Customer Stories & Cases | Rekommenderad

När 3 varumärken transformerades och blev Beans in Cup

Av Carl Alin | 29.05.18

Lästid: 13 minuter
‹ Tillbaka till listningen

Det här är berättelsen om hur tre starka kaffeföretag slogs samman till ett, och hur designarbetet såg ut med att ena dem under en enda grafisk profil.

I ett inte alltför avlägset förflutet existerade tidigare ett företag som hette Kaffebönan, som var ett kafferosteri av rang. Det fanns också ett som hette inCup, som från början utvecklade samt sålde kaffeautomater, och som sedan kom att revolutionera hela konceptet med kaffeautomater på arbetsplatser. Och så fanns det ett som hette Beans, som var ett smakkoncept vars kaffesmaker vann flertalet tävlingar.

Att dessa skulle kombineras under samma tak låter ju som en ren kaffedröm, nästan för bra för att vara sann ... Men det var precis vad som skedde när de tre företagen gick ihop för att bilda Beans in Cup.

I och med detta behövde de hjälp med att flätas samman under en enhetlig grafisk profil, eftersom respektive företag hade sina egna starka varumärken och positioner i branschen. Och det var vi på iGoMoon som fick den stora äran att jobba med detta projekt.

beans-in-cup-logo-bloggpost

Känslan när båda parter klickar


Det finns nog flera anledningar till att just vi fick det här fantastiska uppdraget. Tack vare den erfarenhet vi har kunde vi dels visa upp en tydlig och transparent arbetsprocess, där vi kunde leda och hålla kunden i handen genom projektets olika steg. Vi kunde också visa att vi besatt den kreativa höjd som krävdes, och vi kunde garantera att det vi producerade och levererade verkligen skulle vara av otroligt hög kvalitet.

Sist, men absolut inte minst, vill vi gärna tro att vi också vann uppdraget för att man uppskattade oss som byrå. Vi på iGoMoon är väldigt måna om att möta kunden på ett trevligt och välkomnande sätt, vi vill lämna leenden efter oss, och vi letar alltid efter en personkemi där allting klickar för båda parter. Och det tror vi att Beans in Cup kunde känna: ett genuint intresse för deras affär och utveckling, tillsammans med en hel del skratt på mötena.

Okej, vi var också väldigt tydliga med hur gärna vi ville ha uppdraget, och vi visade verkligen med stora gester hur engagerade vi var (ni vet, så där “fisken var SÅ HÄR STOR”). Men det finns också vissa fördelar med att gå till en lite mindre byrå, snarare än till någon av de stora bjässarna: bland annat det faktum att man som kund hos oss får väldigt mycket uppmärksamhet. Och visst är det trevligt med uppmärksamhet!

beans-in-cup-businesscard-bloggpost

Design betyder problemlösning


För oss i alla fall. Någon vill uppnå något, och däri består designuppdraget. Som vi ser det kan en duktig formgivare leverera ett resultat som ligger väldigt nära kundens förväntningar. Men en riktigt skicklig och fantastisk formgivare kan ge kunden något som överträffar dennes vildaste fantasier, och det är givetvis det vi vill åstadkomma i våra projekt.

Ansvarig för projektet var vår Art Director, Andreas Uneby, och han förklarar att det är just därför vi jobbar med workshops:
– För att kunna ställa frågor och utforska kundens innersta behov, så att vår förståelse för problembilden ökar. När vi har full förståelse för vad kunden vill uppnå kan vi lägga all vår tid på att skapa något som kan bli riktigt bra.

– Då kan vi fokusera på att ta uppdraget så kreativt och estetiskt högt som möjligt. Och här någonstans slutar vi att enbart uppfylla en kravspec, och gör istället det där lilla extra för kunden, fortsätter han.

Så det första steget i en kreativ process handlar om att verkligen förstå uppdraget och omständigheterna. Att skapa sig en världsbild och en kontext kring problemet.Workshops är obeskrivligt oumbärliga för processen


Vi började med en workshop där representanter från Beans in Cups olika områden deltog. Deras VD var såklart med, samt deras marknadsansvarige. Deras smakexpert var också där, likväl som representanter från respektive företag från sammanslagningen.

Tillsammans gick vi bland annat igenom:

  • deras historia
  • deras bakgrund
  • orsaken till sammanslagningen
  • vad de ville uppnå
  • vad de hade gemensamt sedan tidigare
  • vad vi skulle byggas vidare på
  • och vad vi skulle lämna kvar


AD-Andreas förklarar lite närmare:
– Jag vill, genom olika övningar och vinklingar, försöka få kunden att prata om sitt företag på ett sätt som de vanligtvis inte gör, eftersom vi annars riskerar att fastna med samma pitch som de alltid kör när de presenterar företaget för externa aktörer. Men jag vill också komma mycket närmare än så, ännu djupare. Och då får jag försöka ta mig in en annan väg. Till exempel genom att fråga vilket godis varumärket hade varit om det hade varit ett godismärke, eller hur inredningen hade sett ut om företaget var ett hotell.

Han berättar vidare:
– Och det man får reda på då kan vara oumbärligt. Till exempel visade det sig att ett specifikt träslag var väldigt viktigt för Beans in Cup: ek. Inga andra träslag var intressanta att jobba med. Precis som att den typ av rutmönster de använde sig av var väldigt specifikt.

Dessa detaljer kommer kanske inte nödvändigtvis att bli en del av den grafiska profilen, men känslan de förmedlar måste fungera med profilen när den väl är klar.

beans-in-cup-designexempel-bloggpost


Hur känns det att tugga på en kaffeböna?

Nu följde en research-fas där vi fokuserade på att bygga upp kontexten. Andreas läste på om kaffe och dess historia, hur smaker och smaklökar fungerar, och vilka kaffets beståndsdelar är. Han tittade närmare på konkurrenter och hur dessa profilerade sig, samt hur kaffebranschen såg ut i övrigt. Allt för att kunna fastställa hur Beans in Cup skulle positionera sig i förhållande till detta.

Det är först när vi kommit förbi detta steg som vi kan börja fundera på kreativa lösningar. Om vi istället hade börjat i andra änden skulle vi ha gått händelserna i förväg och målat in oss i ett hörn där vi inte kunnat utnyttja researchen till fullo. Nu börjar istället den iterativa designprocessen.


beans-in-cup-coffebeans-bloggpost


Vi är störtförälskade i den iterativa designprocessen


Här siktar vi på att få fram så många lösningar som möjligt. Vi låter kreativiteten flöda, och undersöker dussintals olika tankar och känslor. Sedan sorterar vi bland idéerna: vilka är skräp och vilka har potential?

– En stor del av designarbetet gick åt till just detta: att lyckas hitta två till tre riktigt starka koncept där vi kunde visa Beans in Cup hur designen skulle kunna upplevas när den faktiskt var klar. Vi visade till exempel hur designkonceptet kunde se ut på en snabb-skissad webbplats, på en kaffekopp, på en bil, och så vidare, berättar Andreas.

Efter några omgångar kom vi överens om vilket koncept vi skulle satsa på, och då började vi förfina det. Andreas justerade färger och nyanser så att de kändes perfekta, slimmade till linjer och putsade på designen rent allmänt. Gradvis skärpte vi till grundidén, och varje iterativt steg vi tog förde oss närmare perfektion.


Därför var Beans in Cup ett drömprojekt


Här blir Andreas riktigt exalterad och han berättar att en av de absolut roligaste aspekterna med projektet var möjligheten att få jobba med en helt "tom målarduk", eftersom detta inte gällde en modifiering eller uppdatering av en grafisk profil – utan skapandet av den från själva grunden.

Samtidigt fanns där ändå en lång historia och en tydlig kultur hos respektive företag, med mängder av känslor, kunskap och erfarenheter. Och allt detta skulle kokas ned till något som kunde symbolisera alla tre varumärken. Varje part skulle kunna känna sig delaktig och som en del av något större, men det skulle ändå vara en nystart och någonting som skiljde sig från de tidigare profilerna.

Intressant var också att Beans in Cup är ett företag som finns i hela Sverige, vilket innebar att den design vi tog fram skulle kunna synas från botten av Skåne till toppen av Norrland. Vi skulle med andra ord få vara med och skapa något som tar plats ute i samhället och verkligheten.

Det var, och är, även en minst sagt spännande bransch att befinna sig i. Kaffe är en så väsentlig del av mångas vardag, det är en del av en kultur och har en otroligt lång historia. Alla har på ett eller annat sätt en relation till kaffe, oavsett om man gillar det eller ej.

Dessutom har nästintill alla människor inte bara en relation till kaffe, utan de har också en relation till olika kaffemärken. Varje varumärke är en del av ett kollektivt medvetande, där vi alla har en (oftast) tydlig uppfattning av dessa varumärken och vad de vill förmedla. Att jobba med Beans in Cup innebar att vi skulle få chansen att ta fram något som konkret berör många människor i deras vardag.

Sist, men absolut inte minst, fanns en personkemi mellan våra företag som var, och fortfarande är, otrolig. Dels är Beans in Cup underbara och lättsamma att jobba med, och dels har de en tydlig vision: de vill verkligen uppnå bästa möjliga resultat. De har ett driv och en ambition som gjort att samarbetet varit fantastiskt.

beans-in-cup-website-bloggpost


Vad tycker Beans in Cup om samarbetet?


Sandra Vedin, Marknadschef på Beans in Cup, berättar att de behövde hitta en byrå som var beredd att ge 110% och sin fulla uppmärksamhet.

– I en sådan stor sammanslagning som Beans in Cup startade i, var relationen mellan beställare och byrå i projekten otroligt viktig. iGoMoon visade tidigt både engagemang och glädje vad gällde att ta sig an våra utmaningar, säger Sandra.

Hon utvecklar genom att konstatera att de fått en riktigt bra digital profil med både verktyg och plattform att bygga vidare på. En profil som kan hjälpa till att utveckla Beans in Cup som varumärke. Och allt det kommer ur iGoMoons engagemang menar hon.

– iGoMoon har hela tiden varit oerhört tillmötesgående gällande våra behov, och de är alltid snabba och leveranssäkra. Som partner har de alltid funnits vid vår sida och stöttat under projektets gång. De är möjligheternas byrå, helt enkelt!

Är ni intresserade av en ny grafisk profil?
Kontakta Andreas

Av Carl Alin

Inbound Marketing Consultant

He’s our Inbound Whisperer. He listens to our clients, analyzes their needs and often finds solutions they have never thought of.
Inbound Marketing Consultant

Han är vår Inbound-viskare- Han lyssnar på våra kunder, analyserar deras behov och hittar en lösning som de inte visste fanns.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan för att komma i kontakt med oss!