Praktik/Internship | Social Media | Rekommenderad | iGoMoon Utbildar

Hitta sin plats i Byrålivet

Av William Backman | 11.05.18

Lästid: 6 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Hitta sin plats i Byrålivet

Att hitta sin plats och förstå sig på livet på en byrå är allt annat än enkelt om man tidigare bara har erfarenhet från mer traditionella verksamheter. När jag till exempel när jag började jobba i en livsmedelsbutik så fick jag klara direktiv: Produkt A lägger du på Hylla A tills hyllan är fylld. Detta gör du fram till 17.00. Det vill säga att det finns klara och tydliga riktlinjer och det finns ofta en rak väg för att lyckas med sin arbetsuppgift. Men på en byrå så ser det annorlunda ut. Det finns ofta flera vägar att gå och bara för att en väg är bäst vid ett tillfälle så behöver den inte vara det vid ett annat tillfälle. Man behöver vara lite av en kameleont.

 

igomoon-crew2 

 

Practice makes perfect

Efter åtta timmar av Online utbildning om Inbound Marketing måste jag väl nu ändå förstå allt som kommer ur mina kollegors mun när det kommer till digital marknadsföring, tänkte jag för mig själv.

“William jag tänkte du kan se till att annonspixeln funkar i LinkedIn-annonsen för kunden.”

Det var vid det här laget jag förstod att det inte spelar någon roll hur mycket du läst eller kollat på tutorials. “Practice makes perfect” är något som verkligen stämmer in när man jobbar på en byrå. Ett till bra exmepel på detta är när jag skrev detta blogginlägg. Efter x antal ändringar så fanns det fortfarande massa saker som skulle ändras som man ska tänka på.

 

- Vilka bilder ska användas, är det i rätt storlek?

- Använder jag keywords i texten?

- Finns det en koppling till tidigare inlägg, sådana fall vilka?

- Har jag rätt whitespace?

 

Ja listan fortsätter, och detta är också ett tecken på att man måste öva för att lyckas! Ibland verkar det lättare än vad man tror att det är. Därför är ordet "practice" något som blir mer av en norm när det kommer till jobba på en byrå.

  

igmoon-rocket-screen

 
 
 
Så, hur klarar man sig bäst på en byrå?

Här kommer några av mina tips för hur man ska tänka och agera för att klara sig helskinnad igenom byrålivet. Vill du läsa mer om praktik tips - läs det här inlägget om hur man får sin drömpraktik

 

Bli en rumpnisse

Då menar jag inte att du ska bo under en stubbe och krypa, utan snarare ställa frågor inte bara till dina kollegor utan även till dig själv. Varför gör jag denna kampanjen, varför når jag inte målgruppen, varför Facebook och inte Instagram. Om man inte ställer frågor så blir det svårt att upptäcka fel och lösa dem.

 

Google is your friend

Du har säkert hört det innan och nu får du sådana fall höra det igen. Så fort du stöter på ett problem eller något du inte förstår, googla det. Du är i det flesta fall inte den första som stött på problem och google är då din bästa problemlösnings-kompis.

 

Hitta en Carl

Carl är inbound marketing-expert på iGoMoon och har svar på det mesta. Hitta någon på företag som har god kunskap inom området du jobbar med och fråga dem saker du är osäker på. Om du skulle vara ensam inom ditt område så kan du fråga någon annan som har jobbat längre på företag, då hen ofta kan verksamheten och vet hur du bör tänka i vissa situationer. Om du vill läsa om hur Carls första vecka var på iGoMoon - läsa detta inlägget.

 

Cmd + Z

Ibland blir det fel och det känns som världens undergång. Det är då Räddaren i Nöden™ cmd +z (ångra) knappen kommer till räddning. Ja, förutsatt att man har en Apple-dator!

 

ångra-knapp 

Detta är några av de tips jag använt mig av för att överleva de första veckorna på iGoMoon. Dessa är det mest generella tips och tricks sen finns det hundratals tips om man ska dyka in i varje yrkesroll. Några av dem nämndes tidigare i inlägget. Men mitt bästa tips av dem alla skulle vara.

- Ställ mer frågor!

 

Både för att få svar och för att få feedback. För när man ber om någons åsikt så lär man sig nya saker och personen som man frågar kan se saker från ett annat perspeiktiv som man själv inte tänkt på.

Hoppas du lyckats förstå dig på Byrålivet och dess hinder bättre.

 

Är du sugen på att hitta en plats i vårt byråliv?

Vi letar alltid efter hungriga praktikanter, så tveka inte att söka om du känner dig träffad! 

Intresserad? Sök praktikplats nu!

Av William Backman

Social Media Manager

He’s our Social media expert. He listens to our clients, analyses their needs and often finds the Hashtag they have never thought of.
Social Media Manager

Han är vår Social media expert- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en hashtag som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!