Webbyrå

Så väljer du rätt byrå för ditt webbprojekt

Av Simon Nolin | 17.01.20

Lästid: 8 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Idag finns det hundratals olika byråer som utger sig för att vara experter, men vad är det dem egentligen levererar och hur bidrar dem i att göra ditt företag mer lönsamt? Vi berättar vad som är viktigt att tänka på och hur du väljer en byrå som skapar värde för just ditt företag.

Definiera “vad” och “varför”

Börja tänka på och definiera vad du önskar få ut av dina nya kommunikationslösningar i ett tidigt stadie, redan innan du kontaktar byråerna. Du behöver en ny hemsida, men vad är det du vill uppnå med den? Kanske är det att generera mer trafik och leads eller vill du skapa bättre förutsättningar för att introducera fler produkter eller tjänster?


Listan med behov kan bli lång. Innan du börjar boka möten är ett bra första steg att också fundera på vad i ett samarbete som genererar värde till dig och varför. Det kommer hjälpa dig att ställa de rätta frågorna och på så sätt även försäkra dig om att ditt framtida samarbete med byrån kommer att generera både värde och lönsamhet.

Definiera:

 • Vad är viktigt för dig och ditt företag?
 • Varför är det viktigt?
 • Hur fungerar det idag och vad är din utmaning?

inbound-marketing-blog-igomoon

Utvärdera dina alternativ

Som tidigare nämnt finns det hundratals olika byråer som du kan välja bland. Men hur vet du egentligen vilka som är bra och vilka som är rent av dåliga? Man skulle kunna tro att en stor byrå med ett stort utbud av produkter och tjänster har både bredden och expertisen för att göra ett bra jobb, men det är inte alltid sant. Här kommer några tips på hur du på ett enkelt sätt kan sortera ut de bästa byråerna:

 • Presenterar dem hur de arbetar och hur deras processer ser ut och passar dem isåfall dig?
 • Finns det referenser, kundcase eller kundutlåtanden på deras hemsida?
 • Har dem gjort några uppdrag som påminner om din utmaning och dina behov och hur hjälpte dem den kunden?


Att kontakta ett antal byråer för att få en uppfattning om hur de tar emot dig är också ett bra sätt för att utvärdera dina alternativ:

 • Ring och presentera dig.
 • Berätta vad du har för utmaningar, vad du behöver hjälp med och varför.
 • Be om guider och annat innehåll som kan svara på frågor om processen för att lösa just din utmaning.
 • Fråga om de har arbetat med liknande kunder tidigare och om de har några referenser du kan höra av dig till.

Sortera ut de bästa kandidaterna

När du har fått en bättre känsla av byråerna är det dags att välja ut vilka som håller måttet. Vilka gav dig bäst svar? Vilka hade referenser? Fanns det guider för dig att ta del av? Har de arbetat med utmaningar likt din tidigare?


Utifrån svaren kan du nu börja sortera ut vilka byråer som är intressanta och vilka som går i sopen. Försök att hålla dig till ett fåtal för att inte gå på meningslösa möten. Kom ihåg, tid är pengar både för dig och för byråerna du träffar.


Några tips för att välja ut kandidater som passar dig bäst:

 • Gör en lista med tre till fem kandidater.
 • Skriv ner fördelarna med respektive byrå.
 • Skriv ner frågor åt varje byrå som du kan ställa på mötet, förslagsvis frågor som du inte har fått svar på under din research.

inbound-marketing-blog-igomoon-2

Under mötena

Tack vare ett noggrant förarbete har du nu tre till fem toppkandidater som du kan tänka dig att samarbeta med. Olika möten ser olika ut och det är viktigt att du säkerställer att din valda byrå kommer att leverera goda resultat och att projektet kommer motsvara dina förväntningar. Ett tips är att ställa många frågor och att inte bara låta byråerna köra sina presentationer. Det kan ibland resultera i att dem bara pratar om vad de är bra på, inte hur dem kan hjälpa dig med din specifika utmaning.


En bra fråga att ställa är “Varför?”. Om dem kan berätta varför något görs på ett visst sätt eller varför de arbetar på ett visst sätt kan du få argumenten som försäkrar dig om att dem vet vad dem håller på med. Om inte, tacka för kaffet och gå vidare till nästa möte.


I ett projekt finns det många saker som är viktiga för att uppnå ett lyckat resultat, ett av dem är bra kommunikation. Det är något man aldrig ska underskatta. Här nedan följer några riktlinjer som gör det lättare för dig att välja byrå och säkerställa projektets framgång.

Frågor att ställa gällande kommunikationen:

 • Hur ofta kommer vi ha kontakt - avstämningsmöten, sprintmöten med mera?
 • Genom vilka kanaler har vi kontakt - email, Slack, telefon, Skype etc? - och för vilka ärenden och avstämningar används respektive kanal?
 • Vilka ingår i projektteamet, vad är deras roller och ansvarsområden och vilka är mina kontaktpersoner?

Frågor att ställa gällande uppdraget:

 • Hur planerar ni att lägga upp projektet och vad är tidsramen?
 • Vad förväntas av mig för att ni ska kunna utföra ert arbete?
 • Hur kommer ni att mäta projektets värde? Bygger ni till exempel en sales funnel med analyspunkter?

Offerten bör innehålla:

 • Besiktning av projektet i sin helhet.
 • Mål med projekt.
 • Hur projektet mäts för att utvärdera om målen har nåtts.
 • Pris samt uppskattat antal timmar för content, design, analys, SEO med mera (beroende på projekt).

igomoon-vattenfall-rocket-growth

Dags att välja byrå

Förhoppningsvis har du haft en givande och rolig resa med flera intressanta möten på vägen mot att hitta den bästa partnern för dig. Vissa erfarenheter kan du kanske rentav skratta åt då byrån saknade svar och andra kanske flög som raketer och levererade nyttiga insikter redan på första mötet. En viktig ingrediens för framgång kommer alltid att vara att man delar visionen för projektet, har klara mål uppsatta, samma grundvärderingar och sist men inte minst, en enastående kommunikation.


Med dessa ingredienser är vi på iGoMoon säkra på att du kommer hitta den byrå som passar just dig och dina mål och visioner bäst. Känner du att vi kanske skulle vara byrån för dig eller har du fler frågor om oss? Slå en signal, kom förbi på en fika eller maila oss. Vi ser fram emot att få höra mer om dig och ditt företag.

Av Simon Nolin

Junior UI/UX designer

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!