Inbound Marketing

Vad är en chatbot?

Av Rebecca Kohlmeier | 08.04.20

Lästid: 6 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Chatbotar är en av de senaste trenderna inom marknadsföring. 50% av kunderna förväntar sig att de ska få svar inom 10 minuter när de tar kontaktat ett företag. För att detta ska gå ihop är chatboten en lösning. Men passar det ditt företag att implementera en chatbot? Vi reder ut vad du ska tänka på och hur du kan börja. 

Fördelarna med chatbotar

Den främsta fördelen med chatbotar är att de sparar tid. Om du tidigare har haft mänsklig bemanning på chatten kan du spara mycket tid genom att låta en chatbot göra delar av arbetet åt dig, så att din medarbetare kan fokusera på annat som är viktigt i er marknadsföring, kundservice eller allmänna verksamhet.

Det är inget som slår att ha en mänsklig konversation, men vi kan tyvärr inte ha igång så många samtal som helst på en och samma gång. De flesta är glada om de lyckas svara på ett mail inom några timmar.  Idag lever vi i en värld då många kunder föredrar att kontakta företag skriftligt istället för muntligt, men förväntar sig samtidigt att få svar inom tio minuter. Detta är krav som en chatbot kan leva upp till. 

Din chatbot är alltid redo, den kommer aldrig ringa in och sjukanmäla sig och den kommer aldrig ta en lite för lång fikarast. Man skulle kunna säga att en chatbot kommer bli din mest trogna kollega. Din chatt kan dessutom vara aktiv trots att ingen är på plats eller när stängning var för flera timmar sedan. Och det bästa av allt - du behöver inte betala övertid till din bot.

Är du intresserad av de senaste trenderna inom inbound marketing?

Nackdelarna med chatbotar

Kunder vill ofta känna att de får personlig service och kan ha svårt att tro att en maskin kan ge dem den hjälp de behöver eller faktiskt ge bättre och snabbare svar än vad mänsklig kontakt kan göra. Men vi vill inte förlora de kunder som skulle kunna överväga att lämna för att de märker att de “pratar med en maskin”. Därför är det viktigt att försöka ändra deras åsikter om AI innan man inför en bot som tar över kommunikationen via chatten.

Fundera på vilka delar i er kundkontakt som tar mycket tid från er och där en chatbot skulle kunna avlasta. Den kan exempelvis ta fram information eller lagersaldo om en produkt eller navigera kunder på hemsidan - med svar inom några sekunder oavsett tid på dygnet. 

chatbot

Är jag redo för en chatbot? 

För att ta reda på om du är redo för en chatbot kan du ställa dig några snabba frågor. 

  • Vill du spara tid för andra uppgifter?
  • Vill du ge dina kunder snabba svar och vägledning?
  • Vill du kunna ge dina kunder service i realtid, även efter stängning?
  • Frågar kunderna ofta samma fråga och skulle de kunna få ett standardiserat svar?

Om svaret på alla dessa frågor är “ja” kan du börja planera för att implementera en chatbot på din hemsida eller i ditt sociala medier konto. Svarar du “ja” på vissa av dessa  frågor så finns det olika alternativ på hur du kan använda dig av en chatbot. Du kan implementera den på en eller några sidor för att testa hur det går eller inleda en konversation med en chatbot som sedan går över till mänsklig kontakt om det är nödvändigt. Du behöver alltså inte gå över till att använda dig helt av en chatbot på alla sidor utan kan börja i den mån som passar bäst för ditt företag.  Arbeta sedan vidare därifrån och utveckla när det känns bra. 

Det behöver inte vara speciellt avancerat att bygga en bot. Börja med att sätt upp vissa if/then regler och använd dig av färdiga svarsalternativ. Då kommer konversationen inte bara vara kontrollerad och sköta sig själv, du som arbetar du med marketing automation kommer dessutom känna dig hemma i och med att uppsättningen i sig är väldigt lik. 

Det är dags att komma igång

För att komma igång med din chatbot och få ut så mycket som möjligt av dess potential krävs planering. Sätt upp ett mål för chatboten och bestäm vilken information du ska få fram med hjälp av den. Bestäm vilka sidor chatboten ska synas på sam vilka som ska se chatboten och kunna använda den. När du har svarat på dessa frågor och satt upp mål så är det bara att köra igång.Av Rebecca Kohlmeier

Project Manager / Marketing Intern

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!