Praktik/Internship

När teori blir praktik: studentliv vs. byråliv

Av Linda Axelsson | 07.11.16

Lästid: 7 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Att sitta i skolbänken och lyssna till föreläsare har sin charm, likväl som att vispa på en byrå och nöta kunskap har sin. Det finns en viss skillnad mellan de två och den största kontrasten är: teori vs. verklighet.


Det är på byrån det händer -På riktigt!

 

Är du nybliven handledare? Läs de här tipsen och bli en bra handledare till praktikanter

 

Klassrum vs. verklighet

I skolan vet man vilken sal man ska vara i, hur lång lunch man har och när man kommer att gå hem för dagen. Man kan planera sin dag i detalj och det sker sällan drastiska förändringar i schemat. Det är tryggt och bekvämt att någon annan organiserar och styr över ens tid, men i min mening väldigt outvecklande. 

 

När man lever the dangerous life of the byråliv vet man sällan när man har lunch eller vart och/eller när man kommer att avsluta dagen. Byrålivet är likt skolan byggt på ordning och struktur, men i form av beprövade interna rutiner och processer snarare än schemalagda minuter i bestämda salar. 

 

Det är ett strukturerat kaos vilket får det att kittla till lite skräckblandat hos en strukturmänniska som jag. Ofta går det fort i svängarna och det är inte ovanligt att jag inte hinner mer än hoppa i mina monstertofflor innan nästa äventyr tar fart.

 

 

Klasskamrater vs. kunder

Ett projekt i skolan är för ditt egna lärandes skull och redovisas för klasskamrater och lärare. Det värsta som kan hända är att du får konstruktiv kritik och har du inte hunnit klart är det oftast inga problem att redovisa någon dag senare än planerat.


På byrån arbetar du för att tillfredställa kundens behov och för att hela tiden leva upp till kundens förväntningar. Du levererar det du ska på utsatt dag och klockslag. Kan du inte hålla en deadline är det skämskudde, piskrapp av Erik och missbrukat förtroende hos kund. En kalldusch du inte lär dig hantera bakom skolbänken.

 

Tips från coachen: Att ha en StarWarströja på sig är alltid (väldigt) uppskattat på kontoret, men ta med dig ombyte. Trots att du inte har några kundmöten bokade kan det ändras under dagen och du kan behöva ge dig ut på äventyr i en kul tröja (vilket i sig inte är fel, men under omständigheterna mindre passande).

 

 

Matlåda vs. utelunch

I skolan är alla studenter och alla sitter i samma CSN-båt. Man tar med sig matlåda, det är mer eller mindre standard.  En utelunch unnar man sig ungefär en gång i månaden, typ 25:e. 

 

Det finns 12 ställen med himmelsk lunch utanför byråfönstret. Att sitta på Östermalm som student är en ständig kamp mellan himmelska-lunch-ställen-kurret-i-magen och studentplånboken.

 

olearlys.jpeg


OBS!
 Ska du ge dig ut i restaurangdjungeln slår jag i djungeltrumman och varnar för O'Learys hamburgerbuffé på Birger Jarlsgatan -matkoma är ett faktum och sockerdippen kommer likt driftstörningar på julafton. 

 

 

Hemfärd vs. påtår     

I klassrummet slår alla laptoplock igen i takt med att klockan slår 16. Det krävs mer än ett åskoväder och en zombieapokalyps för att studenter ska stanna kvar i skolan efter 16:00.

 

När klockan slår 17:00 på månen händer *Ba Dom Tss* ingenting. Någon kanske tar en sipp ur sin kaffemugg och en annan byter låt på Zonic. Att gå hem för att klockan slår 17 är ett jordspråk man inte förstår på månen. Man går hem för att man gjort det man planerat och inte för att klockan slår 17.

 

 kontorl.jpg

 

Det märks att alla här har ett stort driv och viljan att alltid prestera på topp. Man tar ofta en påtår 17:00 istället för att gå hem, tiden går snabbt när man har kul och här på månen går tiden väldigt snabbt.

RundKevin.png
Kevin Nordling
Praktikant iGoMoon, webbutveckling

 

 

Rast vs. vispa

En försenad rast är för studenter som ett instagramfilter är för en designer: Förödelse. 5-10 minuters rast en gång i timmen är obligatoriskt och går läraren över tiden är undergången ett faktum. 

 

På byrån laddar vi energi genom att hämta kaffe sporadiskt och slänga käft med utvecklaren tvärs över kontorslandskapet. Det är inte ovanligt att man vid 14-snåret kommer på att man tagit varken rast eller ätit lunch och det är ingen katastrof annat än att hungern är total.

 

Det är självstyrt och vi jobbar hårt för att alltid leverera efter förväntan och förhoppning från kund, det krävs att man ständigt vispar staven för att leverera magiska resultat.

 

Teori blir verklighet

Den största skillnaden mellan skola och byråliv är att allting är fiktivt i skolan och allt är så väldigt riktigt på byrån. Klasskamraterna du slentrianmässigt redovisat för är plötsligt riktiga kunder med förväntningar och förhoppningar på att just du kan leverera.

 

Deadlines är deadlines på riktigt och det är du som är högst ansvarig för att din tid är välplanerad nog för att klara av dem. Skolan ger en bra kunskapsmässig grund att stå på, men det är i praktiken du lär dig att ta ansvar på riktigt och det är först då du kan bli en fullfjädrad bootstrapper.

soetnosar.jpg


Ja, och sen får man tydligen inte ha på sig StarWarströjor längre.

 

Intresserad? Sök praktikplats nu!

Av Linda Axelsson

Project Coordinator

Purr, purr purr. She’s the crazy cat lady who loves structure and always strives for purrfection.
Projektkoordinator

Purr, purr, purr. Hon är den galna kattjejen som älskar struktur och drivs av purrfektion.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!