Rekommenderad | Marketing Plan

Så här kan en Inbound Marketing-kampanj för brand awareness se ut

Av Matilda Stenbacka | 03.04.19

Lästid: 11 minuter
‹ Tillbaka till listningen

När inspirationen tryter och man börjar känna att man upprepar sig hela tiden, kan det vara skönt med en trygg grund att luta sig mot - med andra ord de där säkra korten som du vill kunna dra fram och spela när du behöver. Vi har några sådana kort att ge dig i form av konkreta tips och förslag för inbound-kampanjer som snabbt kan kickas igång!

Inbound Marketing går inte på ett trollslag

Först och främst behöver du vara medveten om att de inbound marketing-initiativ du genomför idag, inte kommer att bära frukt imorgon. Det är en process som behöver växa över tid. Att lansera en kampanj tar inte en månad, i många fall inte ens sex månader.

Dels behöver ni definiera era SMART-målbuyer personas och de köpresor som ni kommer att använda för era kampanjer. Därefter behöver ni självklart ta ett beslut kring content - finns det ni behöver, eller är det någonting som ni behöver komplettera med? Ni behöver även göra en genomförlig sökordsanalys och skapa en bloggkalender. Sociala medier, kontinuerligt bloggande, workflows... listan fortsätter. 

Följande är en av de kampanjtyper vi tar upp i årets version av vår e-bok Marketing Plan 2019

Kampanjmål: Driva trafik till er webbplats och/eller blogg


Affärsmål:
 Varumärkeskännedom

Syftet med kampanjen är att under ett helt år driva trafik till ditt företags webbplats eller blogg med hjälp av tydligt inplanerade aktiviteter. Målet är i sin tur att skapa rejäl varumärkeskännedom. Eftersom varje kvartal är uppradat och i princip spikat blir det lättare att fullfölja kampanjen, snarare än att försöka planera in varje kvartal eftersom.


Aktiviteter under Q1

Sökordsanalys

Gör en ordentlig och djupgående keyword-research för att säkerställa vilka ord du vill försöka ranka in på, vilka som är möjliga att ranka in på, och vilka som helt enkelt är för tuffa och ska läggas åt sidan i dagsläget.

Analysera samtidigt dina long-tail-keywords (om du har några). Om inte, skapa några längre varianter av dina korta keywords, eftersom de då blir mer specifika och därför mer relevanta för din målgrupp. Exempel på verktyg du kan använda för sökordsanalysen är SEMRush och Moz.

TIPS! Du kan göra en enkel sökning på Google på ditt korta keywords och sedan scrolla längst ned i Googles sökresultat. Där ser du ofta exempel på relaterade sökningar, och där kan du hitta några bra long-tail-varianter.

Lägg en plan för dina blogginlägg

När du gjort din hemläxa och hittat några riktigt bra long- och short-tail-keywords är det dags att börja planera tillhörande blogginlägg. Om inte dina bloggposter korrelerar med dina utvalda keywords kommer du inte kunna nå en bra ranking bland sökresultaten, eftersom Google känner att ditt inlägg inte överensstämmer med de keywords du påstår att det handlar om.

Använd gärna en bra och effektiv content-kalender för det här ändamålet. Excel-ark i all sin ära, men de är lätta att glömma bort, de kan inte påminna dig att posta inlägg, de är inte integrerade med ditt CMS och de hjälper dig inte att posta dina inlägg i dina sociala kanaler. 

Med en content-kalender kan du göra allting på ett och samma ställe: planera, strukturera, skriva utkast, sätta påminnelser, tilldela uppgifter till andra, få en bra överblick vad gäller allt planerat content, publicera det faktiska innehållet, och posta det på till exempel Facebook eller LinkedIn.

HubSpot har en bra inbyggd kalender i sitt system, men om du inte har HubSpot kan du också exempelvis skapa en extra kalender i ditt kalenderprogram, eller använda ett planeringsverktyg såsom Trello eller Wrike.

Uppdatera ditt “gamla” content

Det skadar aldrig att se över sina gamla blogginlägg och annat man redan publicerat. Uppdatera ditt gamla material med de keywords du vill ranka för - då ser Google att mer av ditt material är relevant och kan få dig att ranka högre samtidigt som mer av ditt material kan visas när personer gör relevanta sökningar.


blog_image_marketing_plan_campaigns_2

Aktiviteter under Q2

Producera nytt blogginnehåll

Det här säger sig självt, men du måste fortsätta planera, producera och publicera innehåll så att du kan fortsätta vara top-of-mind och samtidigt anses aktuell av Google. Använd din eminenta content-kalender för att få in regelbundenheten.

Contentprocessen stannar aldrig, utan det är ett monster som man måste fortsätta att mata kontinuerligt. För att etablera en mer stabil grund kan pillar pages vara en sak att fundera över. Finns det några ämnen som ni kan skapa den wiki-liknande sidan för?

Analysera sociala nätverk

Gå igenom och analysera olika sociala nätverk för att identifiera de plattformar som dina buyer personas befinner sig på. När du vet var de huserar och vad de engagerar sig i kan du utveckla ett sponsrings-upplägg för dina blogginlägg.

Kanske är det webinarier som ska få egna annonser, eller så kanske dina buyer personas föredrar djuplodande whitepaper med kontextuella blogginlägg och då är det dessa du sponsrar.

TIPS! I HubSpot kan du även hålla ett öga på hur (upp till) tre konkurrenter florerar i sociala medier. 

Aktiviteter under Q3

Fortsätt följa din content-kalender

Precis på samma sätt som under Q2, behöver du fortsätta att arbeta med content. Den ack så välkända hemligheten är: kontinuerlig och regelbunden uppdatering. Av relevant content, såklart.

Promota blogginlägg i era sociala kanaler

Fortsätt sponsra dina blogginlägg i respektive social kanal som dina personas finns på, och följ det sponsrings-upplägg du spikade under Q2. Fortsätt även att se över gammalt content (om du har något) och uppdatera dem med nya interna länkar och keywords.

Se också till att kollegor delar ert content för att få bra spridning. Kanske har ni någon kollega som ses som influencer i er bransch? Dra nytta av det i så fall.

Analysera tidigare valda keywords

Ta en titt på de keywords du spikade under Q1, och de tillhörande blogginläggen. Se över hur de presterat både enskilt och sammankopplade. Kanske har vissa av dina keywords visat sig vara för svåra att ranka högt för? Då kan det vara en bra idé att tänka om och satsa på alternativa ord, för att inte drunkna i konkurrensen. Samtidigt kanske du kan bekräfta att ett annat keyword var helt rätt för dig, och då vet du att du ska fortsätta fokusera på det. Passa samtidigt på att utöka content-kalendern, särskilt om du uppdaterar dina keywords.


Aktiviteter under Q4

Fullfölj publiceringsschemat

Vi har nästan kommit i mål. Ge inte upp halvvägs, utan fortsätt publicera content enligt planen i din content-kalender. Bibehåll också satsningen på sponsring i de sociala kanalerna.

Skapa PPC-annonser

Tidigare under årsplanen var det fokus på sponsrade inlägg i sociala kanaler, men nu när du fått upp farten och blivit lite varm i sätet är det dags att testa Pay-Per-Click-annonser (PPC).

Dessa dyker upp i Google när folk söker efter exempelvis en produkt eller en tjänst och du betalar per klick på annonsen, inte för själva visningen av den. Eftersom du bara har några få tecken att använda för att lyckas dra till dig uppmärksamhet bör du A/B-testa några olika varianter för att se vilka som fungerar bäst.

Sträck ut en hand till branschledare

Identifiera en lista av potentiella industriledare och andra framstående individer som skulle kunna gästblogga hos dig. Dels bygger du relationer, dels skulle din räckvidd bli större tack vare att gästbloggarna lyfter in dig i sina egna nätverk också.

Skapa kontext med en Inbound-plan

Det här är endast ett av många förslag på olika kampanjer, men det är en som kan ta dig ganska långt, särskilt som du har flera olika affärsmål. Dessutom sträcker sig kampanjen över ett helt år med diverse aktiviteter inplanerade under respektive kvartal.

Det blir tufft att bara smälla igång en kampanj, utan att sätta den i kontext till någonting. Din marknadsföring består inte bara av några aktiviteter som utgör en Inbound-kampanj, utan av enormt mycket mer jobb efter ett större ramverk än så. Din marknadsföring borde följa en tydligt utstakad plan, som täcker in mer än bara en kampanj. Förslagsvis en årlig marknadsföringsplan.

Vet du inte hur man sätter en sådan, eller känns det som ett överväldigande stort projekt? Oroa dig inte, vi har samlat våra bästa tips och alla verktyg du behöver i vår 30+ sidor långa och djuplodande e-bok Inbound Marketing Plan 2019. Ladda ner den och kickstarta din marknadsföringsplan!

New call-to-action

Av Matilda Stenbacka

Jr. Inbound Marketing Consultant

She is our Finnish whirlwind, constantly on the search for new knowledge and solutions.
Jr. Inbound Marketing Consultant

Hon är vår finska virvelvind som konstant är på jakt efter ny kunskap och nya lösningar.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!