iGoMoon Utbildar | Webbcopy

Vad är tonalitet och hur förbättrar den min webbcopy?

Av Jacob Cervin | 16.05.17

Lästid: 6 minuter
‹ Tillbaka till listningen

I cyberrymden kan alla höra dig skrika; på gott och ont. För varje dag som går hittar vi på nya finurliga sätt att kommunicera med varandra och få ut vårt budskap. Och för varje dag som går blir det svårare att stå ut i mediabruset. Många företag tror att lösningen är att skrika högst, som ett olyckligt barn som inte får köpa glass på bensinstationen, i hopp om att deras målgrupp till sist ger upp och gör som dom vill.

Men lösningen ligger inte i att skruva upp volymen. Det är genom att sänka rösten och faktiskt börja prata med din målgrupp som människor. Och innan ni kan göra det måste ni lära er ta ton.

Vad är tonalitet?

Ton är vad du säger och hur du säger det. Det är skillnaden mellan att säga hej och tjabba-tjena-hallå. Er ton bestämmer vilka ord ni väljer att använda när ni skriver blogginlägg, gör mail-utskick, skriver copy för er hemsida, ja all skriftlig kommunikation egentligen.

...Och varför är det så viktigt för min webbcopy?

 

Tonalitet gör er unika

Vi kommer inte alltid ihåg vad människor säger, men vi kommer ofta ihåg vilka känslor de väckte hos oss. Från glädje, till inspiration och komplett hjälp-mig-måste-vi-prata-om-vädret tråkigt. Du kanske inte kommer ihåg mailet där du blir erbjuden 10% rabatt på jeans som dimper ner i din elektroniska brevlåda. Men du kommer att komma ihåg om företaget fick dig att skratta till.

 

Tonalitet bygger förtroende

Vi litar på det vi känner igen, iallafall enligt Robert P. Cialdini, författare av marknadsföringsbibeln Influence: The Psychology of Persuasion. Våra hjärnor är lata och slipper gärna att ta in nya intryck, om vi kan. Genom att skapa en identitet för företagets kommunikation gör du det enkelt för era kunder att känna igen er, lyssna på vad ni har att säga och lita på er.

 

Och ger er en mening

Företag säljer vad de gör, varumärken säljer personerna som arbetar där och varför de går till jobbet varje dag. De har tydliga värderingar och en stark personlighet som man inte glömmer i första taget, vilket gör att de blir mer än bara en leverantör.

 

Hur hittar man sin röst?

Hitta era värderingar först. En ton som är tagen ur tomma luften eller anpassade för den senaste branschtrenden, klingar alltid falskt. En sann ton står för vilka ni är som företag; hur ni arbetar och vilka ni vill arbeta med, inte vilka ni kanske är om 5 år.

Att hitta eller förstå sin identitet tar tid och en del kollektiv hjärngympa. Men innan du börjar boka upp dina kollegor kan du fundera på två frågor och göra en övning för att sparka igång processen.

 

1. Varför finns ni?

Och svaret får inte vara “för att tjäna pengar”, följt av ett skratt. Våga bli fluffig och tänk större. Hur annorlunda skulle världen vara utan er?

 

Exempel: Zipcar

Bildelningstjänsten kämpar för en renare och mer miljövänlig värld med en miljon färre bilar.

 

Exempel-Tonalitet-zipcar.png

 

2. Hur är ni annorlunda?

Alla företag har sina processer och erbjudanden - men alla förstår inte varför processerna och erbjudandena är utformade som de är. Genom att titta på hur ni närmar er ett projekt, levererar en produkt eller varför kunder väljer att arbeta med er, kan ni hitta bitar av den kärnan som gör er till de ni är.

 

Exempel: Mailchimp

Mailchimp vill göra det enkelt för företag att marknadsföra sig själva med snygga email-utskick. De tar sina kunders företag på allvar, men inte sig själva och har en lös, ledig och lite vild ton i sin kommunikation. 

Tonalitet-Exempel-Mailchimp.png

 

Övning: Koka ner företaget till tre värdeord

Hitta tre till fem ord som beskriver er som företag. Det kan vara adjektiv, eller fraser, luddiga eller konkreta.

Titta igenom din inbox, se dig omkring på kontoret, prata med kollegor, ring en kund: vilka mönster hittar du? I slutändan bör du ha en lista i stil med:

 

Apple: nyskapande, inspirerande, filosofiska

Innocent: fräcka, roliga, avslappnade

Red Bull: äventyrliga, spännande, adrenalin

 

Hitta er tonalitet och se till att er målgrupp hittar er

En stark tonalitet gör er enkla att komma ihåg och svåra att släppa. Låt människorna bakom er logga kommunicera med era kunder som riktiga personer och bygg upp en lojal kundkrets.

Det kommer att krävas en del gnuggande, workshoppande och experimenterande för att hitta en gemensam identitet som ni, och era kunder, kan enas om. Men när ni har hittat er själva kan ni verkligen börja växa som företag.

 

Vill du ha fler tips på vad du ska tänka på när du skriver texter till din hemsida?

Läs vårt blogginlägg om hur du strukturerar upp dina texter, eller ladda ner vår guide och lär dig de 10 hemligheterna bakom en lyckad hemsida. 

 

 Ladda ner guiden

 

Av Jacob Cervin

Copywriter

A textual being who went from writing about trained killer hamsters from outer space to writing killer copy for iGoMoon. He has dribbled a basketball, loves carrot cake and doesn't play the guitar.
Copywriter

Ord är det bästa han vet. Att skriva, prata och lära sig om nya udda saker, funkar det med. Som hur man gör den perfekta korven, eller tjusningen med industriell skärvätska (Ge honom en minut av din tid och han kommer att ta en timme - om du har tur).

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!