Blogging | Rekommenderad

Företagsblogga 2017 - Alla trender du måste känna till

Av Linda Axelsson | 16.01.17

Lästid: 9 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Några få ord kan göra 67% skillnad

En blogg är som ett gymkort - alla har ett, men ingen använder det.

Ibland behöver man någon som pushar en och hjälper en för att komma igång. Med detta inlägg vill vi inspirera och hjälpa dig att komma igång med ditt bloggande. 

Visste du att enligt HubSpots inboundrapport 2016, får B2B företag som bloggar 67 % (!) fler leads jämfört med de företag som inte bloggar? De företag som lägger extra mycket tid på att skriva blogginlägg har dessutom 13 gånger större chans att få en positiv ROI.

Ganska nervkittlande, eller hur? Det låter lätt -men vi vet att det kan svara svårt att komma igång.


För att hjälpa dig har vi sammanställt 2017 års trendspaningar för att inspirera och vägleda dig till ett första utkast - och vidare. 


Låt 2017 bli ditt bästa bloggår.

Vilka trender kan vi förutspå i bloggvärlden 2017?

 

1. Kvalitativt innehåll

Längre inlägg

Blogginläggen förutspås att bli längre än tidigare år då intresset för blogg som inspirations- och informationsskälla ständigt växer. De har historiskt sett ökat i ordmängd för varje år vilket de väntas göra även 2017.

Idag är ett inlägg i snitt 1,000 ord. Det är en ökning på +19%  jämfört med 2015 och +30 % jämfört med 2014. Ökad produktionstid

I takt med att inläggen blir längre ökar också tiden vi lägger ned på att skriva inlägget. Idag lägger vi i snitt 3 timmar och 16 minuter på ett blogginlägg, vilket är en ökning på + 26 % jämfört med 2015. Då spenderade vi i snitt 2 timmar och 36 minuter på att skriva ett inlägg. Mer visuellt innehåll

I takt med att längden på inläggen ökar och produktionstiden därefter, kommer också det visuella innehållet att öka i antal per inlägg (hoppas vi!).

 

Chockerande nog är det hela 23 % som ännu inte inkluderar en enda bild i sina blogginlägg och endast 51%  inkludera fler än en bild per inlägg. Dessa siffror gör mig ganska förvånad. Sedan tidernas begynnelse (okej, inte riktigt, men typ sedan William Petty uppfann statistiska undersökningar på 1800-talet) vet vi att bilder inte bara luftar upp utan också engagerar och lämnar avtryck hos läsaren långt efter det att fliken stängts.


Snälla 2017 - ge oss mer visuellt innehåll.

 

glasses-mac.jpg

 

Lite trilla-av-stolen fakta om visuellt innehåll från 2016:

 

  • Vi kommer ihåg ungefär 10 % av informationen vi lärt oss efter tre dagar. Analyser visar däremot, att om vi adderar visuellt innehåll till informationen, minns vi ungefär 65 % tre dagar senare. 

 

  • Visuellt innehåll är mer attraktivt och drar fler ögon till sig. Det är till och med bevisat att, med hjälp av eye-tracking (eller ögonspårning som det så vackert heter på svenska),  tittar vi längre på det visuella än vad vi faktiskt läser den tillhörande texten. 

 

  • Instruktioner i form av illustrationer istället för skriven text gör att 323% fler människor följer och tar till sig instruktionerna.

 

 

2. Videoblogg 

 
Videoblogg och video i allmänhet är en av de hetaste och mest snabbväxande trender just nu.

Under 2016 slog Vlogg-kometen ned, bloggare producerade egna filmer och delade andras videos mer än någonsin tidigare. Den raketartade framväxten beror troligtvis på att tekniken har utvecklats och att det idag är väldigt enkelt att producera en egen video och publicera den på sociala kanaler eller blogginlägg.

 

Instagramstories, Facebookvideos (Live) och YouTube kommer definitivt att fortsätta att öka under 2017.


8 anledningar till att börja filma

1.  62% av B2B-marknadsförare

...rankade videos som en mycket effektiv marknadsföringsstrategi 2016

2.  YouTube har fler 18+ besökare

...på bästa sändningstid än någon TV-kanal.


3. 50% av alla YouTubeföljare

...mellan 18 och 34 år skulle släppa allt, oavsett vad de gjorde, om deras favoritkanal publicerade en ny video. 

 

4. Att använda ordet “video”

...i ämnesraden när man skickar E-post ökar open rate med 19 % och clickthrough rate med 65%


5. 43 % av konsumenterna 

...vill se fler videos 2017 enligt HubSpots undersökning


6. Mer än 60% kommer att investera

...mer tid och pengar på videoproduktion 2017 i segmentet marknadsförare och mindre företagsägare.


7. 2017 kommer video att representera 74%

...av all internettrafik. 2019 uppskattas siffran ha stigit till 80% (!)


8. Livestreaming förutspås bli

...en av de starkaste trenderna för bloggare 2017. (Källa: Spåkulan)

 

playbtn-2.png

Vår oumbärlige vloggare och tillika VD, Mattias Grönborg. Du har väl inte missat #Månresan? Klicka på Mattias för att komma till hans vlogg.

 

Glöm inte sociala kanaler

Blogg och sociala medier går hand i hand. Sociala kanaler är en ovärderlig hjälp när det kommer till att få nya besökare, nå rätt målgrupp och öka engagemanget kring inläggen.

Som den sociala medianörden jag är kan jag därför inte låta bli att bjuda på lite nervpirrande statistik från sociala kanaler, trots att det egentligen inte har någonting med det här inlägget att göra. Hoppas ni förlåter mig. 

 

  • Facebookinlägg med bilder har 2.3 gånger så mycket engagemang än de utan.


  •  85% av Facebookvideos tittas på utan ljud. Best practice: Texta dina videos! 

 

  • De inlägg som driver störst (organiskt) engagemang på Facebook är de med videos (13.9%) följt av inlägg med bilder (13.7%). 

  • Organiskt engagemang på Facebook mer än fördubblades under 2016 samtidigt som Instagrams organiska engagemang nästan halverades. 

  • Inlägg med någon typ av Infographics får 3 gånger så många likes och shares på sociala medier än något annat typ av innehåll. 


 

Bra innehåll is alltid King

Trender inom företagsblogging och blogging generellt förändras ständigt och nya trender kan växa fram under en natt, vissa svalnar också lika fort. Att alltid vara på toppen av trendberget kan vara frustrerande och inte minst sagt tidskrävande. 

 

Kasta inte marknadsstrategin i pappersstrimlaren så fort en ny fluga kommer. Fokusera istället på de grundläggande principerna för att åstadkomma ett sluka-läsaren-av-stolen inlägg.

De grundläggande principerna gäller fortfarande: skapa högkvalitativt och engagerande innehåll på en regelbunden basis. Det kommer du väldigt långt med utan att ständigt vara en trendfluga.

 

Börja blogga idag

Har ditt företag en blogg? 

Efter att ha läst det här inlägget har du fått många tips på hur du enkelt kommer igång med bloggandet och vad du bör tänka på när du skapar ditt alldeles egna mästerverk. 

-Allt för att 2017 ska bli just ditt bloggår.

 

En företagsblogg är ett starkt marknadsföringsverktyg med statistik som nästan är för bra för att vara sann.

 

Visste du exempelvis att BTB företag som bloggar har 67 % fler leads än de företag som inte gör det? Eller att företag som prioriterar blogging är 13 gånger mer sannolika att få en positiv ROI

 

Om du vill ha ytterligare hjälp att komma igång, läs gärna vårt inlägg om 6 anledningar att starta en företagsblogg.

 

foretagsblogga-6-steg.jpg

 

Sugen på att hoppa på gröten direkt och börja blogga?

 

Låt vår guide Börja Blogga - 9 steg till att starta en trafikdrivande företagsblogg vägleda dig till ett första utkast.

 

9 steg till att starta en trafikdrivande företagsblogg

Av Linda Axelsson

Project Coordinator

Purr, purr purr. She’s the crazy cat lady who loves structure and always strives for purrfection.
Projektkoordinator

Purr, purr, purr. Hon är den galna kattjejen som älskar struktur och drivs av purrfektion.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!