Lansera ny hemsida | iGoMoon Utbildar | Web Copy

Skriv webbcopy med en mening:4 tips för bättre texter till din hemsida

Av Carl Alin | 06.04.17

Lästid: 8 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Det är inte konstigt att många hemsidor blir meningslösa. Sidans design och funktionalitet är ofta noggrant framtagen av designers och webbutvecklare för att attrahera och konvertera idealkunder. Sidans innehåll däremot, är ofta skrivet efter “du kommer på något”-strategin, och resultatet blir därför ofta lika sammanhängande som alfabetssoppa.

 

Något du enkelt kan undvika genom att tänka till lite innan du börjar stirra det tomma Word-dokumentet i vitögat. Om du inte vet vem du ska skriva till och har problem att lokalisera din idealkund rekommenderar jag dig att läsa det här inlägget: Hitta och förstå din idealkund i 3 enkla steg.

Skriv webbcopy som ger resultat

Strukturerad och strategiskt copy är skriven för att bli förstådd. Texten har ett tydligt syfte och ger besökaren en röd tråd att följa från huvudrubrik, till call-to-action knapp.

 

En väl genomtänkt struktur gör att besökaren:

 • köper din produkt
 • laddar ner din guide
 • följer dig på Facebook (vilket du kan göra genom att klicka här)

 

Det finns flera sätt att strukturera din hemsidas texter på. Den upp-och-ner vända pyramiden och AIDA (Attention, Interest, Desire, Action) är två skolboksexempel på strukturer journalister och copywriters använder för att skriva marknadsföringstexter till digitala kanaler, som webbsidor och blogginlägg. I den här artikeln; pratar vi om vikten av att blogga för att öka ditt företags webbtrafik.

 

Personligen föredrar jag 4P-strukturen. Och du kommer snart förstå varför det är mitt bästa tips för att skriva bättre texter till din hemsida. 

 

4P - ett ramverk och en checklista för webbcopy

Strukturen kan användas för att skapa videos, podcasts, blogginlägg eller webbsidor. I detta fall kommer vi att fokusera på hur vi kan använda strukturen för att skriva digital copy.

Till skillnad från många strukturer skapar 4P en tydligt definierad mall, som låter dig lägga mer tid på att skapa spetsiga budskap, och mindre tid på att hitta en röd tråd.

1. Promise: fånga läsarens uppmärksamhet.

Det första en läsare scannar av är huvudrubriken och kanske även underrubriken. Enligt Jakob Nielsen, UX-expert och webbcopy-guru, scannar besökare av webbsidor i ett F.

 

Först från vänster till höger: huvudrubrik, underrubrik. Sedan längs med vänsterkanten, för att scanna av underrubriker. Om besökaren inte hittar ett skäl att stanna så klickar de sig vidare inom loppet av ett par sekunder. Därför måste vi fånga deras uppmärksamhet direkt.

 

Gör din rubrik fördelaktig

Ge ett löfte i rubriken som din idealkund inte kan motstå, och som du kan hålla, såklart. Utgå från din produkts funktioner och besökarens behov för att skapa en fördelaktig inledning.

 

Exempel: Evernote

Evernote är ett molnbaserat ordbehandlingsprogram, likt Google Docs, för användare på språng. Istället för att beskriva vad programmet är i rubriker, förklarar Evernote hur programmet kan förändra besökarens liv. Evernote lovar besökaren att de nu kan komma ihåg allt.

 

Gor_din_rubrik_fordelaktig_evernote.jpg

 

 

2. Picture: visa hur du kan förbättra läsaren liv

Upp till bevis. Det är dags för dig att visa att du kan hålla ditt löfte. Detta gör du genom att sätta läsaren i en drömsituation; beskriv hur din produkt kan lösa deras problem och varför den kan göra detta.

 

Börja med att presentera produktens fördelar. Hur läsaren kan spara tid, pengar eller öka sin effektivitet. Backa sedan upp dina fördelar med att visa upp funktionerna som skapar resultatet läsaren letar efter.

 

Exempel: Zendesk

Zendesk är ett verktyg för alla dina kundservice-behov. Genom att samla allt du behöver på en plats kan du lägga mer tid på dina kunder och mindre tid på att hoppa mellan olika system eller leta upp information. 

 

Picture_visa_hur_du_kan_forbattra_lasaren_liv.jpg

 

3. Proof: bevisa att din produkt är lösningen till deras problem

Fördelar ger läsaren ett emotionellt skäl att köpa dina produkter, bevis ger ett rationellt skäl till att köpa. Dessa är antingen:

 

Hårda och presenteras i siffror, tabeller eller grafer. Det kan vara allt ifrån hur många miljoner SEK produkten har hjälpt nuvarande kunder att spara, till hur många sekunder det tar att komma igång med systemet.

 

Sociala och visa upp citat eller loggor från nöjda kunder. Att sätta ett vänligt ansikte bredvid din produkt gör din produkt mer trovärdig. Detsamma gäller en imponerande logga i stil med Apple, SVT eller Coca-Cola.

 

Exempel: New Relic

 

Över 14 000 glada kunder. Loggor från välkända företag. Varför skulle du inte lita på New Relic?

 

Proof_bevisa_att_din_produkt_ar_losningen_till_deras_problem.jpg


 

4. Push: uppmana till handling

Du har gett din läsare ett löfte. Målat en fördelaktig bild av läsarens nya liv med din produkt. Bevisat att den fungerar. Visat hård fakta och vänliga ansikten. Nu är det dags att knyta ihop säcken och få läsaren att köpa din produkt, boka ett möte, eller ladda ner din guide.

 

Gå tillbaka till löftet. Påminn läsaren om din produkts fördelar, funktioner, och imponerade statistik. Och gör det enkelt för läsaren att förstå vad du vill att dem ska göra.

 

Exempel: Base

Ökad effektivitet är bara ett knapptryck bort. Brödtexten börjar med ett verb (Take) och får det att låta som att jag ger mig ut på en storslagen resa. Knapparna börjar även med verb, vilket ger texten energi och tydlighet.

 

Push_uppmana_till_handling.jpg

 

 

Struktur börjar med förståelse

Innan du börjar använda 4P-strukturen måste du:

 • Skapa en tydlig bild av dina idealkunder. Ta reda på deras ålder, största problem i arbetslivet och vad som hindrar dem från att köpa din produkt (ex. pris.)
 • Förstå hur din produkt kan hjälpa dem att uppnå sina mål. Ge din sida ett syfte. Vad vill du att läsaren ska göra när de har läst färdigt? Gå sedan igenom din produkts funktioner, vilka fördelar dessa skapar och se om ni har intressanta kundcitat eller imponerande siffror.

Med ett syfte, en tydlig bild av din målgrupp och varför dem behöver din produkt är du på god väg till att skriva fängslande webbcopy.

 

Checklista

 

1. Promise: ge läsaren ett löfte

 • Rubrik | Laddad med en fördel, skriven som ett löfte.
 • Underrubrik + ingress | Förklara hur du kan uppfylla löftet.

 

2. Picture: visa fördelarna med din produkt

 • 1-3 textstycken. 
 • Börjar med att visa upp fördelar och sedan funktioner.

 

3. Proof: bevisa fördelarna med din produkt

 • Mjuka: kundcitat och företagsloggor.
 • Hårda: siffror och statistik.

 

4. Push: låt besökaren ta nästa steg

 • Avslutande stycke | Återkoppla till löftet och påminn läsaren om skillnaden din produkt kan göra för deras liv.
 • Call-to-action knapp | Gör den tydlig och aktiv genom att använda verb.

 

Vill du ha fler tips på hur du kan skriva bättre texter till din hemsida? 

Läs vårt blogginlägg om hur du sökoptimerar ditt blogginlägg och ladda ner vår guide och lär dig de 10 hemligheterna bakom en lyckad hemsida.

  

Ladda ner guiden

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!