Webbutveckling | iGoMoon Utbildar | Webbyrå

Bounce rate: en nybörjares guide

Av Linda Axelsson | 19.06.17

Lästid: 11 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Du har säkert hört talas om bounce rate - vad som är en "bra" rate, vad som är en "dålig" rate och olika procentsatser därtill. Känns det krångligt? 


Det är det inte, jag lovar. Läs mitt inlägg och skryt om skillnaden mellan bounce-och exit rate vid fikabordet imorgon.

 

Vad är bounce rate?

Enligt Google är bounce rate:

 

"Bounce rate is single-page sessions divided by all sessions, or the percentage of all sessions on your site in which users viewed only a single page and triggered only a single request to the Analytics server."


Med andra ord: Bounce rate är procenten av de besökare som går in på sidan men lämnar utan att klicka sig vidare. När man pratar om bounce rate är det procenten av besökare som lämnar sajten man pratar om.

 

Detta räknar Google ut genom att samla alla besök där användare endast besökt siten en gång och dividerar det med det totala antalet besökare. 

 

Det är vanligt att man blandar ihop Exit rate och Bounce rate.

Skillnaden är hårfin men enkel:

 • Bounce rate är besökare som lämnar sidan utan att ha klickat på någonting  
 • Exit rate är besökare som lämnar sidan efter att de har klickat sig vidare

 

Exit rate är alltså procenten av besökare som lämnar sajten på en specifik sida och till skillnad från bounce rate är det inte nödvändigtvis den enda sidan de besökt. En hög exit rate är alltså inte lika bekymmersamt eller uppmärksammat som bounce rate, eftersom att besökaren kan ha lämnat sidan efter ett långt besök och många klick.

 bouncies.jpg


Vad beror en hög bounce rate på?


En hög bounce rate beror generellt sett på en av två saker:

 

 • En lågkvalitativ och icke stimulerande site. Det finns ingenting på siten som får läsaren att stanna kvar och heller ingenting som uppmanar till vidare kontakt. 

 • Besökaren har hittat det den söker redan på första sidan denne besöker.


Sidenote: En annan anledning kan vara att hemsidan laddar in innehållet alldeles för långsamt, dvs så pass långsamt att besökaren inte har tålamod nog att stanna kvar. I det här inlägget kan du lära dig mer om hur du gör din hemsida snabbare och förbättrar användarupplevelsen.

 

1. Lågkvalitativ site


En hög bounce rate indikerar i många fall på att informationen på sajten är irrelevant för besökaren eller att siten helt enkelt behöver lite mer kärlek överlag.  


Har du hög bounce rate och misstänker att det beror på något av ovanstående?

 

Titta på statistiken i Google Analytics

 • Hur mycket tid spenderar besökaren på din site?
 • Vart kommer trafiken ifrån? Sociala kanaler, direktsök eller sökmotorer?
 • Vilka enheter och webbläsare använder de?
 • Är bounce rate högre från särskilda webbläsare eller enheter? Kanske är din site inte helt optimerad och fungerar mindre bra i specifika webbläsare eller enheter?


Quick fixes för att följa upp och behålla besökaren: 

 • Använder du call-to-actions på de flesta sidor?
 • Har du interna länkar till relaterade bloggposter eller relevanta sidor?
 • Är menyn lättnavigerad och enkel att förstå?
 • Är innehållet lättläst och luftigt? 

 

Försök att hitta ett mönster som du sedan kan följa upp och åtgärda. Har du hög bounce rate från en specifik sida kan du se över just den sidan och lägga lite mer krut på innehållet. Har du hög bounce från trafiken via Facebook kan det vara en idé att se över sökvägen därifrån, följer landningssidan upp det facebookinlägget utlovade?

 

 

2. One page

Har du en webbplats med primärt syfte att dela nyheter, sprida bloggartiklar, promota events och dylikt, är du en av de webbplatser där bounce rate inte är vidare applicerbart. En läsare till din artikel eller blogginlägg kommer troligtvis in på den specifika sidan via sociala medier, direktsök eller en googlesökning.

 

Oavsett medie så kommer den vanligaste vägen till din artikel att vara via en direktlänk - och inte via navigering på sajten. En besökare som kommer in via en direktlänk, läser inlägget och sedan lämnar - är en bounce.

 

Så trots att sidan fyllt sitt syfte och faktiskt genererat en besökare, så har vi en bounce som adderas och statisktiskt sett höjer bounce rate. Det kan alltså uppfattas som någonting negativt att ha en hög bounce rate, när det i själva verket faktiskt är positivt. 

 

bounce_rate.jpg


Vad är en "normal" bounce rate?

De flesta webbplatser har en bounce rate mellan 26 och 70 procent. Mellan tummen och pekfingret är:

 • 26 till 40 procent väldigt bra
 • 41-55 procent är bra
 • och 56-70 procent är mindre bra.

Men det behöver som sagt inte vara dåligt att ligga över 70 procent, det beror helt på vilken typ av webbplats det handlar om (som jag nämnde ovan).

 

Bounce rate mellan 20-40 procent (som inte är ett resultat av en trasigt GA) är ett tydligt kvitto på en välbyggd webbplats som möter besökarens behov.

 

En bounce rate under 20 procent eller över 90 procent brukar vara en indikator på att någonting inte är helt rätt. Ligger du under 20 procent är det med största sannolikhet på grund av att din integrationen mot GA har gått sönder. Läs om vanliga GA problem och hur du löser dem här. Är bounce rate högre än 90 procent är det troligtvis något mer omfattande fel på hemsidan som serverfel eller trasig webbplats.


 

Jämför dig inte med andra

Det är lika missvisande som att jämföra dina lånevillkor med grannens. Det är många faktorer som spelar in och vi har alla olika syften och förutsättningar.

 

Jämför istället din egen site med sig själv. Jämför dina siffror med siffror från förra veckan, månaden eller året. Hur ser bounce rate ut över tid? Går den upp eller ner?

 

Är syftet att besökaren ska stanna kvar och titta runt i oändligheten? Tänk Facebook och Amazon där man kan spendera en längre tid av sitt liv. I de fall då vi vill ha kvar besökaren på sajten är en lägre bounce rate istället önskvärt.

 

Är syftet istället singel sessions? Besökare som kommer in på siten, läser ett blogginlägg eller en artikel för att sedan lämna siten igen? I det fallet är bounce rate mindre relevant och egentligen inte alls applicerbart.

 

Tänk scenariot att du scrollar genom flödet i Facebook, du ser en intressant artikel, klickar in på den, läser artikeln, stänger ner sidan och scrollar vidare i flödet. För den siten du besökte räknas du som en bounce, trots att siten faktiskt erbjöd precis det du ville ha.

 

Om du trots detta känner ett behov av att jämföra dig med andra (som vi ju ofta gör), försök att fokusera på webbplatser som delar syfte med din för att få en mer rättvis jämförelse. Google Analytics har en funktion som heter Benchmarking, där kan du specificera per industri och storlek för att se vad GA anser vara en normal bounce rate. I exemplet nedan har jag valt att se enheter, men det kan också vara kanaler eller platser.

 

GA_benchmarks.png

 

 

Det här var väl inte så krångligt?


Kom ihåg: det finns inte någonting som heter bra bounce rate. Vad som är sämre för en webbplats kan vara en drömsiffra för en annan. Det finns inte heller en magisk väg till lägre bounce rate, utan det krävs enträget arbete.  Att analysera och optimera innehållet på sajten är det som i längden får besökare att stanna kvar och navigera sig vidare.

 

Kom ihåg:

  

 • De flesta webbplatser ligger mellan 26% - 70% i bounce rate. Ligger din site över eller under medel behöver det inte vara, men det kan vara, en indikator på att någoting är fel. 

 • En hög bounce rate kan bero på att din site inte lever upp till besökarens förväntingarna. Se över dina workflows och analysera i GA.

 • Bounce rate är mindre applicerbart på sidor där syftet är att ge besökaren det den önskar redan på första sidan. Som events,  artiklar, blogposter m.m.

 • Jämför inte din bounce med andra. Alla siter har olika syften och mål vilket gör att bounce rate är inte alltid visar det mest rättvisa resultatet.

 

Ta nu med dig detta till fikabordet och briljera med dina nya kunskaper kring när bounce rate är bra -och när det är mindre bra.

För vi vet ju alla att det inte finns något som heter "bra bounce rate", eller hur!?

 

Sugen på att lära dig mer om saker som rör ditt företags webbplats?

Kul! Då tycker jag att du ska ladda ner vår guide 10 saker att följa när du ska lansera en ny hemsida där vi har samlat våra bästa tips för att hjälpa dig och ditt företag att lyckas med ert nästa webbprojekt. 

 

Ladda ner guiden


 

Av Linda Axelsson

Project Coordinator

Purr, purr purr. She’s the crazy cat lady who loves structure and always strives for purrfection.
Projektkoordinator

Purr, purr, purr. Hon är den galna kattjejen som älskar struktur och drivs av purrfektion.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!