Webbutveckling | Rekommenderad | iGoMoon Utbildar | Webbyrå

SSL-Certifikat -Ett måste för en säker webbplats

Av Linda Axelsson | 04.11.16

Lästid: 5 minuter
‹ Tillbaka till listningen

 

I januari 2017 gick Google ut med en uppdatering som innebär att alla hemsidor med ett inlogg måste ha ett SSL-Certifikat. Google kommer att varna Chromeanvändare för de sajter som inte har ett certifikat och besmycka deras adressfält med en varningstriangel.

 

Vill du inte att din webbplats ska ses som osäker av Google måste du skaffa ett SSL-Certifikat.  

Vad är ett SSL-Certifikat?

Ett SSL-certifikat är som ett pass eller ett ID-kort, det är ett sätt för webbplatsen att identifiera sig och bevisa att den är den webbplats den utger sig för att vara. 

 

SSL är en teknik som används för att undvika att en tredje part kan övervaka din kommunikation med en server. Vi kan se SSL som en nyckel. Nyckeln låser datan och krypterar den vilket gör att den är oläslig medans den skickas till mottagaren. När datan kommer fram till mottagaren låses den upp och blir läsbar igen. 

 

Har du inget SSL-certifikat skickas datan i klartext vilket gör det lätt för en tredje part att läsa datan om han/hon har lyckats komma över kommunikationen. 

 

Hur påverkas jag av uppdateringen?

Har du inget SSL-Certifikat behöver du skaffa dig ett, det gör du lättast genom att kontakta din webbyrå och säga att du vill ha ett certifikat. Din webbyrå beställer då ett certifikat och verifierar ditt ägande av domänen.

 

När domänen är validerad skickas ceritifkatet ut och din webbplats blir godänd.
Certifikatet skickas till din webbyrå som implementerar den säkra anslutningen på din webbplats. Webbyrån håller också koll på när certifikatet behöver förnyas och kontaktar dig när det är dags.

 

Du behöver med andra ord inte göra annat än att lyfta på luren och säga de fem magiska orden "jag vill ha ett SSL-Certifikat".

 Hur påverkas jag om jag inte har ett SSL-certifikat?

 

Varför är det obligatoriskt?

Google har hög säkerhet kring deras tjänster. Google Drive och Gmail har exempelvis 'https" som standardanslutning och datan som skickas där är alltid krypterad. I den bästa av världar är hela internet säkert och datan som skickas är alltid krypterad och skyddad mot tredje part.

 

Ett raketsteg närmare en vackrare (och säkrare) internetvärld är att alla webbsidor som länkas från Googles sökresultat är säkra, det vill säga SSL-Certifierade. 

 

Det är inte bara Google som strävar efter högre säkerhet på internet, Facebook och Apple förespråkar också https. Apple meddelade tidigare i år att det i slutet av 2016 kommer vara ett krav på att använda https i alla IOS-applikationer.

 

 

Påverkar SSL-Certifikatet min rankning på Google?

I dagsläget kommer Google endast att ranka sajter med https aningen högre än de utan. Rankningsmässigt är en https adress alltså inte i närheten av så viktig som kvalitativt innehåll på sajten. Vill du läsa mer om vad som påverkar Googles rankning? Läs mer här.

 

Hur https adresser kommer påverka rankningen i framtiden vill Google däremot inte avslöja. De har meddelat att de vill ge sajterna en chans att uppgradera sig till https innan de tar ett beslut om hur mycket det ska påverka rankningen. En säker adress kan alltså ha betydligt större betydelse för din placering bland sökresultaten i framtiden.

 Påverkar SSL-certifikatet min ranking i Google?

 

Kan jag se om en webbplats är säker?

Man kan enkelt se om en webbplats har en säker anslutning genom att titta på adressfältet. En osäker webbplats börjar URL:en med http:// (Hypertext Transfer Protocol).  En säker webbplats börjar med https:// (Hypertext Transfer Protocol med Secure Socket Layer (SSL)).

 

En säker och krypterad anslutning:En säker och krypterad anslutning

 

 

Efter januari 2017 kommer Google flagga alla webbadresser utan SSL-Certifikat med en varning:

Indikationen av en hemsida utan SSL-certifikat

 

Varför vänta till efter årsskiftet? Skaffa ett SSL-Certifikat nu och sitt lugnt i båten i januari. Sprid gärna informationen vidare till era sajt-vänner så att de inte blir besmyckade med varningstrianglar i januari.  

 

Vill du läsa Googles inlägg om SSL-Certifikat hittar du det här.

 

Är du redo att göra din webbplats säker?

 

Låt oss göra det tillsammans!

 

SSL-certifikat med iGoMoon

 

Av Linda Axelsson

Project Coordinator

Purr, purr purr. She’s the crazy cat lady who loves structure and always strives for purrfection.
Projektkoordinator

Purr, purr, purr. Hon är den galna kattjejen som älskar struktur och drivs av purrfektion.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!