Webbutveckling | Rekommenderad | Digital & Web Design | Webbyrå

Checklista: 8 saker att tänka på för att välja rätt webbyrå

Av Carl Alin | 28.03.17

Lästid: 14 minuter
‹ Tillbaka till listningen

För att nå framgång i en allt mer konkurrensutsatt marknad krävs det att ditt företag ger era besökare den absolut bästa upplevelsen av ditt varumärke - oavsett kanal. En webbyrå kan hjälpa ditt företag att utveckla er digitala närvaro, och i mångt och mycket bli navet för er digitala tillväxt.

Men vilken webbyrå och leverantör ska du välja? Vem kan matcha dina behov?

För att hjälpa dig i denna djungel har vi sammanställt en checklista över 8 saker att tänka på för att välja rätt webbyrå.


vad-vill-ni-uppna-med-hemsidan.jpg

 

1. Vad vill du uppnå med din hemsida?

Det första steget är att förstå vad målet är med er hemsida och digitala marknadsföring. Du måste noggrant identifiera vad som är företagets mål och hur dessa mål ska mätas och uppnås för att nå framgång. Risken är annars att arbetet blir otydligt fördelat, kommunikation spretig, och att olika personer internt arbetar mot olika mål.

Är ni exempelvis ett företag som sysslar med e-handel så bör ert fokus vara på att mäta return-on-investment (ROI), försäljningskonvertering och att fortsätta bygga och bearbeta er kundbas.

Ett annat exempel är om ditt företag är ett tjänsteföretag. Eftersom ert syfte är att skapa förtroende för er expertis och era tjänster, krävs det att ni utbildar era kunder, marknadsför era erfarenheter och insikter, och visar på statistik kring vad ni gör för era kunder. På det här sättet kan ni skapa kännedom om ert varumärke och erbjuda information som kan hjälpa er målgrupp att förse dessa med svar på deras problem och behov.

När du har bestämt hemsidans mål, kan du gå vidare och undersöka vilken webbyrå som är bäst lämpad för din verksamhet. Tips för vidare läsning och mer om detta hittar du i blogginlägget: Smart-mål: första steget för en framångsrik hemsida.


Be webbyrån att redogöra för sina kvalifikationer

Låt de visa dig ett eller flera kundcase och exempel på hur de har löst ett problem och vilken lösning de använde för en tidigare kund. Det är inte säkert att det alltid är applicerbart för just ditt företag och industri, men det skapar en god bild av deras arbetsprocess. 

 

2. Förstå skillnaden mellan kostnad och värde

Det här är oftast den så kallade elefanten i rummet. Kostnad är ofta, och bör givetvis vara, en avgörande fråga när det kommer till val av en webbyrå.

Precis som med allting inom köpbeslut så är frasen "Du får vad du betalar för" väldigt gångbar vad gäller webbdesign och webbutveckling. Om du börjar med att försöka pruta ner en kostnad enbart för att spara en krona eller två, kommer du förmodligen inte få lika mycket värde på lång sikt när det kommer till att skapa resultat, som ursprungligen var din plan. Det handlar om att förstå värdet över tid som resultatet av vad du betalar för idag.

Så hur kan du rättfärdiga kostnaden för ett projekt? Egentligen är matematiken rätt enkel. Det är här företagets VD eller ägare måste dra i handbromsen och göra sin hemläxa. Vad har du spenderat på digital marknadsföring och reklam det senaste året? De senaste fem åren? Vad har dessa aktiviteter och insatser gett er för ROI? Hur många nya kunder har ni egentligen fått via er hemsida?
Titta på dessa tidigare utgifter för att se hur kostnaden för den nya hemsidan, fortsatt utveckling och förbättring över tid, samt prognosticerad ROI kommer att att påverka valet av investering.

 

Fråga en webbyrå...

...om de kan presentera tydliga bevis och mätbar statistik över konkreta resultat. Kom ihåg att det är värde du frågar efter, inte kostnad. Om webbyrån kan skapa en hemsida eller en tjänst som skapar en hög ROI, så är inte kostnaden en deal breaker - för då skapar du ju tillväxt!

 

Identifiera en gedigen meritlista

3. Identifiera en gedigen meritlista

Det här är inte nödvändigtvis baserat på hur gammal en webbyrå är eller hur länge den har funnits. Faktum är att många nya webbyråer har riktigt crispa idéer och innovativa metoder för att skapa riktigt bra digitala lösningar. Poängen här är att se över om webbyrån förstår din industri och hur de effektivt kan leverera en liknande lösning till sina andra kunder.


Fråga en webbyrå...

...vad de kan visa på för data över prestanda, kundreferenser och kundcase för att demonstrera sitt tankesätt och förmåga att lösa sina kunders olika problem baserat på industri och branschområde.

 

4. Kommunicera och lär av varandra

Den kanske allra viktigaste insikten om en hemsida är att det är ett konstant levande objekt. Er hemsida är en komplex och teknisk utmaning, även för oss som kämpar med dessa digitala varelser dagligen. Därför är det viktigt att du och din webbyrå pratar samma språk och förstår varandra.

När du startar en dialog med en webbyrå eller diskuterar något, så bör de arbeta med dig för att förklara, förenkla och få dig att förstå varför de gör det de gör. Om du någonsin är förvirrad eller känner att du inte förstår något i en diskussion med en webbyrå, så är det inte ditt fel - det är inte ditt jobb att veta. Det är webbyråns.

 

Fråga en webbyrå...

...hur deras process och hur deras metoder ser ut och hur de motiverar valen de gör. Om du inte förstår en komponent eller del av ett webbprojekt, fråga! Visst, det är sant, du måste själv dra ditt strå till stacken och göra din egen research, men du ska aldrig känna att du är förd bakom ljuset, allra helst när det är dina pengar som investeras.

 

prioritera_hemsidans_innehåll.png

 

5. Prioritera hemsidans innehåll

Det som oftast ligger till grund för beslutet att göra om din hemsida är dess utseende och funktion. Dessa är givetvis viktiga faktorer, men det som allra oftast förbises är hemsidans innehåll.

Om din webbyrå tacklar och prioriterar utseende före innehåll, så är du tyvärr på fel plats och arbetar med fel människor. Det enda de gör är att smeta läppstift på en gris.

Din webbyrå behöver gräva djupare än så. De behöver ställa de rätta frågorna. Frågor som du själv inte visste fanns eller behövde ställas. Dessa inkluderar frågor om dina kunder, din verksamhet och din bransch. Om de inte göra detta så bör varningsklockorna ringa högt i ditt huvud.

Även om vi har tagit oss ner till steg fem, så är detta troligtvis det viktigaste steget att tänka på när du ska välja en webbyrå att arbeta med. Webbyrån måste förstå vikten av att innehåll alltid kommer först. Oavsett om de själva skapar innehåll eller tar fram det med hjälp av en tredje part, så bygger de huset, taket och ramverket där ditt innehåll ska bo. De måste förstå hur besökarna till din hemsida kommer att interagera med ditt innehåll och hur ditt företag ska hantera innehållet som publiceras på din hemsida i framtiden. Det här säkerställer att din hemsida levererar sitt budskap och upprätthåller en hög kvalité i flera år framöver.


Fråga en webbyrå...

...hur de förhåller sig till innehåll. Innehåll innefattar allt från skrivna blogginlägg, webbkompatibla bilder, filmer, nerladdningsbara dokument etc osv. Om något, så bör webbyrån ha en nära kommunikation med ditt företags marknadsavdelning eller en copywriter om de inte själva skapar innehåll.

  

6. Förstå vad du vill uppnå, men var realistisk

Investera både tid och omsorg för att se över målen för er hemsida och förväntningarna av din webbyrå. Försök att definiera hur din hemsida ser ut om sex månader eller om ett år från och med nu, för att sedan se hur dina pengar kommer att spenderas.

Tänk bredare penseldrag än "Vi ska vara först på Google" eller "Driva mer trafik"

Här är några exempel på mål som är realistiska att uppnå:

  • Generera fler kvalitativa leads
  • Öka försäljningen online (om du har en sådan verksamhet)
  • Förbättra företagets produkt- eller varumärkeskännedom
  • Utveckla din relation med din kundbas
  • Göra företaget mer attraktivt för potentiella nyanställda

Om du vill veta mer om hur du driver trafik till din hemsida tycker jag att du ska läsa det här blogginlägget: Börja blogga och skapa mer trafik till din hemsida

 

Fråga en webbyrå...

...vilka verktyg och tjänster de kan presentera för att driva mätbar trafik till din hemsida. Din webbyrå bör förstå din försäljningsprocess för att kunna göra hemsidan så effektiv som möjligt och i förlängningen skapa mesta möjliga värde.

 

 Förstå_din_digitala_strategi.png

 

7. Förstå din digitala strategi

En bra webbyrå bör kunna förse dig med en tydlig och konkret webbstrategi. Det här sträcker sig utöver din hemsida. En bra strategi kommer ge din verksamhet en stark känsla av pondus, relevans och trovärdighet. När du har en handfast plan och då du har de rätta verktygen för att mäta data, kan du använda data för att fatta bra beslut - ja det är då dina besökare kan komma att konvertera till att bli betalande kunder på din hemsida.


Fråga en webbyrå...

...om de kan förklara deras approach i detalj. Säkerställ att den strategi ni kommer fram till att följa även kan uppnå ditt företags översiktliga mål. Deras tillvägagångssätt ska tydligt kunna svara på hur ditt företag kommer kunna nå sitt mål inom beräknad budget.

 

8. Upprätthåll kvaliteten av din investering

Efter att du har lanserat din nya hemsida så kommer en bra webbyrå att erbjuda en hälsosam relation med dig. Beroende på hur involverad ditt företag är med underhållet och publicering av nytt innehåll på din hemsida så kommer en bra webbyrå att erbjuda sin assistans med analytisk rapportering och hjälpa er att nå era uppsatta mål.

 

Fråga en webbyrå...

...hur deras nuvarande kundrelationer ser ut. Hur ser den löpande kontakten ut med deras nuvarande kunder? Erbjuder webbyrån en kontinuerlig serviceplan över månads- eller kvartalsbasis som ditt företag kan teckna?

  

Jag hoppas att du förstår att ett webbprojekt inte är ett enkelt beslut och att det tål att tänka på för att hitta den perfekta matchningen (precis som på Tinder). Nu vet du förhoppningsvis lite mer om vilka frågor du ska ställa för att kunna få relevanta svar och i slutändan välja rätt webbyrå för just ert företag. 

 

Kontakta oss om du vill veta hur vi kan hjälpa dig med ditt nästa webbprojekt.

 

Vill du veta mer om vad som krävs för att lansera en framgångsrik hemsida?

Ladda ner vår Guide: 10 steg att följa när du ska lansera en ny hemsida där vi ger dig russinen ur ca 300 lyckade lanseringar: 

 

Ladda ner guiden 

 

 

 


Fler blogginlägg om webb och webbyrå:

 

10 Anledningar Varför Du Ska Söka Praktik På En Webbyrå

Många praktikanter har svårt att välja rätt praktikplats. Här kan du läsa om 10 anledningar varför du ska söka praktik på en webbyrå, och närmare bestämt iGoMoon.

 

14 Fakta Om Webbdesign För Att Förbättra Din Webbplats

Fungerar inte din webbplats optimalt? Får ni inga leads? Har ni kanske en webbyrå eller annan samarbetspartner idag? Lär dig och upptäck dessa 14 fakta om webbdesign för att förbättra din webbplats och användarupplevelsen. 

 

Vad Är Responsiv Design?

Responsiv design innebär att sidans struktur, layout och innehåll ändras och anpassas automatiskt efter skärmstorlek. Idag med ett ökat mobilanvändande är det här en hygienfaktor för din webbplats välmående (och dina användares!). Vi lär dig mer om vad responsiv design är i det inlägget.

 

Vad Du Kan Förvänta Dig Av En Relation Med iGoMoon

Vi tror att ett framgångsrikt partnerskap bygger på en samsyn kring värderingar och företagskultur som vi gärna sammanfattar med ordet "kulturkemi". Vad betyder kulturkemi för ditt företag? I det här inlägget ger vi dig våra takeaways.

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!