Byrålivet | Foretagskultur

Från kallaste Norrbotten till den lysande Månen

Av Andreas Uneby | 09.11.17

Lästid: 9 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Sist ut den här veckan, och näst sist ut totalt i bloggserien om vår företagskultur, är ingen mindre än vår Art Director Andreas Uneby! Andreas har gjort en lång resa, på riktigt alltså om man tänker faktisk distans: ända från Norrbotten ned till Stockholm. Och han har ett tips till alla som är nyfikna på hur det skulle vara att jobba här... 


Mina förberedelser inför jobbintervjun var långt ifrån idealiska. Bara att ta nattåget ner från Piteå till Stockholm var en strapats i sig, med vagnar som blivit akut inkallade och som stått i 35 minusgrader fram till 30 minuter innan avfärd. En avfärd som dessutom redan var fyra timmar försenad…

Men det var bara att hålla ut, och tillsammans med ett gäng tappra studenter från Skåne och en sammanbiten, men väldigt godhjärtad, konduktör (som satt på ett aldrig sinande kaffelager) koncentrerade jag mig på att försöka hålla kroppsvärmen över fryspunkten. Till slut lyckades jag somna, med alla tre uppsättningar täcken och kuddar tätt omvirade runt mig, i en sovvagn vars temperatur uppgick till cirka 5 plusgrader.

Efter ett bryskt uppvaknande vid halv sju-snåret klev jag av vid Stockholm Central, ett vid det här laget ganska okänt territorium för mig som norrbottning och studentstads-kringflackare. Jag styrde så mina steg mot en stärkande och värmande kopp kaffe, samt den första intervjun med Ivy Talents som skötte rekryteringen åt iGoMoon.

Andreas är mer än glad att han hamnade på månen!

Ibland bara vet man


Vi kan snabbspola lite där och nöja oss med att säga att intervjun, trots sömnbristen, gick bra. Allting kändes fint, och dagen efter landade ett mail i inkorgen som inleddes sådär helt underbart positivt: allt klaffade, portfolion hade fallit i god smak, en perfekt match för företaget och så vidare.

Hjärtat i halsgropen och nervositetsspänning i bröstet: “…men företaget har fattat ett strategiskt beslut att vänta med att anställa en formgivare till de anställt en ny säljare”.

Va…? Vänta. Nej! Så här skulle det ju inte gå? Likt någon polarexpedition hade jag stupat, bara ett par hundra meter från base camp.

När jag ser tillbaka på just det där ögonblicket blir jag så glad, så helt fantastiskt lycklig (sådär så att det hade krävts typ en Sagan om Ringen-alvsång för att verkligen få fram det), över att min absolut enda prioritering de följande 72 timmarna var att ändra på det som jag så tydligt uppfattade som rent ut sagt fel.

För jag liksom kände det på mig, att det var något med iGoMoon. Så där som när du ser en person inne på Ica som du aldrig träffat, men som du plötsligt anar att du kanske, kanske, drömt att du ska gifta dig med.

Och flera år senare kommer du önska att du gått fram och sagt någonting, vad som helst, bara så du hade sluppit fundera över vad som hade kunnat hända. OBS, detta var bara ett påhittat exempel. När jag var med om det i verkligheten gick jag såklart fram och sa “hej”.

Den här bilden säger väl allt om hur epic vår företagskultur är?

En stark vilja är allt som behövs


Det var många saker som fick mig att känna så, redan innan jag ens kände någon här på iGoMoon. De hade en hemsida med – helt ärligt (och jag får säga det här, för det var länge sedan) – rätt kajkigt utseende, men den sa verkliga saker med verkliga människor.

Och alla skrattade öppenhjärtigt på varje bild. Inte så där låtsasskrattigt för att vara snygga, utan liksom äkta-skrattade sådär som man gör när man struntar i att man ser ut som en dåre. Man har helt enkelt för roligt för att ens orka tänka på sånt. Och där fanns en R2-D2 av lego i naturlig storlek.

De skrev om sin vision. Om drömmar. Om mål. Om att vara på en resa. Och inte minst – byrånamnet! Ett av mina stora mål i livet har alltid varit att stå på månen, och här uppenbarade sig ett företag var smeknamn bokstavligt talat var just “Månen”. Jag kunde nästan känna ödets vingslag slå filmiskt runt mig.

Vi behöver inte gå in så mycket djupare på hur jag faktiskt fick jobbet till slut. Men något som jag har insett så här i efterhand, och som nog var avgörande, är att vi på iGoMoon värdesätter engagemang och vilja. Över allt annat.

Det spelar ingen roll vad du kan idag, det handlar om vad du vill. Människor har fått anställning här nästan helt utan förkunskaper, just för att de har besuttit en bottenlös vilja och en hunger efter att få göra det mesta av sin egen resa.

Och det vackraste är att den möjligheten verkligen ges här; att detta är ett företag som inte bara tror på människor, utan också på deras förmåga att tro på sig själva.

Till och med iGoMoons photoshoots är awesome!

Om du får chansen – ta den


Men iGoMoon är också ett företag som ständigt är öppet för förbättring(ar). Det låter kanske givet, eller vagt, men jag har aldrig i mitt liv sett det så tydligt som här, där fantastiska resultat uppnås med hjälp av attityd och en stämning.

Varje process, varje projekt, och varje medarbetare är ute på egna men alltjämt sammanflätade resor, på väg mot det flyktiga målet att alltid vara bättre imorgon än de var igår. Ingenting är heligt, alla är delaktiga, taket är högt och luften är fri. Måhända finns det en inneboende press i det, men jag tror inte att man söker sig hit om man inte trivs med utmaningar i tillvaron.

Det finns så otroligt mycket mer att säga om iGoMoons företagskultur, så mycket mer att berätta om varför det här har varit de roligaste och mest lärorika två åren i mitt liv.

Men jag kan bara konstatera att varje morgon när jag går in genom vår hejdlöst vackra sekelskiftesport på Eriksbergsgatan 8A, som påminner om en portal av växter och sten, så tänker jag tillbaka på den där helgen för två år sedan. Den där helgen när jag tog tåget ner till Stockholm för att halvt frysa ihjäl och nästintill få hjärtstillestånd av ett mail.

Det finns helt enkelt vissa tillfällen i livet som verkligen känns som vägskäl. Och för mig var iGoMoon ett av de största. Och att jag känner så varenda morgon jag kommer hit är det bästa betyg en arbetsplats kan få, enligt mig, och iGoMoon förtjänar det ut i varenda fingerspets på varenda medarbetare.

Till dig som funderar på att jobba här – sök, bara sök! Det kommer att bli ett minne för livet.

Letar du också minnen för livet? Vi letar i alla fall efter Front End-utvecklare. Om du är en, så ta chansen!

Är du utvecklare? Läs mer här

Är du ingen Front Endare, men vill mer än gärna hänga med vår life-sized R2-D2? Skicka in en spontanansökan istället!

Kontakta Mattias

Av Andreas Uneby

Art Director

After finishing his bachelors degree, he took his talents to Piteå, but felt like it was time to move down to Stockholm and see what all the fuss is about. Regardless of where he is, three things are for sure: there will be coffee, Star Wars references and a bunch of hearty laughs.
Art Director

Efter att ha avslutat sin kandidatexamen tog han sina talanger till Piteå, men kände snabbt att det var dags att flytta ner till Stockholm och se vad alla snackar om. Oavsett var han är, är tre saker säkra: det kommer att finnas kaffe, vackert arbete och ett gäng rejäla skratt.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!