Optimera landningssidan: 7 steg för ökad leadsgenerering

Av Linda Axelsson | 12.07.17

Lästid: 9 minuter
‹ Tillbaka till listningen

“Inbound Marketing är lätt som en plätt” - sa ingen någonsin. Att skapa en affärsdrivande och leadsgenererande site kräver hårt och enträget arbete. Som såklart är värt mödan i slutändan. Visste du till exempel att inbound leads kostar 61% mindre i genomsnitt, än outbound leads?

 

En essentiell del i en lyckad inbound-kampanj är landningssidorna. Ingen inbound strategi är komplett utan dem och oavsett om målet är att generera leads, sälja produkter och tjänster eller samla data -så är det på landingssidorna den faktiska magin sker.

 

Och vad är då en landningssida?

 

Jo, det är på den sidan besökaren hamnar när de klickat sig vidare genom länkar eller call-to-actions. Landningssidor är skapade med syftet att konvertera besökare till leads. För att lyckas med detta på bästa sätt behöver vi ha några saker i åtanke när vi skapar våra landningssidor.

 

1. Dölj huvudmenyn

 

När en besökare kommer till landningssidan betyder det att du på den tidigare sidan lyckats med din uppgift: Att få besökaren intresserad nog att klicka sig vidare. När de väl hittat hit är din nästa uppgift att få dem att inte gå ifrån sidan utan att de lämnat ifrån sig den information du vill ha i utbyte mot ditt erbjudande.

 

För att minska distraktionen tar vi därför bort huvud- och sidmenyer som eventuellt kan störa besökaren och leda denne bort från sidan.

 

Känns det taskigt? Inte alls! 

 

Snarare motsatsen till taskigt - du hjälper besökaren genom att ge en renare och lättare look med mindre distraktionsmoment. Tänk på att de kom in på sidan av en anledning: att motta ditt erbjudande.

 

Du hjälper alltså besökaren samtidigt som du gör dig själv en tjänst genom att minska bounce rate på landningssidan. 

 

 

2. Tydlig och koncis rubrik

 

Huvudmenyn är det första besökaren ser när de kommer in på sidan. Det är alltså rubriksättningen som kan bära eller brista ett helt nybakat lead - spännande va? Förmedla ditt budskap på det tydligaste och mest rättvisa sätt du kan. Det ska vara kort och koncist samtidigt som det beskriver tydligt vad sidan eller erbjudandet handlar om.

 

Exempel på tydlig och koncis huvudrubrik: Ladda ner gratis testversion

 

Vill vi förmedla en något längre rubrik kan vi använda oss av sub-headers, och ändå behålla tydligheten.

 

Exempel: Fota med finess: 7 steg för bättre bilder till din hemsida

 

Vill du grotta ner dig djupare i copyn? Lär dig mer om webbcopy här

 

 

3. Beskriv erbjudandet

Nu har vi skapat en tydlig rubrik som berättar vad erbjudandet gäller. Men det är inte alltid det räcker för att få besökaren att gå vidare. Beskriv därför vad erbjudandet innehåller och använd gärna bulletpoints så att man snabbt får en överblick.

 

 

landingpage_bulletlist.png

 

 

 

 

4. Relevant bildspråk

Bilder säger mer än tusen ord, det är sedan gammalt. Som komplement till en tydlig rubrik och listat innehåll kan det därför vara bra med en bild eller ett foto för att fånga uppmärksamheten än mer.

 

Viktigt är dock att bilden är relevant för erbjudandet och går i linje med landningssidan i övrigt. Den ska förstärka erbjudandet och inte förvirra besökaren. Bra bilder kan vara bilder på e-boken eller screenshots på pdfen eller webinaret.

 

Skärmavbild 2017-06-20 kl. 13.39.58.png

 

 

 

 

Ett levande bildspråk kan vara skillnaden mellan ett lead och en bounce 

martin_developer.png

Martin Blomqvist

Hubspot Specialist / Designer |iGoMoon

 

Det är även viktigt att bilderna är optimerade på rätt sätt för att inte påverka laddningstiden av webbsidan. Dålig och lång laddningstid=hög bounce rate och dålig användarupplevelse. Läs mer om hur du kan förbättra din webbplats och laddningstid här.

 

5. Social proof

Vi kan berätta för besökaren i all oändlighet om hur bra vi är och hur exklusivt vårt erbjudande är, men sanningen är den att de tror på det först när de hör det från någon annan.

 

Har någon laddat ned gratisversionen/guiden/webinaret eller vad det nu må vara, och är nöjd med innehållet - är vi mer benägna att ladda ner det själva. Ser vi att någon annan är nöjd, finns chansen att också vi blir nöjda.

 

Exempel på social proof:

 • Citat från nöjda läsare
 • Kundcase kopplade till innehållet
 • Statistik på nedladdningar
 • Logotyper med koppling till innehållet
 • Experter som medverkar i innehållet

 

 

6. Uppmanande CTA

Texten på din CTA knapp är den sista “pushen” besökaren behöver innan han/hon tar del av erbjudandet. EN CTA ska alltid uppmana till handling men undvik vaga uppmaningar som “Skicka” eller “Submit”.

 

Ingen vill “skicka” in någonting bara sådär, vi vill veta vad som händer när vi klickar på en knapp - speciellt efter att vi precis fyllt information om oss själva i ett formulär.

 

Berätta istället vad det är som händer när man klickar på knappen, var mer specifik och skriv istället “Ladda ner gratis testversion”, “Registrera dig gratis” eller “ Ladda ner gratis e-bok”. Då tar vi bort eventuell osäkerhet kring vad det är som laddas ner till din dator och varför dina uppgifter precis skrivits in i ett formulär.

 

cta_anmal_mig.png 

 

Visste du att 90 procent av besökarna som läser din rubrik, också läser copyn på CTA knappen? Känn ingen press, men copyn måste vara fantastiskt :)


Psst..! Vill du ha tips på hur du skriver fantastisk copy till din CTA? Klicka här!

 

 

7. Formulär

Nu har vi en rubrik som speglar erbjudandet, en lista över vad erbjudandet innehåller och en bild som fångar uppmärksamheten än mer. Vi har en Tydlig CTA och visat på förtroende från tidigare kunder eller medarbetare. Vi har tillgodosett besökarens alla tänkbara behov, och vad vill vi ha i gengäld?

 

-Kontaktuppgifter, såklart!

 

Och ett formulär is the way to go. För att få del av erbjudandet behöver besökaren fylla i ett kontaktformulär. Vad besökaren ska fylla i för uppgifter beror på syftet och vilka uppgifter du önskar ta del av, men absolut minimum är e-postadress.

 

När personen fyller i sin e-postadress får han/hon en kaka på sig och vi kan följa beteendet på siten. Vi kan sedan erbjuda smart content baserat på vad han eller hon verkar intresserad av. 

 

 

forms_landingpage_.png 

 

 

Checklista för landningssidan

Nu när du är expert på landningssidor är det dags att börja skapa dem! Checka av att du fått med det viktigaste med hjälp av listan här nedan.

 

 • Har du tagit bort distraktionsmoment, som sido -och huvudmeny?

 • Har du en kort, koncis och beskrivande titel?

 • Har du fluffig copy som beskriver erbjudandet? 

 • Har du relevanta och intresseväckande bilder/foton?

 • Har du använt någon form av social proof?

 • Har du en uppmanande CTA?

 • Har du inkluderat ett formulär för att få del av kontaktuppgifter?

 

Sist men inte minst:

 

 • Klarar din landningssida blinktestet? Det vill säga, kan någon avgöra vad du erbjuder, varför du erbjuder det och varför det är värdefullt, på endast 3-5 sekunder?

  

 

Sugen på att lära dig mer?  Läs vår hemside-guide och bli en mästare på webb!Ladda ner guiden

Av Linda Axelsson

Project Manager

Purr, purr purr. She’s the crazy cat lady who loves structure and always strives for purrfection.
Projektledare

Purr, purr, purr. Hon är den galna kattjejen som älskar struktur och drivs av purrfektion.

Mer:

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!