Inbound Marketing | Blogging

Så gör du för att sökmotoroptimera blogginlägg med rätt nyckelord

Av Carl Alin | 16.03.17

Lästid: 13 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Vi brukar säga att bloggning är viktigt (om inte det viktigaste!) för att SEO-optimera ditt content och för att öka din ranking i sökmotorer. För att lyckas med just detta och för att skapa träffsäkert innehåll krävs det att du känner till hur du SEO-optimerar ditt innehåll med rätt användande av nyckelord. 

 

Redaktörens notis: Dessa tips är generella och redaktören är medveten om att det finns fler faktorer som speglar hur ditt content rankas in i SERPs.

 

Redan koll på seo-optimering? Ladda ner vår blogg-guide och lär dig allt du behöver veta om träffsäkert content för blogg

 

Något som är viktigt att inte glömma bort är att det tar tid att bygga upp högrankat innehåll på Google, vilket kräver stort tålamod. Detta tålamod är något vi ser som en av de främsta utmaningarna marknadsförare står inför idag. Samtidigt finns en stor önskan till snabba resultat - men där få förstår vikten av att arbeta hårt och kvalitativt för att nå dit. Lyckas du emellertid att kontinuerligt publicera blogginlägg och samtidigt SEO-optimera dessa utefter läsarens upplevelse, har du allt vinna och du kan tacka dig själv då din hemsida stadigt genererar kvalitativa leads på lång sikt. 

 

I och med att vi inte tidigare har pratat om kopplingen mellan bloggning och SEO med praktiska inslag (men som översiktligt pratar om här: börja blogga och skapa mer trafik till din hemsida), så tänkte jag här och nu förklara detta med exempel från iGoMoons blogg på hur det kan se ut, vad du ska tänka på och att det bevisligen fungerar.

 

Men först ut; vad är egentligen SEO?

 

Så gör du för att få fler leads till din hemsida

 

Vad är SEO och nyckelord?

SEO eller Search Engine Optimization, är den process som syftar till att påverka synligheten av en webbplats eller en webbsida i koppling till det obetalda resultatet i sökomotorer på webben. Dessa kallas ofta "naturligt", "organiskt" eller "förtjänat" resultat.

Generellt kan man säga att desto högre upp en webbplats eller webbsida syns i resultatet av ett ord eller mening som söks på exempelvis Google (94 % av svenskar söker på Google), desto högre är chansen en besökare väljer att besöka sidan och potentiellt konvertera till att bli en betalande kund. 

 

För marknadsförare är det idag vitalt att kunna utnyttja SEO till sin fördel för att kunna optimera företagets webbplats (vilket även inkluderar blogginlägg), för att kunna exponera företaget till sin tilltänkta målgrupp. Genom att analysera vad målgruppen söker på, det vill säga vilka typ av nyckelord som används för att söka upp svar på målgruppens problem/behov, kan man optimera sitt innehåll och associera det med sitt varumärke, produkt och/eller tjänst via sökmotorer så som Google. 

 

I bilden nedan ser du ett exempel på en sökning av "framgångsrik hemsida" och som träffar blogginlägget ""SMART-mål: första steget för en framgångsrik hemsida" som jag skrev och publicerade för två dagar sedan (tisdag 15/3-2017):

 

Framgangsrik hemsida (1).png

 

Blogginlägget syftar till att företag ska sätta upp SMART-mål för att skapa en framgångsrik hemsida. Visst, det rankas inte in som nr 1 i Google...just nu (och då specifikt på sökningen "framgångsrik hemsida". Men över tid kommer (förhoppningsvis) inlägget och rankingen, beroende på relevans, att öka i SERPs. Det finns flera faktorer som spelar roll hur Googles sökrobotar fungerar och rankar innehåll. Men jag väljer att lämna det osagt och istället fokuserar vi på syftet med det här inlägget: 

 

Hur SEO-optimerar jag mitt blogginlägg & innehåll?

 

1. Fokusera på en till två nyckelord per blogginlägg 

Att optimera dina blogginlägg med nyckelord handlar inte om att slänga in och inkludera så många nyckelord som möjligt. Faktum är att det blir en kontraproduktiv process då detta skadar din SEO då sökmotorer som Google straffar dem som försöker fylla sitt innehåll med överflödiga nyckelord. 

 

Tricket är istället att använda nyckelord för att underlätta läsarens erfarenhet och för att få läsningen att kännas naturlig. En bra tumregel är istället att satsa på att använda en till två nyckelord per blogginlägg. Det här kommer att hjälpa dig att fokusera på ett samlat mål för ditt inlägg. Du kan använda fler än ett nyckelord, men behåll fokus kring att tratta ner ditt budskap och innehåll för att optimera innehållet och mer effektivt nå målgruppen som söker efter sina problem kring det du skriver om.

 

Genom att använda långa nyckelord eller meningar effektiviseras sökningen.

 

Exempelvis satsar jag på dessa i det här inlägget:

"Så gör du för att SEO-optimera"

och

"Blogginlägg med rätt nyckelord"

 

På det här sättet använder du mer kvalitativa ord för att få rätt typ av trafik till hemsida -vilket konverterar rätt typ av besökare till kvalitativa leads -genom långa sammansatta nyckelord. 

 

Fokusera på en till två nyckelord per blogginlägg

 

En snabb checklista för hur du tar reda på vilka nyckelord du bör använda:

 

  1. Gör en lista över viktiga och relevanta ämnen baserade på vad du vet om din verksamhet och vad ni säljer. 

  2. Fyll i dina ämnen med tillhörande ord - Ex. "Hur gör jag..." "Vad är...?" "Allt du behöver veta om..." etc. 

  3. Gör efterforskningar kring relaterade ämmen, både som företaget indexeras på idag och vilka ni har bestämt att satsa på. 

  4. Sätt ihop en mix av långa och korta nyckelord - Ex "Bloggning"=svårt, "Hur bloggar jag på bästa sätt?"=mindre svårt. Den senare är att föredra. 

  5. Kolla upp vad eller vilka typ av nyckelord dina konkurrenter rankas in på, varför och hur ditt företag förhåller sig till dessa.

  6. Använd Google AdWords Keyword Planner, Google Trends, Answer The Public, Buzzumo.

2. Så här använder du rätt nyckelord på rätt plats i ett blogginlägg

Nu när du har bestämt dig för vilket eller vilka nyckelord du ska använda, är det dags att förstå hur du ska använda dem i ditt blogginlägg. Det finns nämligen fyra stycken ställen som MÅSTE inkludera nyckelord för att förbättra dina chanser i sökresultatet. 

 

Dessa fyra är blogginläggets; titel, rubriker och textinnehåll samt metabeskrivning

 

A. Titel

Titel (H1 eller huvudrubriken) av ditt blogginlägg kommer alltid att vara en sökmotors och läsarens första intryck för att bestämma relevansen av ditt innehåll. Att inkludera ditt nyckelord i titeln är därmed kanske underförstått. 

 

Nyckelordet som användes i det här blogginlägget är "Vad är accelerated mobile pages".  

 

Sökoptimera blogginläggets titel på rätt sätt

 

 

I det här blogginlägget går vi igenom hur du kan sökoptimera ditt inlägg riktigt bra i 9 enkla steg.

B. Rubriker och textinnehåll

Det är viktigt att du använder nyckelorden i en normal frekvens i blogginlägget, både i rubriksättningen och textinnehållet. Det är emellertid viktigt att göra detta så naturligt som möjligt för läsarupplevelsen. Det sista du vill är att riskera att du blir straffad för överanvändning av nyckelord i sökmotorer, som så ofta händer. 

 

Så innan du börjar skriva ditt blogginlägg så är det klokt att börja fundera över vilka nyckelord du ska använda och var de ska användas. Detta är dock inte ditt primära fokusområde, men något som är värt att tänka på för att effektivisera SEO. 

 

Nedan ser du ett exempel på hur min kollega Martin Blomqvist har använt det i sitt senaste inlägg:

 

Sökoptimera dina rubriker och textinnehåll på rätt sätt

 

En tumregel: Ditt fokusområde bör alltid vara att skriva hjälpsamt innehåll för din målgrupp. Fokusera på att vara hjälpsam och bemöt de problemen/behoven som din målgrupp har. Gör du detta på rätt sätt, så kommer du också se att sökoptimeringen för innehållet löser sig. 

 

C. URL

Sökmotorer läser även igenom din URL för att förstå vad ditt blogginlägg handlar om vilket även är en av de första intrycken de får av din hemsida. Eftersom att varje blogginlägg har en unik URL, är det därför extra viktigt att dessa optimeras och rankas in i sökresultatet på Google. Inkludera därför minst ett av dina nyckelord här. 

 

I samma exempel som använts tidigare, så ser du hur Martin har använt "accelerated mobile pages" för denna URL: 

 

Sökoptimera URL 

En viktig notis:  Det som är viktigt att tänka på är att inte använda åäö i URL:n då dessa istället bör skrivas ut med AAO. Detta för att utländska besökare inte kan skriva in dem och det skapas konstiga tecken i URL:n som kan förvirra besökaren. Du kanske märker att ä* ersätts med a i URL:n.

 

 

D. Metabeskrivning

Din metabeskrivnings syfte är att ge sökmotorer och läsare tillräcklig information om vad ditt blogginlägg handlar om. Metabeskrivningen är den text som dyker upp i SERPs (search engine result page). Här är det viktigt att använda ditt nyckelord så att Google och din målgrupp tydligt förstår vad ditt innehåll handlar om. Det är också viktigt att komma ihåg att texten som skrivs här behöver vara engagerande för att öka antalet klick. 

 

Se exemplet nedan på sökningen "Vad är amp?":  

Sökoptimera metabeskrivningen

 

En viktig notis: Nyligen är det ingen garanti att metabeskrivningen alltid läses in i SERPs, som tidigare var standard. Google har i större utsträckning börjat att läsa in nyckelord som hittas på andra ställen (det kan vara rubriker eller själva textinnehållet i blogginlägg) istället för själva metabeskrivningen. Förmodligen görs detta för att ge användaren en optimal kontext i förhållande till det som användaren söker på i Google. 

 

Nedan är ett exempel där Google läser in en underrubrik på sökningen "Hur kan jag använda AMP?" efter den originella metabeskrivningen: 

 

Sökoptimera din metabeskrivning på rätt sätt

 

Även om det inte finns mycket du kan göra för att påverka vilken typ av text som läses in och visas som metabeskrivning, bör du alltid sträva efter att optimera ditt blogginlägg för att öka läsbarheten för din målgrupp. Genom att skapa användar-läsligt innehåll med naturliga nyckelord kommer du även göra jobbet enklare för Google och du premieras med höga resultat i sökrankingen.

 

Nu undrar du säkert hur blogginlägget "Vad är AMP? Allt du behöver veta om Accelerated Mobile Pages" har rankats i Google. 

 

Blogginlägget publicerades 2/3 -2017 och hittills (i skrivande stund) har det gått så här: 

 

Antal visningar per källa: 

Antal visningar per källa

 

 

Alla källor:

Var trafiken kommer ifrån

 

Nyckelord som använts och resultat för respektive när de söks på i Google:

- "Hur kan jag använda AMP?"

- "Allt du behöver veta om AMP" 

 

"Hur kan jag använda AMP?"

hur anävnder jag amp igomoon.png

 

"Allt du behöver veta om AMP" 

Allt du behöver veta om amp igomoon.png

Fräckt va? 

 

Nu när du vet att det lönar sig att skriva SEO-optimerade blogginlägg har du allt att vinna på att återskapa denna strategi för eget bruk. 

 

Du behöver inte vara en expert för att lyckas! 

 

Har du andra tips för att öka SEO-optimeringen för blogginlägg? Dela gärna dina erfarenheter med en kommentar nedan.

 

Om du vill ha mer tips och råd på hur du ska gå till väga för att öka trafiken till din hemsida så tycker jag att du ska ladda ner vår guide och lära dig de 9 stegen till att starta en trafikdrivande företagsblogg:

 

9 steg till att starta en trafikdrivande företagsblogg 

 

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!