Inbound Marketing

Vad är Marketing Automation?

Av Rebecca Kohlmeier | 17.03.20

Lästid: 3 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Precis som det låter så handlar Marketing automation om att ditt företag kan marknadsföra er automatiskt. Betyder det att de på marknadsavdelningen kan sluta jobba? Inte riktigt, men det handlar om att effektivisera och underlätta arbetet. Dessutom blir marknadsföringen mer personifierad.

Hur använder man sig av Marketing automation?

Marketing automation handlar om att använda en programvara som automatiserar aktiviteter i din marknadsföring. Det är ett viktigt verktyg inför alla affärer och hjälper dig i skapandet av relationer mellan ditt företag och era kunder. Du kan tex underlätta publicering på sociala medier, annonskampanjer och utskick av e-postmarknadsföring.

När du automatiserar dina handlingar effektiviserar du inte bara din marknadsföring, du gör den också mer personlig genom att leverera rätt innehåll vid rätt tid. Vad betyder då det? Jo, istället för att skicka ut samma mail till alla personer i kontaktlistan kan du bestämma vem som ska få vilket mail och när. Utskicken baseras på en persons beteenden eller kontaktinformation.

 

IMG_8678

Ett exempel på hur det kan gå till:

  1.     En inbjudan skickas ut till en målgrupp om att de ska ladda ner er senaste e-bok.
  2.     Alla som valde att ladda ner den får ett tackmeddelande.
  3.     Några dagar senare skickas det ut ett nytt mail till de som laddade ner e-boken. Denna gång innehåller det en ny e-bok som är relaterad till och bygger på den första.
  4.     När någon av de inbjudna laddar ner denna får säljarna ett meddelande om detta och kan följa upp. I och med att personen har laddat ner båda e-böckerna tyder det på att denne är längre gången i köpresan och ett potentiellt lead.

Att tänka på när du ska börja med marketing automation

Börja med att sätta upp mål och ett syfte. Vad vill du och ditt företag åstadkomma med att automatisera marknadsföringen?

Allt innehåll bör inte gå till alla kontakter, bara de som är intresserade av det. De mail som skickas ut får absolut inte ses som spam eller hamna direkt i skräpposten hos mottagaren. Sätt upp en lista på vilka kontakter som ska få vilken information. Detta görs för att rätt information och innehåll ska gå ut till rätt personer.

Till sist, glöm framförallt inte bort de kunder ni redan har. Ibland blir man för fokuserad på att skaffa nya leads och nya kunder, vilket kan leda till att man glömmer bort de kunder man redan har. Faktum är att det är högst sannolikt att de kunder ni redan har idag kommer vilja köpa tjänster av er igen. Så se till att ta hand om era kunder och håll dem uppdaterade med Content marketing.

 

iGoMoon är en certifierad HubSpot Byrå och hjälper er gärna med Marketing automation.

Av Rebecca Kohlmeier

Project Manager / Marketing Intern

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!