Inbound Marketing | Rekommenderad | Video

Jobba med video - 11 typer av videos du kan använda i din marknadsföring

Av David Lindgren | 30.05.18

Lästid: 9 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Att video som kommunikationsmetod växer för varje dag är inte längre någon nyhet. Visste du till exempel att videos på sociala medier genererar 1200% mer delningar än vad text och bilder gör tillsammans? Eller att internet-videos beräknas uppta 80% av allt vi konsumerar på internet inom de närmsta 4 åren?

 

Det finns massvis med statistik som belyser de positiva effekterna av att använda video i sin marknadsföring och om ditt företag ska fortsätta vara aktuella och relevanta i dagens digitala samhälle så har du inget annat val än att börja titta på hur erat företag kan börja använda video (om ni inte redan gör det).

Enligt Social Media Examiner så använder redan 60% av alla marknadsförare video (och 73% planerar att öka sitt användande av video) i sin marknadsföring.

Hur kan jag arbeta med video?

Det finns en hel del olika sätt du kan använda video på och vissa alternativ är mer krävande än andra, men med den teknik som finns idag finns det ingen anledning att stänga några dörrar.

Nedan har jag listat 11 olika exempel på hur du kan använda video i din marknadsföring.

 

1. Skapa en tydlig produktvideo/tjänstevideo

Ta fram en video som förklarar hur din produkt eller tjänst fungerar. Antingen genom att filma när någon använder produkten/tjänsten, göra en skärminspelning av gränssnittet, skapa en animerad video med rörlig grafik eller en kombination av de olika alternativen. (Läs om hur vi tog fram en tjänstevideo åt företaget Hives här.)

 

hives-kundcase-tjänstevideo

 

2. Filma ett spännande seminarium eller event

Ska ni ha ett seminarium? Varför inte dokumentera det?

För att locka besökare till nästa seminarium och visa vad de kan förvänta sig så är video ett väldigt bra alternativ. Videon skapar en känsla och en transparens som är svår att kommunicera på samma sätt i text. Som tidigare nämnt så är det större chans att någon sprider en video om ett event än en text om ett event. (Fundera på hur du själv gör när du ska välja film inför ett biobesök. Läser du en text om filmen eller tittar du på en trailer?)

 

3. Nå ut till potentiella medarbetare med en kulturvideo

Intervjua någon på ditt företag där hen får prata om sina upplevelser på företaget. Hur länge personen har jobbat där, vad första intrycket var när hen började på företaget och hur samarbetet fungerat med arbetskamraterna. (Detta kan mixas med klipp från kontoret och medarbetarna.) En kulturvideo gör det väldigt enkelt för personer att söka sig till just ditt företag då de direkt får en känsla för arbetskulturen, hur det ser ut och vilka som jobbar där. 

 

martin-kulturvideo-iGoMoon

 

 

4. Håll ett fängslande webinar

Ditt företag sitter garanterat på en massa kunskap som ni skulle kunna dela. Varför inte hålla ett webinar? Dels kan du visa saker som är svåra att beskriva i text, dels stärker du relationen och ökar förtroendet hos de som tittar som också då har möjlighet att ställa frågor och få svar från er i realtid.

 

5. Gör ett förtroendeingivande referens-case

Har du någon gång läst en recension om en produkt innan du köpt den? Har den recensionen sedan påverkat ditt val?

Om svaret är “ja” på båda frågorna så kanske du bör fundera på att göra ett referens-case. Fråga era kunder om någon kan ställa upp på en kort intervju där de svarar på hur de upplever/upplevt samarbetet med er. Ni ökar inte bara förtroendet hos era potentiella kunder utan ni stärker också relationen med kunden ni intervjuar, samtidigt som kunden får gratis marknadsföring i era kanaler.

Alla vinner på det!

 

6. Intervjua en intressant person

Känner du en person som sitter på någon kunskap som du tror att dina besökare skulle ha nytta av?

Fråga i så fall den personen om hen skulle kunna ställa upp på en intervju. Precis som med referens-caset så är det en win-win situation. Personen du intervjuar får gratis marknadsföring i era kanaler och du får massa intressant content att dela med dig av till era besökare utan att du behöver skriva en enda rad text.

(Du bör förstås komplettera med viss text för att öka din sökmotoroptimering och om du vill bli riktigt bra vän med Google så kan du även texta det som sägs i videon. Detta kan du tex göra i videoredigeringsprogram eller som bilden visar; direkt på YouTube.)

 

Undertexter-på-YouTube

 

 

7. Vlogga - Dokumentera dina dagar

Att “videoblogga” (eller "vlogga") är något som blir vanligare och vanligare. Ordet “vlogg” förknippas ofta med unga personer som har en YouTube-kanal där de lägger upp videos där de filmar sig själva. Det finns många vloggar som faller in i den kategorin, men faktum är att det finns flera positiva effekter av att som företag eller entreprenör driva en vlogg. Bland annat så stärker du relationen med dina nuvarande kunder, du når ut till fler potentiella kunder och/eller nya medarbetare, du effektiviserar rekryteringsprocessen genom ökad transparens och du stärker ditt varumärke.

 

8. Skapa en levande bakgrundsvideo

En bakgrundsvideo (eller “svepfilm” som vi kallar det) är något som är väldigt enkelt som företag att ta fram. Det enda som krävs är att någon filmar er på arbetsplatsen under ett par timmar för att sedan klippa ihop det till en 10-20 sekunder lång video som ni kan ha i bakgrunden på er hemsida (förslagsvis på startsidan). Detta gör dels hemsidan mer levande, det skapar en nyfikenhet hos era besökare och de kan lära känna er snabbare då de direkt ser vilka människor det är som gömmer sig bakom logotypen.

(Det går att kommunicera mer än man tror på 10-20 sekunder och det är därför inspelningen kan ta några timmar då ni gärna vill få med flera olika situationer och scenarion. Detta kan vara närbilder, översiktsbilder, mötesklipp, interaktioner mellan människor, timelapse m.m.)

 

9. Ta fram en förtydligande mockup

Har ni en speciell funktion eller ett förlopp som ni vill förtydliga?

I stället för att försöka beskriva det i text, gör en skärminspelning av själva förloppet och lägg in detta i en bild (tex på en datorskärm).

Här är ett exempel på hur vi har gjort det för Apptus.

 

10. Fånga dina besökares uppmärksamhet med en GIF

Kort förklarat så är GIF en videosekvens som loopar, ibland innehållande text eller grafik, och kan se ut på väldigt många olika sätt. Vi stöter dagligen på GIF:ar i sociala medier som då oftast är av humoristisk karaktär, men GIF:ar kan också vara informerande likt denna:

 

 

 

Förklarande GIF

11. Cinemagraph

En Cinemagraph är en slags GIF. Syftet med en Cinemagraph är att det ska upplevas som en bild men då större delen av videon står still och bara en liten del av videon består av en rörelse som sömlöst loopas. Här är ett exempel på hur det kan se ut:

 

Cinemagraph-Mattias

 

 

Sammanfattning

Som du märker så finns det en hel del olika sätt att använda videos på (och då har vi inte ens nämnt saker som Facebook live och Instagram stories). Oavsett om du äger en videokamera, en systemkamera eller använder kameran i din mobiltelefon så kan vem som helst idag skapa videos av hög kvalité. Frågan är inte om, utan när ditt företag ska börja använda video i er marknadsföring.

 

 Har du frågor kring video? Tveka inte att kontakta mig!

Kontakta David

 

Av David Lindgren

Video Editor

He's our self-learned video wizard that works his magic with anything that has to do with video.
Video Editor

Han är vår självlärde video-guru vars magi syns i #Månresan och som även gestaltas i våra kunders rörliga marknadsföring.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!