Inbound Marketing | Marketing Plan

Marknadsföringen misslyckades och ingen förstod varför

Av Fia Jonsson | 18.02.19

Lästid: 7 minuter
‹ Tillbaka till listningen

De flesta av oss har varit där någon gång, i den där situationen när vi liksom inte vet vad vi ska göra med vår marknadsföring. Frustrationen över att inga av ens ansträngningar belönar sig eller kampanjer presterar som förväntat är påtaglig och man kan för sitt liv inte förstå vad man gör för fel. Känner du också igen dig?

Så, vad är problemet?

En tidigare kollega till mig berättade att hon för några år sedan arbetade för ett företag i precis den sitsen. De följde alla best practices du kan tänka dig men såg ändå inte de resultaten de förväntade sig. Inte ens i närheten.

  • En schysst webbplats – check.
  • En kontinuerligt uppdaterad blogg – check.
  • Lite nedladdningsbara guider med vettiga formulär – check.
  • Nyhetsbrev som gick ut varannan vecka – check på den med.

Innehåll postades i de sociala kanaler där den trodda målgruppen fanns, vilka vid tillfället var Facebook och LinkedIn. Twitter publicerade de på ibland, och Instagram användes för att bygga varumärke och förmedla att de var ett “härligt gäng”.

Analyser och (brist på) resultat förtydligade ingenting

Både veckovis, och ibland till och med dagligen, gick de igenom Google Analytics för att se hur insatserna presterade: kom det in fler besökare på sajten? Klickade de sig vidare till nästa sida? Vilka kanaler eller plattformar kom de ifrån? Och hur såg det ut i förhållande till månaden, eller månaderna, innan?

Trots detta identifierades aldrig någon trend som tydligt pekade uppåt vad gällde resultaten. Visst ökade antalet följare något på Facebook, och några av de närmast sörjande skrev upp sig på det veckovisa nyhetsbrevet. Men det var allt.

De gick aldrig från 50 besökare dagligen till 500 - som man alltid läser att alla andra gör. Inga mängder kvalitetsleads i månaden, som alla andra verkade få med sina marknadsföringsinsatser (som vi kände var likvärdiga våra). Så vad var problemet, egentligen?

 

‹‹ LADDA NED MINI-GUIDEN OCH BLI BÄST PÅ ATT BLOGGA ››

När maskineriet bara går och går

När man är inne och jobbar i ett projekt eller liknande kan man lätt bli lite hemmablind. Den bristfälliga planeringen ställdes på prov och veckans bloggartiklar publicerades tidsenligt. Hon fortsätter berätta att när det gått tillräckligt lång tid började de nästan tro att det var så det skulle vara. “Det är ju så svårt att nå organisk räckvidd”, eller “Det här ämnet är för avancerat för våra läsare, de kommer ändå inte att fatta beslut baserat på några blogginlägg” var saker de intalade sig.

Och det är visserligen sant att det är svårt med organisk räckvidd. Företag och influencers tävlar ständigt om uppmärksamhet, och att komma in som ny aktör kan bokstavligt talat vara skitjobbigt. Och lite nervöst. Men det är ingen ursäkt för att ge upp, eller fortsätta i gamla rutiner. If you don’t like how the table is set, turn over the table. Men, det tåget passerade och ingen hoppade på.

Planering, tydliga mål och arbetsprocesser - vad var det?

Att jobba ostrukturerat, helt utan tydligt kampanjtänk, och publicera blogginlägg med en CTA med inställningen "sedan var det inte mer med det" är inte best practice. Det skapade till exempel inte flera inlägg med samma CTA som pekade mot samma nedladdningsbara content, utan antog bara att det de erbjöd inte var intressant.

Visste du förresten att best practice för ett nedladdningsbart content är att ha ca 12 blogginlägg relaterade och länkade till sig?

I slutändan publicerades blogginlägg om samma saker, med vissa variationer såklart, om och om igen. Målen levde för dagen eftersom det mest handlade om att få någon att läsa dem över huvud taget.

Det egentliga syftet var kanske att synas, men medarbetarna var inte helt ense om varför. Skulle de synas för att få följare? För att dra trafik till sajten? För att konvertera leads? Det blev allt och ingenting, eftersom det inte fanns någon tydlig plan att jobba efter.

En enkel mall hade gjort susen

Och det var där skon verkligen klämde. Ingen spikad, utförlig marknadsföringsplan att basera mrknadsförings- och affärsmål på. Inga fasta arbetsprocesser, och inte heller några SMART-mål att sikta mot. Det fanns ingen matris som tydligt fastslog vilka kampanjer som skulle rulla ut, vilket content som skulle höra till, eller vad syftet med dem var.

Vad som verkligen hade behövts var en strukturerad mall att jobba efter. En lathund att skriva ut och fylla i. “Här går affärsmålen in”, “här går marknadsföringsmålen in”, “här listas KPI:er”.

Eller “Så här skapas en första kampanj, och den ska fokusera på det här innehållet, med den här nedladdningsbara guiden. Alla som fyller i ett formulär och laddar ned den hamnar i en lista som placeras i kampanj nummer två, som promotar något annat som kan vara relevant för dem.”

En sådan mall hade hjälpt alla att ta kontroll över ostrukturerad marknadsföring. Sätt er ned tillsammans och gå igenom matris för matris i lathunden, och identifiera vad målen är och varför. Enas kring syftet med vår marknadsföring, och jobba mot samma mål, i samma riktning.

Vi har mallen för er!

Av den enkla anledningen har vi skapat just den mall alla letar efter. Exakt en sådan som företaget vi beskriver i texten hade behövt. En mall för att kunna skapa en årsplan för er Inbound Marketing. Ladda ned den här.

New call-to-action

Av Fia Jonsson

Project Manager & Inbound Marketing Consultant
She's our elite footballer taking your inbound strategy to a whole new level.
Projektledare & Inbound Marketing Consultant
Hon är fotbollsproffset som tar din inbound-strategi till helt nya höjder.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!