som en vän eller familjemedlem (65 %) eller en kollega (36 %).

 

I en era av "alternativ fakta" och högre skepsism blir förtroende och relationer alltmer kritiskt. Sträva därför att hela tiden skapa utbildande innehåll för att hjälpa din målgrupp med deras problem och behov. Bloggning kan hjälpa dig med just detta. Har du inte redan börjat på blogga för ditt företag rekommenderar jag dig att läsa det här inlägget.

5. Dyk inte upp oinbjuden - om du inte har med dig något

12) 73 % säger att de är öppna för förslag på rekommendationer av innehåll från företag, baserat på tidigare beteende.

 

13) 3/4 menar att de är villiga att dela med sig av minst en personlig information för att förbättra erbjudanden från företag.

 

14) Av de människor som inte vill lämna ifrån dig personlig information, tror 40 % att företag kan göra något för att minska deras oro och 25 % föreslår att företag "borde fråga om lov" för att få tillgång till deras data, vilket skulle göra de mer bekväma att dela med sig.

 

Människor delar gärna information och innehåll, så länge de får något tillbaka då de förväntar sig något av värde i gengäld. Skapa därför innehåll som är hjälpsamt och inte endast clickbait-kompatibelt. 

 

Det är många saker som ska klaffa för att din webbplats ska nå upp till din målgrupps kräsna krav. Jag hoppas att den här statistiken hjälper dig att förstå varför dina beslut måste vara grundade i fakta för att underlätta upplevelsen för dina användare på din webbplats. 

 

Är du kanske på jakt efter en webbyrå som kan hjälpa dig med webbdesign? Läs det här inlägget för att förstå hur du bör tänka för att välja rätt webbyrå för ditt företag.

 

Vill du veta mer om vad som krävs för en lyckad hemsida?

Vad kul! Ladda ner vår guide: 10 steg att följa när du ska lansera en ny hemsida där vi ger dig russinen från ca 300 lyckade lanseringar. 

 

Ladda ner guiden 

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!