Blogging

Skapa förtroende och långsiktiga resultat med bloggning

Av Carl Alin | 06.12.16

Lästid: 8 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Företagsbloggning skapar förtroende för säljaren

De bästa företagsbloggarna svarar på målgruppens vanligt förekommande frågor. Bloggen fungerar inte bara som en bred kommunikationskanal i rent marknadsföringssyfte, utan även som ett sätt att skapa förtroende för företaget och skribenten. I det här blogginlägget är min avsikt att skapa förståelse för hur en företagsblogg kan stärka förtroende för dig som avsändare (säljare) och hur bloggen driver långsiktiga resultat. 

 

Tänk på det här sättet; om du kontinuerligt skapar innehåll som dina kunder eller din målgrupp anser som hjälpsam och nyttig för dem, så ökar också deras förtroende och förmåga att lita på dig som avsändare. Det här menar jag bygger relationer och blir ett extra användbart verktyg för säljare, vilka historiskt och fortfarande ofta uppfattas som påfrestande och inte alls förtroendeingivande. 

 

Kan du föreställa dig utfallet om du som säljare skickar ett utbildande blogginlägg till en förvirrad kund som du själv har skrivit? Eller hur många fler affärer en säljare skulle kunna stänga om deras leads upptäckte att innehållet på en blogg var skrivet av säljaren själv? 

 

Att skapa förtroende är en rätt diffus term, i alla fall i jämförelse med konkreta termer som webbtrafik och leads. Men det som är säkert är att det är ett otroligt viktigt element för säljaren!  

 

Bloggning skapar förtroende för säljaren

 

Om du känner att du inte riktigt förstår hur din företagsblogg kan relateras till förtroende och hur det kan påverka dig som säljare, tänk då på hur bloggen kan hjälpa dig att skapa försäljningsmöjligheter genom att:

 

Underlätta köpprocessen för målgruppen

Om din målgrupp hittar svaren på sina vanliga problem via blogginlägg skrivet av människor på ditt företag, så är det mycket mer troligt att de litar på dig när de väl bestämmer sig för att ingå i en köpprocess med ditt företag.

  • Det här beror på att de känner sig trygga att ni som företag har hjälpt dem tidigare, till och med innan dem ens var intresserade av att köpa en tjänst av er. Ni sår ett tidigt frö och uppfattas professionella och förtroendeingivande. 

 

Utbilda dina potentiella köpare 

Din målgrupp som läser dina blogginlägg kommer vanligtvis vara mer utbildad och förstå din position på marknaden, din industri och vad du har att erbjuda.

  • Det här gör att dialogen som skapas mellan en säljare och en potentiell kund inte behöver vara ett samtal mellan två främlingar. Mötet kan istället bli mer produktivt och tidseffektivt. 

 

Stötta säljaren i kundmötet

Säljare som stöter på specifika frågor från kunder som rör detaljerade frågor eller som kräver en förklarande demonstration av något kan hämta stöd i form av ett blogginlägg från bloggarkivet.

  • De här blogginläggen kan inte bara effektivisera och förenkla försäljningsprocessen, jämfört med om säljaren hade varit tvungen att skapa ett dokument från scratch, utan potentiella kunder kan även uppfatta säljaren som en mer värdeskapande resurs, vilket ökar förtroendet för säljaren. 

 

 

Säljare+bloggning=sant

 

 

Säljaren vill ha många leads och fort ska det gå, men på lång sikt då?

Vet du vad som hade varit häftigt? Om någon av de följande aktiviteterna kunde hjälpa dig som säljare att driva mer trafik och generera fler leads:

  • En skidsemester i Alperna
  • Ett svettigt gympass på Friskis & Svettis
  • Sova

 

Goda nyheter min vän! Det är precis det bloggning skapar - och till stor del beroende av sökmotorer. 

Låt oss säga att du hypotetiskt sätter dig ner nu och skriver ett blogginlägg och publicerar det idag. Säg att blogginlägget får 100 läsningar (views) och 10 nya leads idag. Imorgon får du ytterligare 50 läsningar och 5 nya leads genom att besökare hittar ditt inlägg via sociala medier och att några av dina bloggprenumeranter har hittat det. Men efter några dagar dör din trafik till blogginlägget och det slutar med att du får 150 läsningar och 15 leads. 

 

Men misströsta inte, det avstannar inte här. 

 

Det här blogginlägget kommer nu rankas in i sökmotorer. Det här betyder att blogginlägget blir levande i dagar, veckor, månader, ja till och med flera år framöver(!). Trafik och fler leads kommer fortsätta att komma till din webbplats genom blogginlägget. Så när det känns som ett totalt misslyckande efter att bara en dag har paserat, agerar bloggning mer långsiktigt: 

 

Hubspot compounding posts.jpg

(Källa: Hubspot)

 

När du letar i täcket efter ditt snooze alarm, pumpar puder i off-pisten eller lyfter skrot på gymmet kommer din företagsblogg per automatik generera trafik och leads till din verksamhet. Dina ansträngningar från igår kan leda till hundratusentals av views och leads i framtiden. 

 

Alla blogginlägg kommer självklart inte generera trafik och leads för evigt, men desto mer innehållsrikt och träffsäkert ett blogginlägg är, desto större är chansen att din målgrupp hittar det i framtiden. Om du vill lära dig mer om hur du kan påverka långsiktiga resultat för din blogg och fler fördelar med att optimera din ranking i sökomoter, så rekommenderar jag dig att läsa följande blogginlägg "sökoptimerara ditt blogginlägg i 9 steg". 

 

Sekundära fördelar med företagsbloggning

Det finns andra anledningar till att företag behöver en blogg, men de är inte lika viktiga och avviker från de centrala fördelarna som jag har beskrivit ovan. 

 

Det finns dock några användbara funktioner. 

 

Jag gillar att använda vår blogg för att försöka förstå vår målgrupp bättre. Med hjälp av datanalys kan jag snabbt se vad ni som läser den här bloggen tycker om respektive mindre om. Jag kan också göra en genomgång av vilka blogginlägg som får flest läsningar och se vad läsare är intresserade av. Genom en utvärdering kan jag sedan skapa innehåll som på bästa möjliga sätt relaterar till dina problem för att sedan försöka lösa dem. 

 

En företagsblogg kan även vara en viktig kanal att kommunicera PR-relaterad information så som produktlanseringar och evenemang, även om detta inte är bloggens huvudfunktion. Emellertid är det lättare att få uppmärksamhet för mer företagsfokuserade initiativ om du har byggt upp din egen publik via din egen domän, i jämförelse med att sälja din story till journalister i hopp om att någon vill publicera det. 

 

Dessa är alla bra fördelar med att ha en företagsblogg, men de är dock sekundära i min mening. 

 

Jag hoppas att det här blogginlägget belyste hur en företagsblogg kan skapa förtroende för dig som säljare och långsiktiga resultat. 

 

Vill du lära dig hur du faktiskt skriver ett bra presterande blogginlägg? Ladda ner vår blogg guide vetja! 

9 steg till att starta en trafikdrivande företagsblogg

 

 

 

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!