Webbutveckling | Lansera ny hemsida | iGoMoon Utbildar | Digital & Web Design | Webbyrå

SMART-mål: första steget för en framgångsrik hemsida

Av Carl Alin | 14.03.17

Lästid: 11 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Att sätta upp tydliga mål är första steget till en framgångsrik hemsida. Det kan låta som en enkel sak att göra, vilket kanske är varför många företag ofta glömmer att göra det. Hubspot ger 72 % av alla B2B-hemsidor 59/100 i betyg - mer än väl underkänt. Ett betyg som enkelt kan höjas genom att sätta SMARTA-mål.

Ta kontroll över er hemsida

Ofta när vi träffar företag är den främsta orsaken till en hemsidas misslyckande att den inte lyckas kommunicerar företagets affärsidé/verksamhet tydligt nog. Företagen är förvånade och beklagar sig över det hela. Det är som att hemsidan har ett eget liv och plötsligt bestämt sig för att ta tag i sin egen kommuniktaion. Vilket självklart inte är fallet. 

Er hemsida är ett kraftfullt verktyg. Genom att sätta upp tydliga mål kan ert företag se till att det används på rätt sätt och skapa resultaten ni vill se. 

För att göra en tydlig och målande liknelse vill jag låna ordet från författaren Fitzhugh Dodson, som en gång sa:

 

Without goals, and plans to reach them, you are like a ship that has set sail with no destination - Fitzhugh Dodson

Är det så att du redan har kontroll över er hemsida men söker hjälp i form av en webbyrå? Läs mitt senare inlägg där jag tipsar om en Checklista: 8 saker att tänka på för att välja rätt webbyrå

 

I detta inlägg kommer jag att visa:

 • Varför SMART-mål är första steget för en framgångsrik hemsida
 • Vilka åtgärder som krävs för att er webbplats, och företag, ska kunna växa.

 

Redo? Då sätter vi igång!

 Börja med SMART-mål som första steget i designen av en framgångsrik hemsida

 

SMART-mål: Vad är det? 

Akronymen SMART betyder att målen är: 

Specifika - Vad vill ni uppnå?

Målen måste vara tydliga och kommunicera vad som förväntas: vad som är viktigt, vem som är involverad, var det kommer hända och vilka eventuella begränsningar som finns. 

Exempel på specifika mål:

 • Öka antalet kvalitativa leads med 20 %
 • Förbättra konverteringen med 5 %
 • Förbättra kundnöjdheten med 10 %

Mätbara - Hur vet ni när målen är nådda?

Konkreta och mätbara mål ser till att ni kan mäta er utveckling och förmåga att uppnå målen.

Vanliga metoder för att mäta detta är:

 • Följa upp kvalitativa leads genom ett CRM
 • Mäta konverteringsgraden med hjälp av Google Analytics
 • Genomföra kundundersökningar före, och efter, redesignen av hemsidan

 

Vad är SMART-mål?

 

Accepterat - Kan målen uppnås?

Är målen realistiska för ditt team att uppnå? Jämför era nuvarande mål (om ni har några) med färska siffror och fråga er själva om de är möjliga att nå. Om svaret är ja gäller det att ni lägger fram en tydlig strategi för hur ni kan uppnå dem. 

Strategi för att lyckas med detta kan vara:

 • Engagera målgruppen med unika värdeerbjudanden och effektiva call-to-action knappar, de uppskattas öka antalet lead flows med 10 %. En ytterligare ökning med 10 % kan åstadkommas genom att driva trafik till webbplatsen genom PPC reklam (pay-per-click) och SEO.
 • Generella branschsiffror föreslår att en ökning av konverteringsgraden på 5 % är realistisk och kan uppnås genom att lyfta fram förtroendeingivande faktorer som kvalitativa foton, filmer och kundomdömen.
 • Användartester föreslår att UX förbättringar av webbplatsen kan resultera i att kundnöjdheten ökar med 10 %.

(Källa: Hubspot)

Börja med att utvärdera er nuvarande hemsida för att bedöma om de nya målen är realistiska.

 

Fråga er själva: är en dubblering av antalet leads, eller en ökning från 0 till 100.000 leads, realistiskt? Om inte, sätt ett mindre ambitiöst mål, men kom ihåg att detta är ett preliminärt mål som kan ändras med tiden.

 

Relevant - Matchar målen verksamhetens behov?

Era mål måste stötta verksamhetens övergripande mål, såsom affärsidé, tjänster och produkter. Varför är målen viktigt för företaget? Hur hjälper målen företaget att förverkliga sin vision och nå sitt mission?

Exempel på dessa kan vara:

 • En 20 % ökning av leads webbplatsen är i linje med nästa års marknadsföringsmål - att generera 20 % mer leads, jämfört med föregående år.
 • En 5 % ökning av försäljning genom webbplatsen är i linje med företagets mål att öka intäkterna med 10 % nästa år.
 • Att öka kundnöjdheten med 10 % är i linje med VD:ns initiativ att öka kundlojaliteten med 10 %.

Se till att: det finns en tydlig plan för vad er webbplats ska uppnå och hur det hjälper företaget nå sin generella målsättning. Om ni är osäkra, ta hjälp av företagets intressenter.

Tidsanpassat - Sätt upp en tidsram för målen

Är 6 månader rimligt? Kanske ett år? Genom att etablera ett slut får ni en tydligare måltavla att pricka. 

Exempel:

 • Målet att öka leads med 20 % genom webbplatsen kommer att starta med en initial ökning med 10 % vilket är resultatet av webbplatsens nya förbättringar, vilket kan realiseras 6 månader från nu, då den nya webbplatsen ska lanseras. Den resterande 10 % ökningen kommer att resultera från att driva ytterligare trafik till webbplatsen genom betalda annonser och SEO. Detta kommer i tid att ta ytterligare 6 månader för att producera önskvärda resultat.
 • Medan webbplatsens redesign kommer att resultera i en omedelbar ökning av konverteringen, kommer det krävas åtminstone 6-12 månader av justeringar och förbättringar för att uppnå målet att öka konverteringen med 5 %.
 • Ökningen av kundnöjdheten kan förväntas att ske direkt efter lanseringen av den nya webbplatsen (6 månader från nu).

 

Kom ihåg: Börja med att uppskatta hur lång tid webbplatsen tar att omarbeta, men tänk också på att vissa effekter, så som att driva trafik eller kontinuerliga webbplatsförbättringar, inte sker med en gång, utan att din webbplats är levande!

 

Tänk på att sätta upp en tidsram för målen

 

Vilket mål bör vi sätta för vår hemsida?

Vanligtvis har företag mål för antal besökare, kontakter (leads) och kunder över år, kvartal och månader. Dessa siffror är nära relaterade med varandra. Vi har upptäckt att om ni som företag fokuserar på en av dessa specifika segment kan ni uppnå den bästa effekten:

 • Besök - Ni borde fokusera på besökare om ni är i skedet att lansera er webbplats för första gången, eller om ni redan har bra konverteringsstatistik för besökare -->kontakter och kontakter --> kunder, men ni har ett behov av att blåsa lite mer syre på elden.
 • Kontakter - Ni borde fokusera på kontakter om ni inte är tillfredställda med mängden trafik till ert innehåll, då det genereras för lite leads till försäljningsavdelningen. Det här är det vanligaste segmentet som de flesta företag satsar på.
 • Kunder - Fokusera på det här om ni som företag får hälsosam mängd trafik till ert innehåll, besökare konverterar genom formulär, men där dessa leads inte är redo att bli betalande kunder.

 

Vilka mål bör vi sätta för vår hemsida?

 

Nu kanske ni undrar hur man definierar mål för besökare, kontakter och kunder? Vi rekommenderar att ni undersöker er nuvarande situation:

 • Vad har ni fokuserat på tidigare? Är det besökare, kontakter eller kunder?
 • Vad spenderar ni mest tid på? Är det besökare, kontakter eller kunder?
 • Hur mycket tid budgeterar ni för varje vecka? Ett fåtal dagar eller timmar?
 • Vem hjälper er? Är du exempelvis en ensamvarg som får dra i lasset själv, eller är ni flera kollegor som jobbar med er digitala marknadsföring via er webbplats?

Hur rankar er webbplats idag? Använd Hubspots website grader och se resultat över er webbplats prestanda, mobil, SEO och säkerhet.

Skriv ner målen för er hemsida

Nu när ni har lärt er modellen för SMART-måluppsättning, glöm inte att skriva ner dem! Enligt en studie gjord på Harvard University så uppnår (i allmänhet) dem som skriver ner sina mål betydligt mer än dem som inte gör det. Nerskrivna (bokstavliga) mål, skapar en tydligare vision för alla i teamet och resulterar i en mer fokuserad approach.

De bidrar även med att förbättra ansvaret för enskilda uppgifter, mäter resultatet på ett effektivare sätt, skapar bättre sammanhållning i teamet och stärker moralen. Det finns med andra ord ingen nackdel att skriva ner målen, bara fördelar.

Skriv ner er hemsidas mål idag och försäkra dig om att skapa en webbplats som överglänser era konkurrenter!

 

Glöm inte att skriva ner målen!

 

Jag hoppas att ni har fått mer klarhet om vad SMART-mål kan göra för er hemsida. Och för att återcitera Fitzhugh Dodson (med viss modifikation): utan mål eller planer för hur du ska uppnå det/de, är du som ett skepp som har seglat och som saknar destination.

 

Vill du veta mer?

Ladda ner vår Guide: 10 steg att följa när du ska lansera en ny hemsida där vi har samlat våra bästa tips efter ca 300 lyckade lanseringar. 

 

 

Ladda ner guiden

   

 

PS: Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om det här inlägget. Var det hjälpsamt? Mindre hjälpsamt? Ja, vad som helst! :)

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!