Inbound Marketing | Growth Driven Design

Tips på hur du som marknadsförare kan jobba med Inbound Marketing

Av Carl Alin | 30.06.17

Lästid: 8 minuter
‹ Tillbaka till listningen
Att jobba med inbound marketing kan verka svårt och tidskrävande. Jag ska inte ljuga, det tar tid och det gäller att hålla tungan rätt i mun. Men om jag kan göra det så kan du också!
 
Inbound marketing (gjort på rätt sätt) har en enorm potential för varje företag att skapa högkvalitativa leads och skapa tillväxt via företagets webbplats. 
 
 
Här kommer några sätt där du som marknadsförare bättre kan förstå hur kan jobba med inbound marketing. 


Välj en handfull nyckeltal för er inbound

Inbound och Hubspot (som vi jobbar med) ger dig som marknadsförare tonvis med data men ni kan inte hålla koll på allt varje dag. Och det behöver ni inte heller göra. Välj istället ut en handfull av prioriterade nyckeltal som ni kan hålla koll på dagligen, veckovis och månadsvis.

Nedan följer tre olika checklistor (läs förslag) för respektive tidsperiod:

Dagligen

 • Antal webbplatsbesök (Hur ser webbtrafiken ut i realtid?)
 • Antal nya leads (Hur många fler nya leads har vi fått in idag?)

 

Veckobasis

 • Antal läsningar på företagets blogg (Hur många läsningar har bloggen fått? Vilket inlägg har fått flest visningar?)
 • Antal bloggprenumeranter (Hur många nya prenumeranter har vi fått?)
 • Antal öppningar och klick av skickade e-post (Hur många har öppnat respektive klickat i de e-postutskick vi har skickat?)
 • Hur många inbound länkar existerar? (Hur många flera länkar pekas mot vår webbplats än för en veckan sedan?)
 • Hur har rankingen av viktiga sökord förändrats? (Hur har de viktigaste sökorden som vi vill satsa på förändrats i sökresultaten under veckan som gått?)

 

Månadsvis

 • Total räckvidd på sociala medier (Hur stor är vår räckvidd i de sociala kanalerna och hur har detta förändrats över tid?)
 • Konvertering på landningssidor (Hur ser förhållandet ut i antal läsningar kontra konvertering på våra landningssidor?)
 • Generell konvertering av innehåll (filmer, podcasts, webinars) på webbplatsen (vilket typ av innehåll konverterar bäst på vår webbplats?)
 • Strategisk analys av källorna kring var webbtrafiken kommer ifrån. (Vilken källa genererar mest webbtrafik - och i så fall varför? Finns det områden som kan förbättras?)
 • Hur har inbound kampanjerna gått? (Sammanställ och analysera de kampanjer som har bedrivits under den gågna månaden - vilka har konverterat bäst? Varför?)

 

Sätt upp regelbundna uppföljningsmöten

När ni vet vilka nyckeltal ni ska fokusera på och när ni ska göra detta, är det dags skapa momentum för att kunna följa upp ert kontinuerliga förbättringsarbete. Här är det viktigt att ni samlar ert team som jobbar med er digitala marknadsföring och eller inbound marketing-byrå för att sätta bollen i rullning.

Vi jobbar exempelvis månadsvis med avstämningar där vi träffar våra kunder och går igenom vad som fungerar bra och mindre bra - för att förbättra de mindre bra sakerna till nästa period. Här fungerar processen Growth-Driven Design utmärkt för att förbättra webbplatsens fortsatta utveckling för att sträva efter att möta de uppsatta målen.

Ett exempel på en insats kan vara att designa om en landningssida för att försöka öka konverteringen för att skapa fler leads och för att förenkla användarvänligheten för besökaren.

 

regelbundna-uppföljningsmöten-gdd

 

Sätt upp en tydlig handlingsplan

Efter att ni har tittat och analyserat er prestanda är det dags att skapa en tydlig och konkret handlingsplan. De insatser som ni beslutat att ni ska göra behöver vara tydligt tilldelade till de personer som ska utföra dessa och ha konkreta underlag.

För att ge ett exempel:

Vi tittade under vintern 2017 hur stor del av vår webbtrafik som kom från organiskt sök (Google, Bing, Yahoo). Vi identifierade att det här nyckeltalet, som enligt Hubspot ska ligga på minst 30 %, låg under 23 % vid perioden augusti-december (5 månaders period). Vi satte därför ett mål att organiskt sök skulle växa och minst ligga på 30 % av den totala trafiken för resten av året.

 

Webbtrafik för perioden augusti-december 2016:

webbtrafik-aug-dec-2016.png

 

 

Vi beslutade därför att jag (Carl) blev ansvarig för att sökordsoptimera alla våra tidigare blogginlägg och webbsidor för att bättra synka med vad vår målgrupp sökte efter i SERPs (Search Engine Result Pages). Då vi inte tidigare hade studerat det här nyckeltalet närmare, beslutade vi att vi varje månad skulle gå igenom hur trafiken från organiskt sök hade förändrats. I skrivande stund befinner vi oss i juni, men för perioden jan-maj har resultatet sett ut så här:

 

webbtrafik-jan-maj-2017.png

 

Webbtrafiken som har kommit till vår webbplats från organisk sök motsvarar alltså ~30 % (2929/9941=29,9) - så vi ligger bra till men måste fortsätta det arbetet för att kontinuerligt förbättra och spetsa till det!
 

Sluta aldrig att repetera det ni gör 

En av fördelarna med inbound marketing är att det är repetitivt. Ni gör samma saker om och om igen, vecka efter vecka, månad efter månad. Det kan låta tråkigt och inte särskilt utmanande. Men det fina är att ni gör det här på olika sätt för att hela tiden försöka skapa bättre resultat. Det är just det här som är essensen av Growth-Driven Design och konverteringsoptimering. Ni gör ny research om något som er målgrupp är intresserad av, ni skriver ett blogginlägg för att hjälpa de med sina problem, ni mäter konvertering på er webbplats, anpassar era landningssidor, testar era CTA-knappar i olika format m.m och allt detta gör ni varje månad. 
 
Över tid kommer det kontinuerliga arbetet att genomsyra allt ni gör i arbetet med att förbättra er webbplats. Det viktiga att betona här är att det tar ca fyra till sex månader för att det här arbetet ska ge ett märkbart resultat. Så när ni upplever att de ändringar ni gör månad för månad kan framstå som blygsamma, kommer alla dessa i längden skapa både mer trafik och fler leads till ert företag - på långsikt. Successivt kommer ni förstå att det här är en hållbar och repetitiv metodik som skapar en väloljad maskin för ert företags verksamhet och som ni har letat efter sedan länge...
 
Du är nu något uppdaterad, men långt från fullärd (om det ens är möjligt?). Jag hoppas att det här inlägget har skapat en bättre förståelse hur du som marknadsförare kan jobba med inbound marketing.
 

Vill du skapa fler leads till ditt företag?

Vi trodde väl det! Om du letar efter fler tips och tricks för att få ditt företags webbplats att växa rekommenderar jag dig att ladda ner vår Guide: 9 steg till att starta en trafikdrivande företagsblogg
 
Psst vi bits inte - du kan alltid höra av dig här så svarar vi gladeligen på dina frågor om allt som rör webb.
 
 
Ladda ner guiden: Börja Blogga

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!