Webbyrå | Runda bordet | B2B marknadschefer | Workshop

iGoMoon bjöd upp kunder till friktionsfri dans

Av Camilla Abrahamsson | 26.03.19

Lästid: 8 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Det råder ingen tvekan om att rollen som B2B-marknadschef är komplex och att utmaningarna är många. Därför bjöd vi in våra största kunders marknadschefer till en inspirerande workshop med HubSpots marknadschef, Susanne Rönnqvist Ahmadi för att identifiera vilka faktorer som skapar mest friktion i en organisation. Men också tillsammans hitta enkla verktyg som marknadschefen kan använda i sin roll för att minska friktionen och öka kraften, för att på så vis kunna generera tillväxt och bygga framgångsrika kundcase.

Efter den första inspirationsdagen som vi höll med våra kunder på Stallmästaregården förra året förstod vi att det finns ett stort behov att fortsätta lyfta de utmaningar som B2B-marknadschefen ställs inför i sin roll och i organisationen. Därför var det en självklarhet för oss att bygga vidare på konceptet. Först ut blev att spika ett datum i mars, och givetvis hoppades vi på att återigen få med oss Susanne på vår inspirationsresa. Vi blev väldigt glada över att hon nappade och att vi fick möjligheten att stjäla henne från HubSpot för en dag.

Kontoret öppnar upp för workshop

Eftersom några av våra kunder inte varit förbi vårt nya kontor ännu var det riktigt skoj att få hålla till på hemmaplan denna inspirationsförmiddag. När alla kommit på plats, och fått i sig en till fyra koppar kaffe i systemet, hade stämningen inte kunnat vara bättre. Förutom att vi helst skulle hänga med våra kunder varje dag om vi fick möjlighet, så är det otroligt härligt att se hur bra våra kunder och Susanne trivs tillsammans och hur mycket tips och erfarenheter de kan byta sinsemellan! Trots att de bara träffats en, ett fåtal gånger, eller aldrig tidigare.

Diskussionerna igång med Susanne

Marknadscheferna samlade runt bordet

Friktion och kraft

Både vi och Susanne var vid planeringen av denna träff övertygat överens om att temat på de första två sessionerna skulle vara just friktion och kraft. Ni kanske undrar vad dessa två ord har att göra med rollen som marknadschef? Vi ska förklara.

 

 “Att vara B2B-marknadschef är det mest komplexa jobbet som finns” - Susanne Rönnqvist Ahmadi

 

Friktion 

Med friktion menas egentligen allt det som “sätter käppar i hjulet” i en organisation. Friktionen kan finnas både internt och externt. Intern friktion kan vara allt från att sälj- och marknadsavdelningen inte kommunicerar med varandra, utan arbetar i separata silos, till bristande kompetenser inom teamet. Medan extern friktion kanske rör sig om kundens upplevelse i företagets digitala kanaler.

Kraft 

Kraften å andra sidan är precis som det låter, det som driver företaget framåt. Det som görs riktigt bra helt enkelt. Kraften och styrkorna inom en organisation kan exempelvis finnas i skapandet av content och i framgångsrika marknadsaktiviteter.

 

Det ska också tilläggas att friktion inte enbart behöver ha en negativ klang. Kan man få med alla marknader inom en organisation och gemensamt enas om att det finns en viss friktion, som behöver tas itu med, kan det ju faktiskt ta oss framåt. Tillsammans.

 

Workshop igång

Delade mål inom organisationen - en nyckelfaktor

Dagens workshop började med att Susanne kort sammanfattade vilka ämnen och utmaningar som väckte mest uppmärksamhet och diskussion under förra träffen på Stallmästaregården. Vi var nog alla eniga om att en av de största friktionspunkterna är hur man förankrar en idé och förändringar man tror är nödvändiga inom organisationen med exempelvis säljledningen eller VD:n på företaget.

Marknad är marknad och sälj är sälj, det är “vi” och det är “dem”. Vi gör helt olika saker, har olika agendor och arbetsprocesser och kommunicerar inte mer än nödvändigt över “gränserna”. Ni kanske också känner igen er?

Som marknadschef är de viktigaste uppgifterna förmågan att driva in kraft, öka tillväxt och minska friktion. Det går inte att göra det ena utan det andra, de måste lira ihop. Susanne poängterade att vikten av en stark dialog mellan sälj och marknad, och att tillsammans komma överens om gemensamma mål inom organisationen, är nyckeln till framgångsrika kundcase och ett nätverk av ambassadörer. Det finns många knep för att minska barriärerna mellan teamen. Varför inte exempelvis börja följa med sälj på möten? För att på så vis faktiskt få en bättre förståelse för hur deras processer ser ut, vilka utmaningar som finns och vad marknaden efterfrågar?  

Kunden - företagets viktigaste marknadsföringskanal

Det kommer nog inte som en nyhet att företagets kunder är en förutsättning för att man kunna växa som bolag, bli stabila och framgångsrika. Men det är mycket som har förändrats på bara några år. Idag konsumerar vi som kunder på ett helt annat sätt, vi ökar ständigt våra förväntningar, och vi accepterar absolut inte friktion. Dagens konsumenter ställer helt enkelt högre krav än vad vi någonsin tidigare har gjort.

Susanne berättade om sin långa, men också komplexa relation till det klassiska funnel-tänket. Funneln hjälper er motivera investeringar, att pusha säljavdelningar och att förklara marknads roll i er verksamhet. Det finns för- och nackdelar med varje funnel. Vad händer på slutet? Och vad händer när en kund blir en kund? Susanne presenterade idén att vända på funneln upp och ner för att möta behovet i verksamheten. Det som är viktigt är att inte tappa bort den interna verksamheten på vägen - för i slutändan är det den som är absolut viktigast. Hitta arbetssätt som fungerar för er verksamhet, bygg en pipe med leads, och förädla era kunder till ambassadörer. Ju fler nöjda kunder, desto större tillväxt.

Med ett intensivt fokus på en funnel tappar man sin absolut viktigaste kanal för tillväxt - ens befintliga kunder. Det är svårare att placeras högt upp i search, på Facebook och Instagram. Det är ständigt nya algoritmer, nya regler och ändrade förutsättningar.

Så för att vara väldigt krass, en funnel-modell blir alltmer förlegad. Det blir istället vår förmåga att fånga, bibehålla och frigöra energi i James Watt-anda (ja, han med namnet på glödlampan) i en cirkulär process som kommer att vara avgörande för tillväxt. Ju mer vi kan öka kraften i denna och ju mindre friktion cirkeln har - desto snabbare snurrar den. Och med nöjda kunder - så bibehåller vi och ökar kraften; samtidigt som vi fyller på med ny.


“Word of mouth has become our best channel to market”

Hela gänget samlat

Avslutande tre snabba tips från Susanne Rönnqvist Ahmadi:

  1. Släpp tanken på specialistteam och funktionsstrukturer.
  2. Fokusera på kundens upplevelse: gör endast ändringar om de betyder förbättring för era kunder.
  3. Friktionsprioritera utifrån hur ni gör det lättare för kunden! Inte utifrån intern friktion.

Av Camilla Abrahamsson

Executive Assistant

Devoted botanist and home cook. She's outstanding when it comes to taking care of clients and colleagues.
VD-Assistent

Botaniker och kock ut i fingerspetsarna. Och dessutom en jäkel på att ta hand om kunder och kollegor.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!