Customer Stories & Cases | Rekommenderad

Hur vi skapade ett unikt illustrationsmanér åt våra vänner på Hives

Av Carl Alin | 29.01.18

Lästid: 7 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Hives var på jakt efter en unik grafisk profil som skulle kunna sticka ut i deras B2B-bransch av stela företagsverktyg- och appar. Och vad passar då bättre än charmiga illustrationer?

När Hives kom till oss hade de en färdig logotyp och en webbplats-template som de köpt av just oss, och som de nu ville fylla med innehåll.

Så vi hade ett möte där vi gick igenom Hives förväntningar gällande den grafiska profilen och vilket manér de var ute efter. Sedan tidigare var de väldigt intresserade av illustrationer för att skapa ett tydligt och karaktäristiskt manér, så nu handlade det bara om att träffa rätt i stil och känsla.

Hives startsida med iGoMoons skapade illustrationsmanér.

Att tänka på när man jobbar med illustrationer


Det man vill uppnå är att lyckas skapa ett illustrationsmanér som både är lätt att arbeta med, men som också är individuellt, karaktäristiskt och som sticker ut ur mängden. Plus att det bör uttrycka rätt saker, duh.

Det kan vara knivigt det där. För man vill inte ha illustrationer som ser ut som dussintals andra företag. Samtidigt hjälper det inte heller att ha ett illustrationsmanér som är superunikt men där varje illustration tar 30 timmar att skapa, för då kommer ingenting någonsin att produceras efter det första utkastet.

Verkligheten är nämligen ofta att en idé kläcks halv fyra på eftermiddagen, och den ska sedan sjösättas nio på förmiddagen dagen efter. Lärdomen vi vill förmedla är därför: gör saker snygga, men praktiskt enkla.

Hives illustrationer är avslappnade men professionella.

Så vad var Hives ute efter?


Det positiva är att Hives hade en väldigt tydlig vision av hur de ville se ut och vad de ville utstråla, och deras stora inspiration var chattverktyget Slack: både deras manér och till viss del deras typografi.

Vad de verkligen ville förmedla var en mer redaktionell känsla, snarare än att “Goddag, vi kan erbjuda herrskapet en webbapplikation”. Det skulle kännas mänskligt, helt enkelt.

Därför var det viktigt att det fanns illustrationer av olika typer av människor som befann sig i olika situationer, och det skulle båda kännas och se lite skojigt ut. Besökaren skulle bli glad av att komma in på sidan, men ändå få ett professionellt intryck som ingav förtroende.

Så vi bestämde att den känsla som Slacks manér förmedlade skulle användas som grund, men samtidigt siktade vi på att skapa något roligare och mer avslappnat utan att för den sakens skull låta hela projektet bli oseriöst. En balansgång, men en helt realistisk sådan.
Stora vitytor är viktigt när man jobbar med ett illustrationsmanér.

Första steget mot att skapa ett illustrationsmanér


Så vår eminente Art Director, Andreas, satte sig ned och började skissa. Och som han ritade. Det var en jädra massa saker: olika typer av människor, olika sätt att rita dem.

Och han jobbade en hel del med smådetaljer: hur stora ska ögonen vara? Ska de vara superrealistiska? Ska gubbarna ha jättestora ben men små armar? Ska alla figurer se likadana ut i proportionerna? Och hur ritar man en ikon med samma stil?

Utmaningen låg i att hitta något eget, något som kändes nytt, fräscht, kul och framförallt välkomnande.

Andra steget mot att skapa ett illustrationsmanér


Om steg ett handlar om att skissa fram illustrationerna analogt, så handlar steg två om att digitalisera det. Här är Illustrator både king and queen. När linje-teckningarna väl finns i Illustrator blir allt så otroligt smidigt.

Nu finns ett gäng olika kroppar, tjogtals olika armar, minst två olika mobiltelefoner och ett flertal andra apparater. Det gör att allt blir super-modulärt, vilket betyder att om AD-Andreas ska rita en ny gubbe kan han bara ta till exempel nya armar, ett skägg, en tjock överkropp och pinntunna ben och sedan sätta ihop dessa med en dator och ett paraply. Och så plötsligt har vi en ny figur.

Hives produktvideo använder också delar ur ullistrationsmanéret.

Viktigt med balansen mellan illustration och grafisk profil


Så utifrån det spikade manéret tog vi fram ikoner, en film och vi har såklart utvecklat Hives webbplats. Viktigt att tänka på när man har ett så uttalat illustrationsmanér som är så centralt, är att designen som helhet måste tas fram med just detta i åtanke.

Med ett mer "tecknat" stuk är det väldigt viktigt att allt annat känns rent och luftigt, så att det samlade intrycket upplevs som fräscht och nytänkande snarare än barnsligt och stökigt.

För det är ju jättespännande att använda ett illustrationsmanér, men om den grafiska profilen bara består av det så kommer ens företag att uppfattas som Bolibompa. Och det är därför det är så viktigt att illustrationsmanéret tas fram som en del av en större helhet, i enlighet med den grafiska profilen.

Resten av deras grafiska profil fokuserar därför på stora vitytor, tydlig typografi och ett sparsamt användande av ljusa färger. Då kan man stoppa in något som sticker ut och känns annorlunda, och det blir intressant snarare än rörigt.

Samma figur i lite annorlunda miljö.

Vad säger Hives själva?


"Det vi ville göra med illustrationerna var att skapa en värld och en story kring Hives. Att det var människorna det handlade om, i alla dess slag. För oss har digitala verktyg traditionellt handlat alldeles för mycket om tekniken, och för lite om vad de skapar. Figurerna har hjälpt oss att skapa en hemvist för Hives och den värld vi vill skapa." säger Alexander Larsson, Grundare och VD av Hives.

Han avslutar med att lovorda AD-Andreas: "Det jag uppskattar med Andreas är att jag kunde visa honom några exempel och berätta hur jag känner inför vårt manér och plötsligt kunde han rita vad jag tänkte. Jag tycker det är helt otroligt!"


Intresserad av illustrationer? Hör av dig!

 

Kontakta Andreas

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!